Blog Job van den Berg
Waarom AI niet altijd intelligent handelt
De AI-trein dendert door: een nieuwe versie van ChatGPT, versie 4, maakt nog meer mogelijk. Maak een foto van de inhoud van jouw koelkast en ChatGPT komt direct met een gerecht. De mogelijkheden van AI lijken eindeloos, maar toch wil data-expert Job van den Berg in zijn expertblog de verwachtingen enigszins temperen.

Afbeelding: Shutterstock.
AI-modellen blijven nog beter worden; maar één kenmerk van kunstmatige intelligentie zal altijd blijven. En dat is dat het heel goed is in één specifieke taak. Een robotstofzuiger zal nooit je toilet kunnen schoonmaken, een computer die ‘s werelds beste schaker verslaat, zal niet kunnen bedenken wat de hoofdstad van Nederland is. Een AI-model dat gezichten herkent, kan geen auto van een brommer onderscheiden. ChatGPT zal altijd alleen jouw vragen kunnen beantwoorden op basis van informatie die er al is. Dus ook ChatGPT is een ‘one trick pony’. AI kan een specifieke taak heel goed uitvoeren, maar raakt helemaal van slag als de situatie opeens anders is.
Een goed voorbeeld is een fout in de software van Tesla een aantal jaren terug. Hierdoor werd een lange tunnel verward met een muur. Een groot ongeluk tot gevolg, want de auto ging vol op de automatische rem. AI raakt dus nog wel eens van slag; met name als de situatie afwijkt van de standaard taak. Het woordje ‘intelligentie’ zit niet voor niets in de term AI, maar het gaat wel om intelligentie op een specifiek onderdeel. Ik zeg wel eens dat AI topsport is: een AI-model wordt ontwikkeld door het algoritme te trainen op een specifieke situatie. Je leert het model letterlijk een bepaalde taak te verrichten. Maar dat is altijd één specifieke taak.
"AI kan een specifieke taak heel goed uitvoeren, maar raakt helemaal van slag als de situatie opeens anders is"
AI? Het helpt ons om betere beslissingen te nemen
Waarom bestaat er eigenlijk geen AI van de AI? Een master of the AI die wél in staat is om meerdere intelligente taken tegelijk uit te voeren. Zowel je huis stofzuigen als jouw gespreksverslagen op werk samenvatten. Die je zowel veilig naar huis brengt, als een gezond gerecht voor je op tafel zet.
Je denkt dat de AI-mogelijkheden oneindig zijn, maar het is vrij onwaarschijnlijk dat zo’n AI-model van het AI-model ooit zal komen. En misschien maar goed ook. Want, even terug naar de basis, waarom omarmen we AI? Het helpt ons om betere beslissingen te nemen, te automatiseren, kosten te besparen, betere producten en diensten te leveren. We bouwen het niet om ons als mens overbodig te maken. AI moet ons ondersteunen: taken uit handen nemen die we niet leuk vinden of, simpelweg, niet goed kunnen. De mens is eigenlijk het AI-model van het AI-model. Wij bepalen hoe AI ons kan helpen en dat maakt het juist zo krachtig. Want kunstmatige intelligentie is geen doel op zich, maar een middel om succesvoller te zijn en de wereld wat beter te maken.
"AI gaat ons als mens niet vervangen, maar mensen die AI niet gaan omarmen, zullen wel vervangen worden"
Als jij de kansen van AI voor jouw bedrijf wil inventariseren, start dan altijd bij het probleem dat je wil oplossen. AI gaat ons als mens niet vervangen, maar mensen die AI niet gaan omarmen, zullen wel vervangen worden.
Job van den Berg
Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency en Never Too Much Data
Job van den Berg maakt de kansen van data en AI voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar en helpt bedrijven om waarde uit data te halen. Dat doet hij vanuit zijn rol als Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency maar ook vanuit zijn platform Never Too Much Data waar je concrete inspiratie op kunt doen om datagedreven werken van de grond te krijgen.
Job is een veelgevraagd keynote spreker, podcasthost en data-contentmaker. Hij is expertblogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn bij De Ondernemer Live.
Lees ook: AI en machine learning: een hype of helpt het je bedrijf echt verder?