Blog Kim Trotz
Waarom het inhuren van freelancers goed is voor je bedrijf
De vastgelopen arbeidsmarkt met daaromheen alle bijzondere economische omstandigheden, vraagt nog steeds om creatief denken. The Freelance Qommunity kent de wereld van flexibiliteit als geen ander en verbinding is daarin een vereiste. Minister van Netwerk, Kim Trotz, legt uit waarom het handig is juist nú te investeren in je flexibele schil.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
Kim Trotz
co-founder van The Freelance Qommunity
Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het werken met collega’s. Samen met zakenpartner Kiki Calis runt ze The Freelance Qommunity, om 'eenzame freelancer' te helpen aan een netwerk, kennis en klussen. Hun missie is freelancers aan elkaar te verbinden en samen impact te maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt. Op donderdag 23 februari organiseert Qommunity The Freelance Speeddateshow waar jij in contact komt met een netwerk van freelancers. Meer weten? Hier check je meer info.
Je kunt verschillende redenen hebben om flexibele krachten in te huren: het opvangen van ziekte of tijdelijke uitval, het versnellen van een interne transformatie en bijvoorbeeld de inhuur van specifieke kennis Maar waarom doen nog niet alle bedrijven het? Het kost vaak tijd om iemand in te werken, de relatie is vaak vluchtig of de skills zijn toch van onvoldoende kwaliteit. Laat je door deze uitdagingen juist niet in het veld slaan. In deze blog zoom ik in op de hoofdredenen om vandaag wél te beginnen met het bouwen van je flexibele schil.
Lees ook: Zzp’ers berekenen hun tarieven met een derde te weinig door aan klanten
Specifieke kennis en ervaring
Een freelancer is onder andere gaan freelancen omdat hij/zij/hen knettergoed is in een specifiek vakgebied of kennis heeft van een bepaald onderwerp. Ook komen ze op veel verschillende plekken, en dat kan ook handig zijn voor jouw organisatie.
Tenslotte zit iedereen in een eigen (onbewuste) bubbel en daardoor is het des te belangrijker dat er af en toe iemand van buiten de bubbel bij jouw team aanhaakt. Mocht je bijvoorbeeld een project hebben waarbij de focus ligt op duurzaamheid en niemand in je vaste team heeft hier (vegan) kaas van gegeten, dan kun je dit oplossen door een expert in huis te halen. Het draagt bij aan de creativiteit om een team te hebben met verschillende achtergronden en kennis. Hier lees je meer over tips om inclusieve teams te bouwen.
Continue verandering
Als bedrijf is het belangrijk mee te groeien met de veranderingen in de samenleving. Je moet niet vast blijven zitten in de huidige ‘werknemersmarkt’, ook al zijn we dit wel nog gewend. We bevinden ons al midden in de transitie naar een wereld waar de populatie van de Modern Werkenden heel hard groeit. Onze Qommunity van freelancers is in de afgelopen maand van 400 naar 1200 freelancers gegroeid.
De drie voornaamste redenen dat mensen voor zichzelf beginnen zijn: meer autonomie, meer vrijheid en meer impact maken voor een mooie wereld. Wees niet bang dat al jouw werknemers nu ineens gaan freelancen, maar kijk juist hoe je met een team van freelancers en werknemers het beste met elkaar kunt samenwerken (daar kunnen wij natuurlijk altijd een handje bij helpen).
Lees ook: Vijf tips om te besparen als ondernemer