Blog Juri Hoedemakers

Hoe het gedachtegoed van 1 april jou 60.000 euro kan besparen

Op 20 maart is het de internationale Dag van het Geluk. Twee dagen later start de Week van het Geld en de week daarna is het 1 april. Maar wat hebben die drie data met elkaar en ondernemers te maken? Juri Hoedemakers legt het uit in zijn blog.

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 14 maart 2021

1 april geld besparen hofnar hoedemakers

Er hangt een verviervoudiging van burn-outs boven de markt. Verbinder, coach en inspirator Juri Hoedemakers heeft een idee hoe dat scenario kan worden afgezwakt.

Het thema geluk is actueler dan ooit, en dan met name het geluk op het werk. Want hoe houd je jouw mensen in deze tijd verbonden? En wanneer voel je je echt verbonden terwijl er een schermpje tussen zit? Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé? Maar ook, welke gebeurtenis of ervaring heeft jouw bedrijf juist sterker gemaakt? Hoe vieren jullie successen?

Reflecteren op positieve zaken is juist nu hard nodig

Juist de focus op het positieve is zo belangrijk in deze tijd. In de reflectiedagen die ik voor bedrijven organiseer, merk ik dat er op zich prima wordt gereflecteerd, maar dat dit vooral op de negatieve zaken is. Reflecteer ook eens op de positieve zaken. Dat hebben we nu juist zo hard nodig. Het aantal burn-outs is sinds het begin van de crisis enorm toegenomen. Sterker nog, er hangt een mogelijke verviervoudiging van burn-outs boven de markt en dat is niet alleen vervelend voor de werknemer, maar zeker ook voor jou als werkgever.

'Geniet van de grappen en houd daarmee de oorzaken van burn-outs buiten de deur'

Volgens de experts van ArboNed kost een burn-out gemiddeld 60.000 euro. Echter, een rondvraag in mijn netwerk laat zien dat dit zelfs kan oplopen tot meer dan het dubbele. Als je de gemiddelde loonkosten en verzuimkosten bij elkaar optelt, zit je bij het uitvallen van een medewerker als snel op 11.000 per maand. Bij een leidinggevende is dit zelfs 13.000 per maand met een gemiddelde uitval van al snel 12 maanden. Dat is afschuwelijk veel geld, zeker als je bedenkt dat één op de zes werknemers op dit moment burn-outklachten heeft.

Doorwerken met klachten doet productiviteitsverlies alleen maar verder oplopen

Als deze groep ondanks de klachten toch gewoon blijft doorwerken, kun je ook nog te maken krijgen met een productiviteitsverlies welke kan oplopen tot maar liefst 50 procent. Dit kan vervolgens weer een negatief effect hebben op de werkdruk die de andere collega’s ervaren en zo kom je in een enorme vicieuze cirkel.

Kijk je naar de rol van de leidinggevende als het om werkstress gaat, dan blijft deze echter onderbelicht. In dit geval kan jij dat als ondernemer zelf zijn, of de leidinggevende die je in dienst hebt. Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat van de medewerkers die een hoge werkdruk ervaren én weinig steun krijgen van de leidinggevende, maar liefst 45 procent met burn-outklachten kampt. Van de werknemers die een hoge werkdruk ervaren maar wél steun van hun leidinggevende krijgen, is dat maar 18 procent. De leidinggevende speelt hier dus een cruciale rol.

Lees ook: Carnaval als spiegel van de maatschappij: hoe je in 7 stappen tot nieuwe kansen komt

Het dubbele doel van een grap

Leidinggevenden krijgen echter binnenkort een geheim wapen aangereikt. Het is namelijk niet toevallig dat de 'internationale dag van het geluk' en de 'week van het geld' worden opgevolgd door 1 april, de dag waarop grappen centraal staan. Deze grappen zijn bij uitstek geschikt om mensen blij te maken, maar tegelijk ook een spiegel voor te houden.

Een goede grap is altijd leuk, maar nog leuker is het dat er ook vaak serieuze boodschappen in verborgen zitten die je aan het denken zetten. Daarnaast vormt het de ultieme uitlaatklep om even de ontsnappen aan de corona-sleur, kun je het gebruiken om de lucht te klaren, woede onschadelijk te maken of eindelijk eens naar voren kunnen brengen wat je al een jaar niet durft te zeggen. Geef mensen daar dus de ruimte voor.

Houd burn-outs met grappen buiten de deur

Toeval bestaat niet. In een ver verleden was er een speciale functie voor iemand die de koning iedere dag op humoristische wijze een spiegel voorhield. Deze hofnar deed dat om het reflectieve vermogen van zijn koning te vergroten. En laat dit instituut nu net aan de wieg staan van 1 april. Geniet van de grappen en houd daarmee de oorzaken van burn-outs buiten de deur.

1 april, een eeuwenoude traditie

Voor de oorsprong van 1 april gaan we helemaal terug naar het jaar 1544. Will Sommers, de persoonlijke hofnar van Koning Henry VIII van Engeland, kreeg de opdracht om een grote auditie te organiseren om op zoek te gaan naar nieuwe hofnarren voor de koning. Het evenement was een overweldigd succes en koning Henry VIII had nog nooit zo hard gelachen. Als gevolg hiervan heeft hij 1 april afgekondigd als 'annual Night of Fools' ( de jaarlijkse nacht van de nar). In 1582 werd de naam veranderd in overeenstemming met de Gregoriaanse kalender die dat jaar voor de paus Gregorius XIII werd geïntroduceerd. Vanaf dat moment heet het 'April Fool’s Day' (Aprils dag van de nar).

Juri Hoedemakers

Verbinder, coach, inspirator

Juri Hoedemakers is winnaar van de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit en expertblogger op het gebied van reflectie bij De Ondernemer.

Hij heeft een Bachelor in Media & Entertainment Management, een Master in Bedrijfskunde en een specialisatie in Management van Verandering. Juri legt als eerste een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger.

Juri combineert wetenschappelijke inzichten met praktijkvoorbeelden die hij tegenkomt in zijn onbezoldigd nevenfunctie als bestuursadviseur van Voedselbanken Nederland, waarbij hij gebruik maakt van Reflectiemodel Hoedemakers. Tijdens zijn masterstudie ontwikkelde hij een eigen reflectiemodel, verdiepte hij zich in het reflectieve vermogen van leiders en het belang van de hofnar in moderne organisaties.

Juri staat op het punt om als jongste lid ooit toegelaten te worden tot CMC, een toonaangevend bureau voor verandermanagement. Momenteel werkt hij aan zijn boek “Hofnar gezocht: m/v” waarin hij praktische handvatten geeft voor hoe je reflectie in het dagelijkse werk kunt toepassen en wat we daarbij kunnen leren van de hofnar. Zijn boek verschijnt medio 2021. Meer informatie op www.drshofnar.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws