Blog Kim Trotz

Vijf tips voor meer vrouwelijke energie in leiderschapsrollen

Voor wie het niet wist: het is Internationale Vrouwendag vandaag. We vieren de bijdrage van vrouwen in alle gemeenschappen in de wereld. In haar blog geeft Kim Trotz tips over hoe we als ondernemer meer kunnen profiteren van onze vrouwelijke energie.

Kim Trotz 8 maart 2023

Kim trotz vrouwendag leiderschap nb

Afbeelding: Shutterstock.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het werken met collega’s. Samen met zakenpartner Kiki Calis bouwden ze platform The Freelance Qommunity, om de 'eenzame freelancer' te helpen aan een netwerk, kennis en klussen. Hun missie is om freelancers aan elkaar te verbinden en samen impact te maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt.

Op 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag. We eren de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen over de hele wereld. Ook de belangrijke bijdrage van vrouwelijk leiderschap aan onze gemeenschappen en onze wereld verdient een plek. In dit blog geven we een paar tips hoe we met z’n allen de positieve aspecten van vrouwelijke energie kunnen inzetten. Leiderschap is namelijk niet gender-gebonden, want zowel mannen, vrouwen en andere genders kunnen profiteren van het integreren van vrouwelijke energie in hun leiderschapsstijl.

The Freelance Qommunity geeft vijf insights en tips over de voordelen van vrouwelijk leiderschap.

Tip 1: Kijk met een open blik naar de wereld

Nieuwsgierigheid is je beste vriend. Ze zeggen dat vrouwen vaak verschillende perspectieven en ervaringen meenemen naar hun leiderschapsrollen, waardoor ze een bredere en meer inclusieve visie op problemen kunnen ontwikkelen. Leiding geven doen we over het algemeen op een empathische en mensgerichte manier, wat kan leiden tot betere resultaten op het gebied van samenwerking en conflictbeheersing. Vanaf jongs af aan heb ik de rol ‘pleaser’ meegenomen in mijn carrière. Op mijn 22e startte dat door tegen elk project ‘ja’ zeggen. Dat resulteerde er in dat ik mezelf voor (te)veel taken verantwoordelijk maakte. En, voelde ik me verantwoordelijk voor het teamgevoel en cultuur op de werkvloer destijds bij reclamebureau Boomerang. Hulp vragen zat er niet in, want ik wilde elk conflict uit de weg gaan.

"Door te luisteren naar mezelf en soms ook vriendelijk nee te zeggen, lukt het me uiteindelijk om nóg beter samen te werken"

Die verstoorde basis nam ik op het begin ook mee in het ondernemerschap. Zelfstandig ondernemen betekent voor mij continu flexibel zijn, ja en amen zeggen tegen opdrachtgevers en daardoor soms ook jezelf vergeten. Door nu te luisteren naar mezelf en soms ook vriendelijk nee te zeggen, lukt het me uiteindelijk om nóg beter samen te werken. Iedereen kan hun vrouwelijke energie gebruiken om hun empathische vaardigheden te verbeteren door meer te luisteren en open te staan voor feedback. Maar: laat je niet te erg afleiden hierdoor. Bedank vriendelijk en kijk wat je ervan kan leren.

Tip 2: Sta open voor nieuwe ideeën

Vrouwelijk leiderschap heeft ook aangetoond dat het kan leiden tot meer innovatie en creativiteit. Vrouwen zouden vaak een verfrissende benadering van problemen hebben en zijn vaak meer bereid om risico's te nemen, waardoor ze nieuwe en innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen. Het ligt natuurlijk ook helemaal aan de context, timing en met wie je samenwerkt. Ik ben bijvoorbeeld iets voorzichtiger en kan dingen behoorlijk groot maken in mijn hoofd.

Mijn co-founder Kiki heeft door haar ‘fuck it let’s go’-mindset veel vuur in mij aangewakkerd toen we de stap namen om een crowdfunding en investering op te halen eind 2020. Qommunity bouwen midden in crisis was een groot risico. Door wat hobbels op de weg - lees: lock-downs en economische onrustige tijden - en de verplichting van buitenaf om er een succes van te maken, kregen we wel die extra drive. Dat zorgde voor veel creativiteit en energie om non-stop het wiel opnieuw uit te vinden.

Lees ook: Zeven levenslessen van Kim Trotz (The Freelance Qommunity)

Tip 3: Zorg voor een veilige omgeving

Vraag jezelf af: bevind jij je in een omgeving waar echt iedereen zich gehoord en ondersteund voelt? Ik begon mijn loopbaan bij Boomerang Agency. In 2013 was dat nog een bedrijf met zeven mannen, that’s it. Ik was de eerste vrouw op kantoor, maar voelde me alsnog geen vreemde eend in de bijt. Ik was 22, lekker sociaal en behoorlijk leergierig. Dat zorgde er uiteindelijk wel voor dat ik direct verantwoordelijk was voor alle organisatorische taken, zoals office management of uitjes en fotoshoots produceren.

Ik ben me er wel van bewust dat het een bedrijf was dat op dat moment in een stroomversnelling zat. Tel daar de mannelijke energie bij op en je hebt het recept voor de mindset: “niet lullen, maar poetsen”. Nu ben ik vooral heel blij dat er meer bewustwording is van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Ik ben me bewust van bepaalde privileges die sommige andere vrouwen of genders niet ervaren, en ook dat moeten we samen bespreekbaar maken. Leiders met vrouwelijke energie kunnen bijdragen aan het bevorderen van gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen in de samenleving. Neem bijvoorbeeld verlofregelingen voor ouders of de aanpak van seksueel geweld en intimidatie.

Lees ook: Vijf tips die jou helpen bouwen aan een inclusief team

Tip 4: Stel je kwetsbaar op

Bij mij popt ook elke dag de gedachte op: kan ik dit wel, of ben ik nu de rol aan het spelen die van me verwacht wordt? Tegenwoordig kijk ik naar die gedachte en trek ik die los van mijn gevoel. Dan gebruik ik die gedachte als vuur om juist door te pakken. Leven is het meervoud van lef, zei vriendin Loesje ooit. Kwetsbaarheid heb ik altijd gezien als een kracht. Het betekent dat je laat zien wie je écht bent, en dat je risico’s durft te nemen. Maar daar komt vaak angst, schaamte of onzekerheid om de hoek kijken.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen vaker last hebben van het imposter syndrome dan mannen. Een omgeving die de waarde van diversiteit benadrukt en waarin vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen worden aangemoedigd om deel te nemen en bij te dragen, kan helpen om het gevoel van onzekerheid te verminderen. Maak onzekerheden ook bespreekbaar op de werkvloer. Door openlijk over dit onderwerp te praten en de oorzaken en gevolgen ervan te begrijpen, kunnen werkgevers en collega's elkaar veel beter ondersteunen en helpen om hen in hun kracht te zetten.

Tip 5: Vind een rolmodel, mentor en/of netwerk waar je je thuis voelt

Rolmodellen kunnen een belangrijke rol spelen. Neem Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vice-president van kleur in Amerika. Het gedicht dat Amanda Gorman voordroeg tijdens de inauguratie van Joe Biden gaf al veel verschillende jonge meisjes hoop, inspiratie en kracht geeft. Een historisch moment. Het is ook belangrijk dat vrouwen en andere ondervertegenwoordigde groepen toegang hebben tot mentoren en netwerken.

Co-founder Kiki over de kracht van je netwerk: ,,Dit is nou precies de reden waarom we Qommunity hebben gebouwd. Een groep van like-minded mensen waarop je kunt terugvallen. Dat geeft vertrouwen en helpt je om meer in je kracht te staan.” Binnen het platform van een netwerk kun je eigen ervaringen delen en kun je langetermijnrelaties bouwen die je verder helpen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws