Blog Kim Trotz

Zo maak je als ondernemer duurzame keuzes

Duurzaamheid is geen trend, maar hét gespreksonderwerp van de dag. Hoe implementeer jij dit belangrijke thema in je bedrijf? Met de klimaatcrisis is het soms moeilijk om hoop te houden op een leefbare toekomst op onze planeet. Het is een groot onderwerp, te groot soms zelfs. Maar ook kleine bewuste keuzes, kunnen grote impact hebben. Hoe zorgen we ervoor dat we nog meer bewust worden en ook actie ondernemen? Blogger Kim Trotz is co-founder van freelanceplatform The Freelance Qommunity en interviewt duurzaamheids-experts uit haar netwerk om daar achter te komen.

Kim Trotz 20 mei 2022

Duurzaamheid kim trotz

Foto: Shutterstock.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het plaform The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken.

Zelf vind ik het soms knap lastig om door de omgekapte bomen het bloeiende bos nog te zien. Wat is duurzaam nou eigenlijk? Hoe kan ik als klein mens van 1.61m en kleine ondernemer voor m’n gevoel echt impact maken? Ik ben vegetariër, eet (bijna) nooit zuivelproducten, heb een e-bike (geen scooter of auto) en koop veel tweedehandskleding. Maar ja: dan nóg. Kleding is überhaupt niet duurzaam, de productie van mijn e-bike ook niet, en waar komt die smashed avocado vandaan?

Om een positieve mindset te houden en te kijken wat ik vooral wél kan doen, vraag ik experts Leonoor de Man Bergen en Kiki Calis om advies. Leonoor woont op een regeneratieve plek in Frankrijk en noemt zichzelf regeneratief ondernemer. Ze legt uit: ,,Een regeneratieve economie geeft meer terug dan hij neemt van de aarde en de mensheid. Regeneratief ondernemen is optimistisch, vindingrijk, circulair en inclusief voor mens én natuur.” Kiki is mijn lieftallige compagnon en sustainable creative en woont sinds een jaar in een blokhut op de Veluwe. Ze verbindt mensen met elkaar en met de natuur. Laten we eens kijken wat we van hen kunnen leren! Regeneratief ondernemen klinkt behoorlijk future proof namelijk.

Advies 1: Zet je kortetermijnbril af.

Als ondernemer is het best wel handig om af en toe stil te staan en verder te denken dan alleen aan het nu. Het helpt je om een visie voor jezelf te creëren en er zo achter te komen waarom je doet je wat je doet. Op die manier kom je te weten met welke klanten je wilt werken, zodat je het werk doet waar je ook echt gelukkig van wordt. Zodat je op de lange termijn en duurzaam kunt ondernemen. De simpele vraag: “waar sta je over vijf jaar, of tien jaar?” is niet alleen een vraag over de toekomst van je bedrijf, maar ook een manier om na te denken over de toekomst van de planeet. Leonoor zegt hierover: ,,Zet je kortetermijnbril af. We moeten leren om bij alles wat we doen naar de lange termijn te kijken. Plant je nu een boompje in je tuin, dan zul je die niet zien uitgroeien tot een grote, schaduwgevende boom. Maar de generaties na jou zullen je dankbaar zijn.” Precies, dat is het begin.

Lees ook: Hoe maak je een impactvolle eerste indruk?

Advies 2: Laat je machteloosheid los.

Love it: positief omdenken. Als ondernemer heb je het heft in eigen handen, dus denk aan de impact die jij kan maken. Leonoor hoort veel dezelfde strijd om zich heen: ,,Ik hoor heel vaak van mensen dat het toch geen zin heeft om iets te doen als grote bedrijven en de overheid niets doen. Dat is een kulargument. Bedenk dat bedrijven van ons, consumenten en van jou als opdrachtnemer, afhankelijk zijn. Het gaat allemaal om druk uitoefenen. En dat doe je niet alleen maar met velen. Je creëert massa door als collectief zoals The Freelance Qommunity op te staan. Jullie kunnen alle freelancers van Nederland optrommelen om verandering te eisen bij je opdrachtgevers.” De gedachten "mijn actie is in het grote systeem niets waard” is dus niet waar.

Leonoor, Kim, Kiki (v.l.n.r.) en de freelancers van Qommunity in gesprek over duurzaam ondernemen.

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

Advies 3: Neem je opdrachtgever mee in jouw waarden.

Ja, maar hoe ga je druk uitoefenen op de bedrijven? Je kan bijvoorbeeld met alleen bedrijven samenwerken die aansluiten op jouw waarden. Met wat research en doorvragen in het eerste gesprek kom je daar wel achter. Mijn compagnon Kiki is aanvoerder van de Qommunity Slack-groep #qlub-impact en daaruit ontstond het project Qommunitrees. De naam zegt het al: we gaan een bos aanplanten met iedereen uit de Qommunity! Dit is een project om te laten zien waar Qommunity voor staat: verbinding, groei en impact maken. Kiki tipt om een initiatief zoals Qommunitrees mee te nemen in je samenwerkingsovereenkomst. ,,Bereken voor jezelf hoeveel procent van je (jaar)omzet je aan een goed doel schenkt. Daar betaalt de opdrachtgever uiteindelijk aan mee en zo maak je met z’n allen impact.” Als een opdrachtgever dat niet wilt, dan weet je ook meteen hoe zij in de wedstrijd staan. Oftewel: een dikke no go voor deze klus!

Lees ook: Zeven levenslessen van Kim Trotz (The Freelance Qommunity)

Advies 4: Inspireer anderen.

Het gesprek wat we met alle Qollega’s uit de Qommunity en Leonoor voerden tijdens een netwerkevent van Qommunity leek niet te eindigen. Waar het op neerkomt, is dat we van elkaar kunnen leren. ,,De economie waar we naartoe moeten is een netwerkeconomie, die bestaat uit met elkaar verweven individuen die samen massa maken. Om de grote culturele en economische transitie te maken hebben we heel veel mensen nodig. Die moeten elkaar mobiliseren. Bedenk ook dat wat jij doet, mensen in jouw omgeving kan inspireren! Privé of op je werk. Het gaat om het domino-effect van jouw daden. Zie het als een virus, waarbij de R boven de 1 moet zijn. Als je het zo bekijkt, is elk individu dat jij aanzet tot duurzaam gedrag grote winst”, aldus Leonoor. Samen is niet alleen, dat zit in ons DNA. Een mooie vraag aan jezelf is dus: waar kan ik anderen mee inspireren vandaag? Zorg ervoor dat je daarbij niet iemand afrekent op bepaalde acties, maar juist positief benadert met hoe jij het aanpakt.

De drie tips van Kiki Calis voor bewustere acties:

Tip 1: Stel jezelf de vraag: heb ik het echt nodig? Dit kun je op elke dagelijkse beslissing toepassen zodat je niet alleen een bewuste keuze maakt toekomst, maar ook voor je portemonnee.

Tip 2: Ga voor tweedehands, ook als je elektronica nodig hebt. Oude elektronica is na plastic de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Ga voor refurbished electronica, want ook daar krijg je netjes een factuur bij.Growthinker schreef hier een mooi artikel over.

Tip 3: Eet en drink bewust. Koop lokaal, drink uit een herbruikbare koffiebeker, eet biologisch en probeer minder vlees en vis te eten. Zo denken we met z’n allen aan onze planeet en oceaan. In kleine stapjes maken we samen grote impact.

Lees ook: Onderzoek: vaker aandacht voor fiets van de zaak vanuit werkgevers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws