Blog Lennard van Otterloo
Alarmbellen of stilletjes lobbyen?
Op 1 januari gaan er nieuwe regels gelden voor Britse bedrijven die importeren uit de EU. En hoewel de alarmbellen al klinken, is maar een kwart van de Britse kleine bedrijven er op voorbereid. Met het doel om de overgang voor het bedrijfsleven geleidelijk te laten verlopen zijn, na het aflopen van de Brexit transitiefase begin dit jaar, een aantal nieuwe douane handelingen gefaseerd ingepland. De volgende fase in deze zogenaamde ‘Staged Custom Controls’ betekent onder andere dat importeurs vanaf 1 januari niet meer naderhand nog hun importdeclaraties mogen doen.

De Federation of Small Businesses, die wij begin 2020 met De Ondernemer nog voor de camera hadden, heeft de noodklok geluid over het gebrek aan capaciteit onder kleine bedrijven om het extra papierwerk aan te kunnen. Maar één op de vier kleine bedrijven zegt dat ze zich goed voorbereid voelen.
Vertraging
Vanaf 1 januari moeten Britse importeurs alle goederen die vallen onder de ‘Sanitary and Phytosanitary goods’(SPS), zo’n beetje alles wat leeft of ooit heeft geleefd, vooraf aanmelden in het douanesysteem. Aanvankelijk zouden dan ook de echte keuringen moeten gaan beginnen maar die zijn stilletjes wat verder naar achter geschoven. Vermoedelijk omdat de Britse testcapaciteit nog steeds niet voldoende is. Een eerste test met een nieuw douanesysteem staat gepland voor mei 2022, in één haven. Deze 1 januari is al een nieuwe datum aangezien deze regels oorspronkelijk afgelopen zomer in zouden gaan. De eerste keuringen in hoog-risico productgroepen (én bloemen en planten) staan nu gepland voor 1 juli 2022, een jaar later.
Lees ook: EU en VK op ramkoers: 'Risico voor ondernemers steeds groter'
Kun je hier als Nederlandse leverancier je voordeel mee doen? Misschien wel door je Britse afnemers te helpen met het leveren van de juiste documentatie. Het zou net een beetje concurrentievoordeel kunnen opleveren, of betekenen dat je die klant niet kwijtraakt.
Meer vertraging
Ook de nieuwe chemische regelgeving, ‘UK Reach’, gaat nu zeer waarschijnlijk pas jaren later geïntroduceerd worden, verschoven van oktober 2023 naar oktober 2025. Tot die tijd kan het bestaande REACH systeem van de EU gebruikt worden. Dit zal niet alleen een opluchting betekenen voor grote chemische concerns, ook kleinere bedrijven die bijvoorbeeld werken met gewasbeschermingsmiddelen, lakken of cosmetica voelden een enorme druk. Het verplichten van het UKCA keurmerk (de Britse vervanging van het CE keurmerk) was al eerder twee keer uitgesteld, inmiddels tot januari 2023, tot grote opluchting onder veel bedrijven.
Lees ook: Ondernemer helpt collega's bij aanvraag geautomatiseerde douanedocumenten
Impact publieke druk op beleid Johnson
Dat technisch complexe maatregelen kennelijk soepele deadlines hebben terwijl andere, minstens net zo ingrijpende, wijzigingen er met spoed doorgedrukt zijn is denk ik geen toeval. Waarschijnlijk zijn SPS declaratie, UK Reach en UKCA wél opgeschoven omdat ze simpelweg niet sexy genoeg zijn voor de voorpagina’s van de schreeuwkranten. De Franse president Macron verzuchtte vorige week nog dat zijn gesprekken met Boris Johnson constructief en vriendelijk zijn om de dag erna in de Britse pers voor rotte vis te worden uitgemaakt. Johnson speelt eigenlijk nog uitsluitend binnenlandse politiek en maakt zich druk om krantenkoppen. Dat zorgt voor een vreemde situatie voor organisaties als de Federation of Small Businesses en andere belangenbehartigers voor het bedrijfsleven. Voor hen is de pers opzoeken vaak een succesvol drukmiddel. Toch zijn er kennelijk onderwerpen waar juist het van de voorpagina’s houden wat meer ruimte voor pragmatisme creëert. Dan maar beter stil lobbyen in plaats van publieke druk?
Ik voorzie dat we de komende jaren, nu mensen al lang en breed Brexit-moe zijn en zelfs de overheidscommunicatie het woord ‘Brexit’ vaak door ‘EU exit’ vervangt, heel langzaam aan wat toenadering gaan zien. Nooit officieel natuurlijk, maar wel bijvoorbeeld in de vorm van Britse regels die één op één gelijklopen met die van de EU. Veel bedrijven zullen daar stilletjes heel blij van worden, zolang het de voorpagina’s maar niet haalt.
Lennard van Otterloo
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief wekelijks een column over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers. Hier vind je een overzicht van al zijn blogs.