Blog Jan van Nederveen
Waarom iedere ondernemer een stip op de horizon zou moeten hebben
Je omzet is goed, je werkt hard, het is druk - misschien soms een beetje te druk - en als iemand vraagt wat je dit jaar met je bedrijf hebt bereikt, som je zo je omzet en je (nieuwe) klanten op. Niks mis mee. Toch geven veel ondernemers aan graag ergens naartoe te willen werken, doelen te willen stellen. Dingen die ze op langere termijn kunnen bereiken met hun bedrijf. En precies daarbij kan ‘een stip op de horizon’ helpen, zo schrijft IMK-directeur Jan van Nederveen in zijn blog.

Foto: Shutterstock
Jan van Nederveen
Managing director IMK
Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.
Wat is een stip op de horizon?
Een stip op de horizon is een hoger doel waar je naartoe wil werken. Een doel waar je met anderen over kunt praten. Deze stip helpt je om je gedachten te ordenen en bepaalde keuzes te maken. Nog concreter is de stip een doel waar je naartoe wil bewegen met je bedrijf, of in je leven. Dat doel mag als het ware onhaalbaar zijn; je neemt er immers de tijd voor.
Wat is de waarde van een stip voor mij?
Een stip helpt je zoals gezegd te focussen op daar waar je naartoe wil. Dat betekent overigens niet dat je de lopende zaken in je bedrijf kunt loslaten, bepaald niet zelfs.
Je huidige business is dat waar je bedrijf op draait. Die zul je nodig hebben om de rekeningen te betalen.
Nee, de stip helpt je voor nieuwe dingen een richting te bepalen. Door een stip te bepalen kun je werken aan een droom waardoor je energie krijgt van élke stap die je zet. De stip helpt je ook om je team dezelfde kant op te laten gaan. Een heldere richting die bij iedereen bekend is, geeft veel duidelijkheid en daardoor rust in het bedrijf.
Lees ook: Jan van Nederveen (IMK): Nu een bedrijf starten? Ja, júíst nu
Bij grote corporates is een stip dan ook uitermate belangrijk; het zorgt ervoor dat de vele duizenden medewerkers precies weten waar ze naartoe gaan. Die bedrijven hebben dan ook complete afdelingen met medewerkers om de strategie - en ook de stip - te bepalen. Als kleine ondernemer kan dat gelukkig een stuk simpeler. Hoe? Lees maar verder.
Stap 1: bepaal een doel
Het begint met het bepalen van een doel. Neem een periode van 3-5 jaar en bedenk wat je aan het eind van die periode voor elkaar wil hebben. Voorbeelden die ik tegenkom bij ondernemers die ik spreek over de stip zijn: Persoonlijk: Meer tijd voor mezelf, mijn gezin en/of mijn partner hebben. Of het kunnen kopen mooie auto of een huis in Zuid-Europa.
Je onderneming: Bewijzen dat het lukt. Marktleider in iets worden. Stabiele inkomsten hebben. Vijf keer zo groot worden. Een concurrent verslaan. Een overname doen of het bedrijf verkopen.
Kortom: het gaat om iets waar je blij van wordt als je dat met je bedrijf bereikt.
Stap 2: wat is er voor dit doel nodig?
Als je het doel hebt bepaald, bespreek je wat ervoor nodig is om dat doel te bereiken. Hoeveel klanten heb ik nodig, en hoeveel omzet? Welke deelmarkten? Heb ik een flexibele schil nodig? Waar kan ik beter mee stoppen? Waar moet ik vooral mee doorgaan? En kan ik dit zelf of zal ik mensen moeten inschakelen?
Stap 3. de eerste stapjes zetten
Heb je dit helder, dan kun je daarna stappen in de tijd zetten. Doe dat vooral voor het huidige jaar. Wat ga je dit jaar doen om rustig richting je doelen te bewegen? Dat hoeven geen gigantische stappen te zijn, maar wel stapjes. Logische eerste stapjes die niet al te moeilijk zijn, maar wel al een flinke impact hebben.
Schrijf deze dingen op en deel ze met je team, je partner en eventueel je vrienden. Erover praten maakt het nog wat echter en scherper en geeft je vaak al de nodige energie en soms zelfs wat rugwind omdat anderen spontaan besluiten je te helpen.
Lees ook: Omdat iedereen het beste idee van Nederland heeft: zo ga jij van dromen naar dóén
Afwijken van je plan mag
Kijken in de toekomst kan - helaas - niet. Wel kun je er vanuit gaan dat er zaken veranderen waardoor je plannen, stip en stapjes moeten worden aangepast.
Denk bijvoorbeeld eens aan de ondernemers die drie jaar geleden een stip zetten en toen tegen corona op liepen. Op zo’n moment is het zaak je plan aan te passen en een andere route te vinden waardoor je weer verder kunt. En je zult zien: soms versnel je júíst door een plotselinge verandering.
Veel ondernemers hebben een mooie eigenschap dat ze veel en vaak kansen zien en dat is ook een krachtige eigenschap van ondernemers. De keerzijde hiervan is dat het vasthouden van de 'koers' naar de stip moeilijk is door de afleiding van allerlei andere mooie ideeën. Ben jij zo’n ondernemer, vraag je dan altijd af of je nieuwe idee op de route ligt naar de stip…
Regelmatig erbij halen
Het plan met stapjes én je stip haal je regelmatig uit de kast om te kijken of je nog op koers ligt, of dat er bijsturing nodig is. Er zijn tenslotte continu nieuwe kansen of tegenslagen. De meeste ondernemers die ik spreek doen dit elke vier tot zes maanden en standaard aan het eind van het jaar.
Voorbeelden van stippen
In mijn carrière als sparringpartner ben ik verschillende stippen tegengekomen. Alle ondernemers die ik sprak runden een goedlopend bedrijf en hadden op zich niks te klagen. Toch misten ze allemaal iets. En allemaal kregen ze - door het bepalen van de stip - nieuwe energie. Extra motivatie om bepaalde stappen te zetten. En dat alles met een ‘simpele’ stip. Twee voorbeelden:
Een ondernemer in maatwerksoftware moest na elke klant weer opnieuw beginnen en dat was eigenlijk best saai. Daarop ging hij op zoek naar een methode voor herhaalbaarheid van delen zijn werk. Met standaardisatie en repeteerbaarheid van de aanpak en blokken software. Dat vereiste andere afspraken met zijn klanten en vooral duidelijkheid. Die duidelijkheid kwam er, want na anderhalf jaar was eenderde van de omzet repeteerbaar, oftewel voorspelbaar. En met meer plezier.
Bij een andere ondernemer had de stip te maken met minder hard willen werken en daardoor meer tijd hebben andere dingen te creëren. Het was erg druk met veel klanten en nog meer met nieuwe medewerkers. En de kern van het werk deed de ondernemer zelf. Hij wilde geen bedrijfsleider dus de enige optie was de groei te beperken. Door dat duidelijk te maken en op te schrijven als groter doel (en dus niet meer maximale groei als hoogste doel), nam hij een aantal besluiten met direct het eerste resultaat: meer rust en plezier in het ondernemen.
Lees ook: Dit is dé valkuil als startende ondernemer (en zo maak je wél een vliegende start)
Rust
Het moge duidelijk zijn: een stip op de horizon geeft je rust en richting. Er recht naartoe sturen kan niet, want sturen in de toekomst is net als sturen in de mist, waarbij je wel wat ziet, maar zeker niet alles. Geef jezelf en je bedrijf dus de tijd. De stip op de horizon zal jou en je team rust geven. Alle neuzen staan immers dezelfde kant op.