Blog Justin Jansen
Drie vragen van hoogleraar Jansen: dé check hoe gezond jouw bedrijf is
Misschien denk je wel: het gaat heel aardig met ons bedrijf en verdienen een goede boterham. Maar vergis je niet: zelfs als het geld tegen de plinten klotst, is het grootste gevaar dat je tevreden bent met de status quo. De expertblog van hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen.

Afbeelding: Shutterstock.
Ondernemers wachten vaak te lang met het doorvoeren van verbeteringen en het inslaan van nieuwe groeipaden. Ze kijken vooral naar de financiële indicatoren van hun bedrijf zoals omzet, winst en marktaandeel en missen ondertussen belangrijke waarschuwingssignalen over de echte gezondheid van hun bedrijf. En dat is doodzonde. Want dan ben je vaak te laat om actie te ondernemen!
De echte gezondheid van je bedrijf draait om hoe slim, wendbaar en duurzaam je bent als bedrijf. Daarmee zorg je ervoor dat je als groeibedrijf voorbereid bent op turbulentie.
Daar waar financiële indicatoren veelal iets zeggen over het succes van je organisatie op de korte termijn, zeggen ze bar weinig over de te verwachte prestaties de langere termijn. Want dan draait het niet om de winstgevendheid van vandaag, maar om de wendbaarheid en weerbaarheid die je bedrijf heeft om de kansen van morgen te benutten. De echte gezondheid van je bedrijf draait dan ook om hoe slim, wendbaar en duurzaam je bent als bedrijf. Daarmee zorg je ervoor dat je als groeibedrijf voorbereid bent op turbulentie.
Nieuwe groeipaden inslaan
Ze passen zich als het ware als een kameleon aan op hun omgeving. Ze slaan nieuwe groeipaden in, werken sommige daarvan verder uit en schalen succesvolle initiatieven verder op. Andere activiteiten stoten ze juist af. Gezonde groeibedrijven bewegen zich zo in een uitdagend groeilandschap en zorgen dat ze relevant blijven.
Lees ook: Hoogleraar Justin Jansen: 'In ieder bedrijf schuilt een platformbedrijf'
Maar hoe weet je nu hoe gezond jouw bedrijf is? Reflecteer dan eens met je team hierover:
Gaat onze marktrelevantie achteruit?
De gezondheid van je bedrijf wordt minder en potentiële ontwrichting komt dichterbij als je bedrijf zijn voorsprong op de concurrent dreigt te verliezen. Zijn er spelers actief binnen je sector die nieuwe verdienmodellen hanteren? Wordt het moeilijker om nieuwe klanten aan te trekken? Kiezen ze liever voor je concurrenten? Dan is dat een signaal dat de klantwensen veranderen. Speel je daar met je producten en diensten onvoldoende op in, dan neemt je marktrelevantie af en verlies je het uiteindelijk van de concurrent.
Hebben wij niet te weinig onderscheidende kenmerken en vaardigheden?
Het ander belangrijk waarschuwingssignaal over de gezondheid van je bedrijf betreft de vaardigheden die in huis heeft. Heb je daar al lang niet meer in geïnvesteerd? Is het tijden geleden dat je jezelf opnieuw hebt uitgevonden of het DNA van je bedrijf hebt veranderd? Zijn je competenties niet meer onderscheidend in de markt of kennen ze te weinig variatie? Het is een voorbode van een verslechterende gezondheid van je organisatie. Nog even en je product of dienst wordt gekopieerd.
Lees ook: Hoogleraar Jansen: 'Recordstand voor AEX. Heel mooi, maar wat hebben we eraan?'
Ervaren wij problemen met het aantrekken en ontwikkelen van talent?
Is er binnen je bedrijf weinig aandacht voor talentontwikkeling? Dan moeten er alarmbellen afgaan. Om de gezondheid van je bedrijf op peil te houden zijn mensen nodig die goed zijn in het genereren van nieuwe groeikansen, en die dat nog leuk vinden ook. Dat vraagt om constante aandacht voor het zoeken en ontwikkelen van talent. Dat blijkt vooral een uitdaging voor bedrijven die zich, door toenemende concurrentie, gedwongen voelen om kosten te besparen. De verleiding is dan groot om te gaan snijden in het personeelsbestand.
Kortom: Heb je moeite om goed onderlegd personeel aan te trekken? Veranderen de behoeften van je klant? Heeft minstens één van je concurrenten een ander verdienmodel? Is je expertise niet meer onderscheidend? Zie het als waardevolle waarschuwingssignalen over de gezondheid van je bedrijf!
Justin Jansen
Hoogleraar Ondernemerschap
Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een expertblog op deze website, en is onder meer één van de docenten bij Het Groeicollege, een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Hier lees je er meer over.