Blog Lennard van Otterloo
'Van Britse kant worden Brexit-problemen niet constructief opgelost. Vinden ze politiek onwenselijk'
Dit is zijn 99e blog over Brexit voor De Ondernemer en het is precies 99 dagen sinds het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie economisch heeft verlaten. 'De gevolgen worden van groot tot heel klein zichtbaar', schrijft Onze Man in Londen, Lennard van Otterloo. 'Een op vier kleinere bedrijven die exporteerden naar de EU is daar voorlopig mee gestopt'. |

Afbeelding: Shutterstock.
De forse herschikking van de economie in Noord-West Europa door Brexit heeft een reeks onverwachte gevolgen gehad. Ik schreef al eerder over hoe Ierland nu ineens veel extra directe veerdiensten heeft met Frankrijk, België en Nederland om Groot-Brittannië letterlijk te omzeilen. Gigantische veerboten die heel zichtbaar, bijna demonstratief, de verandering laten zien.
Kleine schaal
Ook op kleinere schaal zien we gevolgen. De Ierse markt met nog geen zeven miljoen inwoners was altijd te klein om veel eigen webshops voort te brengen. Die konden simpelweg niet op tegen de veel sterkere Britse concurrenten die naast hun forse thuismarkt Ierland ‘er wel even bij deden’. Daar is nu abrupt een eind aan gekomen nu Brexit de meeste Britse shops uit de markt heeft geduwd. De Ieren hebben ineens meer ruimte voor eigen online ondernemerschap. En, misschien is dit ook wel een kans voor Franse, Belgische en Nederlandse webshops om dat gat te vullen.
Lees ook: Brexit-realiteit: lege schappen en wegrottende versproducten
Minuscule schaal
Op minuscule schaal berichtte de Financial Times deze week over de exportproblemen van een bedrijf dat nematoden produceert. Deze microscopische wormpjes worden onder andere in de agrarische sector gebruikt als gewasbescherming tegen slakken en insecten. Een bedrijf in Littlehampton heeft vanwege problemen met de certificering na de Brexit nog geen enkele zending de grens over gekregen. Naar Nederlandse bloemenkwekers bijvoorbeeld. Dat gat wordt nu gevuld door een Duitse en Nederlandse concurrent.
Een op de vier kleinere bedrijven die exporteerden naar de EU is voorlopig gestopt
Eén op de vier kleinere bedrijven die exporteerden naar EU-landen is daar volgens de Federation of Small Businesses voorlopig mee gestopt omdat het papierwerk te complex is, het product te duur maakt of simpelweg nog niet bestaat. Bovendien begint het steeds meer te dagen dat dit geen kinderziekten zijn maar meestal structurele problemen. Vorige maand had 4 procent van de kleine bedrijven al besloten maar helemaal niet meer te exporteren.
De worsteling van Britse bedrijven is inmiddels in de statistieken terug te zien. Ierland meldde in maart een afname van 65 procent aan import uit het VK en Duitsland 56 procent. Tegelijkertijd exporteren bedrijven in de EU makkelijker hun producten naar het Verenigd Koninkrijk omdat de Britse importcontroles net voor zes maanden uitgesteld zijn tot het najaar. De import is dus veel minder hard geraakt. Het creëert een vreemde markt waar Britse bedrijven het moeilijk hebben terwijl hun concurrenten op het vasteland nog relatief makkelijk naar het VK kunnen exporteren.
Daarboven op komen de rellen in Noord-Ierland. Onder andere het gevolg van de nieuwe grens door de Ierse Zee die niet alleen economische maar ook symbolische gevolgen heeft. Het is een waarschuwing dat straks, na de pandemie, de onvrede over de gevolgen van de Brexit er nog steeds is.
Van Britse kant worden de verschillende problemen niet constructief opgelost omdat ze dat politiek onwenselijk vinden. Het zou onder meer verraden dat de complexiteit en impact van Brexit veel groter is dan ze altijd beweerd hebben. Het is veel makkelijker om de EU overal de schuld van te geven.
Verder onderhandelen?
Is er veel ruimte voor toenadering op het moment? Nee. De Europese Commissie is gekkie henkie niet en ziet ook wel in dat er aan iedere afspraak die met de huidige Britse regering gemaakt wordt direct getornd wordt. Bovendien, een beetje frictie, vooral als het één kant op is, komt de rest van Europa eigenlijk wel goed uit. Van beurshandel tot de productie van hondenvoer, alles wat van het eiland naar het vaste land verhuist is mooi meegenomen.
Van Britse kant worden de verschillende problemen niet constructief opgelost omdat ze dat politiek onwenselijk vinden. Het zou onder meer verraden dat de complexiteit en impact van Brexit veel groter is dan ze altijd beweerd hebben. Het is veel makkelijker om de EU overal de schuld van te geven.
Lees ook: 'Onze man in Londen' ziet weer een deadline schuiven, deze keer voor de importcontroles
Negenennegentig problemen
Tijdens de afgelopen verkiezingen draaide alles om 'Get Brexit done', als het land maar eenmaal uit de EU was dan zouden we het over andere dingen kunnen hebben. Het bleek een virus te zijn dat Brexit van de voorpagina’s duwde, niet een handelsdeal. Maar, het zullen de gevolgen van die deal zijn die na het virus weer terug op de voorpagina’s komen. Zeker als de importcontroles straks beginnen.
Het land heeft 99 problemen maar gezapigheid is er niet één van.
Lennard van Otterloo
Ondernemer in Londen / Brexit-expert
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven.
Lennard schrijft voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief blogs over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.