Blog Juri Hoedemakers

Van inflatie naar creatie: de kansen voor jouw personeel

We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en dat schuitje is op dit moment even niet zo leuk om in te zitten. Dat is een vervelende situatie, maar het is helaas wat het is. Het voordeel van de mensheid: moeilijke momenten maken ons creatief. Achter zijn bureau zat Drs. Hofnar, ofwel Juri Hoedemakers, te filosoferen en de situatie van bovenaf te bekijken. En toen kwam hij op de tweeluik inflatie, creatie. En daarmee creëer je een win-win voor je personeel.

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 22 september 2022

Inflatie creatie kansen personeel juri hoedemakers hofnar

Juri Hoedemakers

Hofnar

Juri Hoedemakers (34) heeft de scriptieprijs gewonnen aan de RSM Erasmus Universiteit met zijn scriptie over de waarde van de hofnar in moderne organisaties.

Vervolgens mocht hij daar een boek over schrijven. Dat boek Gezocht: Hofnar bereikte plek 3 in de top 100 en dat zorgt ervoor dat hij bijna iedere week lezingen mag geven bij bedrijven en mag spreken op (digitale) evenementen. Daarnaast is hij vanaf september 2021 aan het promoveren op de hofnar aan de Erasmus Universiteit en is hij in oktober 2021 ook daadwerkelijk aangesteld in de functie van hofnar bij AFAS Software.

Inflatie

Dit jaar heeft onze koopkracht een ongekende klap gekregen, voornamelijk te danken aan de enorme stijging van de energieprijzen. Het goede nieuws is dat we met zijn allen geschiedenis schrijven, het slechte nieuws is dat het onderwerp daarvan is: historisch hoge inflatie. Uit de Prinsjesdagstukken blijkt dat alleen al dit jaar er 5 miljard extra omzetbelasting is binnengekomen en volgend jaar komt daar nog eens 5 miljard extra bovenop. Dat is naar, maar het is de situatie zoals die is.

Creatie

Het consumentenvertrouwen in ons land is deze maand naar een dieptepunt gezakt. Consumenten waren nooit eerder zo somber als in september. Zo maken ze zich vooral zorgen over de eigen financiële situatie, blijkt uit onderzoek van het CBS. Rondvraag bij verschillende bedrijven uit mijn eigen netwerk heeft opgeleverd dat mensen niet eens salaris een probleem vinden maar dat zij onder hun financiële situatie verstaan: hoe kan ik mijn rekeningen blijven betalen? En dat laatste ligt natuurlijk niet alleen aan salaris, maar bijvoorbeeld ook besparne. Laten we eens wat creatiever kijken. Zoals gezegd maken moeilijke momenten ons creatief.

Salaris

Het salaris en de beloningen van werkend Nederland kunnen jaarlijks gemiddeld zo’n 5 procent stijgen, blijkt uit onderzoek van ING Research.

Verduurzaming

Hoe mooi is het als jij als ondernemer aanbiedt om mee te denken op het vraagstuk hoe medewerkers kunnen besparen door de inzet van verduurzaming. Denk aan de aanschaf van zonnepanelen, het isoleren van het huis, warmtepompen, windenergie en alle andere vormen om energie te besparen.

Lees ook: Hoe los je het gebrek aan horecapersoneel op? ‘Denk met ze mee, wat is hun droom?’

Renteloze lening

Mochten mensen niet financieel sterk genoeg zijn om het bovenstaande aan te schaffen, denk dan eens na om te kijken of je iets kunt doen met renteloze leningen waardoor je hen wel in staat stelt om te verduurzamen. Tevens een leuk middel op je personeel wat langer aan je te binden.

Collectiviteit

Maak gebruik van de grootte van jullie bedrijf. Als jij als individu zonnepanelen wilt aanschaffen heeft dat een prijs. Maar komt er een bestelling van nog 50 andere collega’s dan zal de leverancier vast iets aan de prijs willen doen.

Lees ook: Hoe kom ik aan personeel? 4 keer laaghangend fruit

Bespaartips

Geef vanuit jouw organisatie bespaartips aan je mensen. Deel best practices met elkaar en inspireer elkaar. Maak gebruik van de collectieve denkkracht.

Sparen op het werk

Geef mensen de mogelijkheid om te sparen op het werk. Dat zij een spaarpotje hebben waarbij, mocht je verleiding daartoe ontstaan, niet zonder barrières bij kunnen. Uiteraard moeten we er wel makkelijk bij kunnen, maar op deze manier kun je zorgeloos en zonder angst voor directe verleiding toch wat sparen.

Make it fun

Je kunt dit zo leuk aankleden als je wilt. Je kunt als bespaartip bijvoorbeeld geven ‘Douch maximaal 5 minuten’ en geef dan gratis bedrijfsdeo cadeau. Of de bespaartip ‘Zet je verwarming een paar graden kouder’ en geef leuke dekentjes, truien of extra warme sokken cadeau, uiteraard wel met jullie bedrijfslogo. Maak het aantrekkelijk om je elektrische auto op kantoor op te laden tegen een iets lager tarief dan dat de mensen thuis hebben.

Als de baas zo ver gaat voor zijn of haar personeel hoef je volgens mij ook niet bang te zijn dat ze wegrennen. Leuk personeelsbehoud dus.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws