Blog Job van den Berg

Zijn dashboards nog de sleutel tot (data)succes?

Vandaag wil ik het hebben over dashboards, zo begint data-expert Job van den Berg deze blog. ,,Want tegenwoordig wil iedereen dashboards. Online omgevingen waar je vaak heel veel grafieken en cijfers ziet. Omzetcijfers van het afgelopen jaar, klanttevredenheid, NPS, Churn, Google Analytics-data, webstatistieken, conversies, allemaal zit het in dashboards. We zijn er gek op. Maar hoe groot is de toegevoegde waarde van zo'n dashboard?"

Job van den Berg 29 juni 2022

Job van den berg dashboard data ondernemen

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock

Job van den Berg

Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency

Job van den Berg was tot januari 2022 bij DPG Media verantwoordelijk voor de B2B-datastrategie. Inmiddels is hij Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency. Zijn doel is om echt impact te maken met data. Omdat bedrijven steeds meer eigen data verzamelen en data-driven werken, is de juiste inzet en interpretatie van data nog belangrijker geworden. Job is ook expertblogger bij De Ondernemer en schrijft maandelijks voor deze website.

Hartstikke mooi, want als je een dashboard als bedrijf hebt, verzamel je data en doe je iets met die gegevens - heel goed. De praktijk is echter weerbarstiger. Want wees nou eerlijk; wie gebruikt een dashboard nou echt om slimmere beslissingen te nemen? Hoe vaak kijk je er nou eigenlijk naar? 1 keer, 2 keer? Gebruikt de hele organisatie de inzichten uit dashboards of zijn het een handjevol dataspecialisten die er af en toe een blik op werpen? De tijd die in de ontwikkeling wordt gestopt is vaak vele malen groter dan de tijd die er naar een dashboard wordt gekeken.

Lees ook: Boekentip voor effectiever werken: zo creëer je een dashboard voor je werk

Om de proef op de som te nemen, adviseerde ik een keer een dataspecialist die bij een groot bedrijf werkt en met deze vraag naar mij toe kwam. Om een keer willekeurig een aantal dashboards uit te zetten. Je moet je voorstellen - een grote organisatie heeft 100, misschien wel 200 dashboards in omloop. Wat gebeurde er toen een deel van deze dashboards werd uitgezet? Van slechts 10 procent van de dashboards had de business door dat deze niet meer te vinden waren en uit stonden. Bij de overige 90 procent werd maandenlang niet eens opgemerkt dat deze niet meer toegankelijk waren. Conclusie: het merendeel van de dashboards waren eigenlijk ‘voor spek en bonen’ dashboards. Zonde.

Lees ook: Data-expert Van den Berg: 'Kleine ondernemer denkt te moeilijk over data'

Middel, geen doel

Het moraal van dit verhaal is dat dashboards een middel zijn om met data betere beslissingen te nemen. Het is geen doel op zich. Want dan krijg je tientallen zo niet honderden dashboards waar niemand naar kijkt. Waarom wil je een dashboard maken; enkel omdat we de data hebben? Bedenk ook wat de doelgroep is voor het dashboard. Als het voor dataspecialisten bedoeld is, dan is het geen probleem dat er honderd grafieken in staan, dat het er niet strak uitziet en dat er 100 filteropties inzitten.

Echter, als het bedoeld is voor business people, bijvoorbeeld accountmanagers, marketeers of brand managers, wees je dan van bewust dat het dashboard andere criteria moet hebben. En laat dat nou net de functiegroepen zijn die vaak achterlopen op het gebruik van data en waar je een enorme win hebt als je die groep dashboards laat gebruiken in het dagelijkse werk. Voor deze doelgroep moet een dashboard ‘business proof’ zijn. Wat is dat?

Een business proof dashboard

  1. Geeft direct antwoord op 1 specifiek business-issue. Bijvoorbeeld merkbekendheid, aantal websitebezoeken, rendement op marketing, et cetera. Je weet dus meteen waar je naar kijkt en waar je een antwoord op kunt vinden. Kill your darlings: stop niet alle toffe data die je hebt in een platform, maar kies de inzichten die echt een business need oplossen.

  2. Het dashboard ziet er mooi en strak uit. Je moet er zin hebben om er naar te kijken. Het oog wil ook wat.

  3. Keep it simple: een hele simpele user interface.

Om datagedreven werken van de grond te krijgen, moet je de drempel verlagen, maar vooral er voor zorgen dat het er een reden is om er mee aan de slag te gaan. En dat is dat een dashboard cruciaal is om bepaalde doelstellingen te bepalen en een middel om succesvoller te zijn in je werk. Pas dan ga je echt waarde uit data halen en verdien je die geïnvesteerde data-euro in no time terug.

Job van den Berg sprak in De Ondernemer Live eveneens over de inzet van dashboards. Kijk het item (even na 1 uur en 40 minuten) terug.

&t=1656s

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws