Blog Kim Trotz

Mentaal gezond 2022 uit: hoe dan?

We zijn beland in het laatste kwartaal van 2022! Dit is hét ultieme moment om nog keihard te knallen, de laatste targets te halen en toe te werken naar een welverdiende kerstvakantie. In dit blog geeft Kim Trotz, co-founder van The Freelance Qommunity en ‘Minister van Netwerk’, concrete tips uit haar netwerk om als ondernemer niet volledig overwerkt en overprikkeld het nieuwe jaar in te gaan.

Kim Trotz 21 november 2022

Kim trotz mentaal gezondheid kerst oud nieuw

Afbeelding ter illustratie. Persoon komt niet in het verhaal terug.

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het werken met collega’s. Samen met zakenpartner Kiki Calis bouwden ze platform The Freelance Qommunity, om de 'eenzame freelancer' te helpen aan een netwerk, kennis en klussen. Hun missie is om freelancers aan elkaar te verbinden en samen impact te maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt.

Tip 1: Zorg goed voor jezelf (waarom deze open deur toch belangrijk is)

Logisch, denk je nu. Toch is het voor veel ondernemers juist hét moment om extra gas te geven deze laatste twee maanden. Non-stop doorwerken, al je sociale afspraken te cancelen tot de kerstdiners en die sportschool even te laten voor wat ‘ie is. Volgens Qollega Maarten is dat de gouden combinatie om niet lekker in je vel te zitten. Toch doen veel ondernemers het: werken tot je letterlijk niet meer kan. Je ervaart (extra) verantwoordelijkheid om het jaar goed af te sluiten, dus dan is doorgaan vaak de makkelijkste keuze.

Vorige week tijdens een Qommunity-event luisterden we naar een talk van ondernemer Samuel Taselaar die al meer dan 15 jaar onderneemt in de muziekindustrie. In deze wereld geldt de norm ‘work hard, party hard’. Oftewel: 60 uur per week werken en jezelf belonen door keihard door het geluid te gaan.

Zijn les aan alle vijftig ondernemers in de zaal bezorgde ons kippenvel: ,,Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken. Het moeilijkste, maar tegelijkertijd het meest “rewarding” is negatieve patronen herkennen en die doorbreken. Daar word je werkelijk een ander mens van.” Hij stopte drie jaar geleden met drinken en doorbrak daarmee de sociale verwachtingen in zijn netwerk. Dit jaar draaide hij flink wat verlies met een festival, schreef hij een mooi artikel over met acht inzichten. Deze tegenslag heeft hij met beide handen aangepakt omdat hij er mentaal lekker in zat. Cheers to mentale gezondheid.

Tip 2: Voorkom Last-minute Christmas

It’s the most wonderful time of the year, dus gooi geen deadlines in je eigen kerstpakket! Je kent je eigen grenzen inmiddels (hopelijk) dus zorg dat je ze streng blijft bewaken. ,,Je hoofd kan tegen je liegen, maar je lichaam niet”, mooie woorden van Dokter Juriaan. In een workshop over mentale gezondheid zei hij: ,,In deze maatschappij is het heel makkelijk om je te pletter werken om maar geen ongemak te hoeven voelen. Zo hebben de omstandigheden de macht over jouw leven, sluit de poort naar verandering en kom je in de wachtkamer terecht van je eigen leven. In de hoop dat het wellicht ooit gaat veranderen.”

En dat is, als je zelfstandig ondernemer bent, juist níet waarom je hebt gekozen voor vrijheid en autonomie. Als een opdrachtgever ons belt voor een freelance aanvraag en het heeft ‘echt spoed’, vragen we altijd: “moet het écht nu, en waarom?” Vaak kun je wel onderhandelen over de deadline, omdat het marketingteam er pas in januari naar gaat kijken. Blijf dus vooral zelf in de leiding van je eigen kostbare tijd en energie.

Lees ook: Vijf tips om te besparen als ondernemer

Tip 3: Ga eens n(i)etwerken

Voor vrije tijd heb je ook energie nodig. Blijf sociale dingen doen om andere ondernemers te ontmoeten, blok op tijd kerstvakantie in en stel automatisch in dat deze meetings/deadlines declined worden met een leuke out-of-office.

Werk is tegenwoordig overal laat. Wie heeft er wel eens gewerkt terwijl ze in bed lagen, of tijdens de lunchwandeling? Het is bijna gênant. Neem je out-of-office bloedserieus of zorg dat je als freelancer mensen in je netwerk vindt die jouw taken van je kunnen overnemen als jij op vakantie bent. Projectmanager Amke: ,,Ik vraag op tijd hulp en delegeer taken uit aan mensen uit mijn netwerk.”

Als je geen idee hebt hoe je je netwerk tegenwoordig uitbreidt, op donderdag 8 december kom je in Utrecht 400+ ondernemers tegen die jou verder kunnen helpen op Het Freelance Eindejaarsfestival! Klik op de link voor meer informatie. We zien je daar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws