BlogJan van Nederveen

‘Nee’ zeggen tegen een klant: zo doe je het en dít levert het je op

 
Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Je kersverse onderneming loopt goed. De opdrachten worden op je afgevuurd, je hebt niks te klagen. Maar diep vanbinnen voel je eigenlijk dat het te veel is. Te veel werk en werk dat niet altijd goed bij je past. Maar ja, je bent beginnend ondernemer, dus moet je niet gewoon blij zijn met wat je hebt? Volgens Jan van Nederveen (IMK) mag je als starter best wat vaker ‘nee’ zeggen, vertelt hij in deze blog.

Lees verder onder de advertentie

Nee durven zeggen tegen een nieuwe opdrachtgever. Ik geef het je te doen. Elke nieuwe opdracht kent ongetwijfeld z’n charmes, bovendien heb je keihard moeten knokken om überhaupt opdrachten te krijgen. Tegelijkertijd kan diezelfde opdracht het plezier in je werk ontnemen.

Jan van Nederveen

Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met het IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.

Van welke opdracht krijg je energie?

Herkenbaar? Ga dan eens terug naar het moment dat je als ondernemer van start ging. Wat was de reden dat je deze stap zette? Wat is je ideale opdracht en welke klanten zou je het liefst bedienen? Van wie en wat krijg jij je energie? En vooral: van welke opdracht en welke opdrachtgever níét?

Lees verder onder de advertentie

Voorkom in ieder geval dat je jezelf over de kop werkt en het plezier in je werk verliest. Dat je je omzet ziet groeien door de vele uren die je draait, maar ondertussen met lood in je schoenen aan het werk bent en je alle sociale momenten in je leven laat schieten. Zoek naar de juiste balans en de gulden middenweg.

Maak een overzicht

Hoe? Maak om te beginnen een overzicht van alle opdrachten die je doet. Pak er een flipover bij en noteer de plus- en minpunten per opdracht. Bij welke opdracht heb je plezier in je werk en vliegt de tijd voorbij? En van welke opdrachten word je al moe aan het begin, krijg je misschien zelfs een knoop in je buik en kosten je dus veel te veel (negatieve) energie?

Met dat wat je op papier hebt gezet, heb je meteen een goede basis. Je hebt scherp welk soort opdrachten je wel en niet wil hebben. Mooi. Overweeg vervolgens om de opdrachten die je niets opleveren te schrappen. Dat kan lastig zijn, maar door heel even afstand te nemen van de situatie(s) en objectief naar je opdrachten te kijken, kom je al gauw tot nieuwe inzichten.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Jan van Nederveen (IMK): Nu een bedrijf starten? Ja, júíst nu

Zo zeg je ‘nee’

Goed. En dan heb je de conclusie getrokken dat je afscheid wil nemen van een bepaalde opdrachtgever. Hoe ga je dat gesprek aan? Het simpele antwoord is: gewoon doen, en daarbij altijd duidelijk zijn. Dat is de eerste keer wellicht wat spannend, maar bedenk je wat het oplevert. Rust, meer vrijheid, meer energie.

Leg in het gesprek vooral uit wat je redenen zijn om te stoppen, waarom het beter is voor jou en uiteindelijk ook voor je opdrachtgever om de opdracht terug te geven. Uiteindelijk is het voor een opdrachtgever ook veel beter als de opdracht bij jouw past.

Lees verder onder de advertentie

Kiezen kan niet altijd

Eerlijk is eerlijk: je hebt natuurlijk wel opdrachtgevers nodig. Niet iedere ondernemer verkeert in de luxe positie dat -ie opdrachtgevers zomaar de laan uit kan sturen. En toch raad ik iedereen aan om vanaf het begin je opdrachtgevers secuur te selecteren. Zij kiezen jou heel zorgvuldig; jij mag ook eisen stellen. Vanzelfsprekend verwacht je zakelijk, redelijk en fatsoenlijk gedrag en een redelijke vergoeding voor je werk. Als dat mist: niet doen.

Maar ook als je geen plezier in een opdracht hebt, of het te veel van je energie kost, overweeg dan om die opdrachtgever te laten gaan. Zelf had ik op een bepaald moment twee opdrachtgevers, waarvan er één zo groot was dat ik geen tijd meer had voor andere zaken, laat staan voor andere klanten. Dat voelde niet goed. Ik was te afhankelijk en kampte met groeibeperking. Het liefst wilde ik de grote opdrachtgever behouden, maar dan met minder werk. In een gesprek heb ik aangekaart waar ik tegenaan liep en het lukte me te krijgen hoe ik het idealiter voor me zag. Met de vrijgekomen tijd heb ik mijn bedrijf weer kunnen laten groeien met nieuwe klanten. Stapje voor stapje.

Lees ook: Waarom je er als ondernemer vaak alleen voor staat én wat je daaraan kunt doen

Lees verder onder de advertentie

Maar nogmaals: kiezen kan niet altijd. Soms moet je toch gewoon even doorbijten. Eén ding kan ik je meegeven: geef niet op, want ze bestaan echt, die fijne klanten. Ook voor jouw bedrijf.