Blog Lennard van Otterloo
Brexit-expert Van Otterloo ziet de volgende Brexit-bui hangen
'Een einde en een nieuw begin? Mijn laatste Brexit-blog voor De Ondernemer en ook het einde van de rit voor David Frost als Brexit-onderhandelaar', zo begint Brexit-expert en Nederlandse ondernemer in Londen Lennard van Otterloo. 'Onze man in Londen' geeft zijn allerlaatste reflectie op de Brexit-ontwikkelingen in het land van Johnson, thee en voetbal. Ook vraagt hij zich af: gaat volgend jaar er nu anders uitzien aan de andere kant van Het Kanaal?

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
Afgelopen weekend lekte uit dat David Frost, de Britse Brexitonderhandelaar, zijn ontslag had ingediend. Het indienen was al eerder gebeurd maar Boris Johnson wilde het accepteren ervan graag over de feestdagen heen tillen. Dat is niet gelukt, ik vermoed omdat Frost zelf heeft gelekt.
De volgende Brexit-bui
Zogenaamd was Frost het niet eens met de koers van het kabinet rondom belastingverhogingen en coronamaatregelen. Daar geloof ik weinig van. Hij ziet de volgende Brexit-bui al hangen en vertrekt op tijd.
Ten eerste voorzie ik extra Brexit-hoofdpijn voor Britse bedrijven als per 1 januari nieuwe douaneregels gaan gelden. Dan kun je maar beter niet meer verantwoordelijk zijn. Ten tweede zijn er al een tijd signalen dat Boris Johnson zijn Brexit-koers afzwakt. Niet langer schijnt de rol van het Europese Hof van Justitie in Noord-Ierland een breekpunt (iets waar sowieso niemand behalve een enkele hardliner zich druk over maakt). Ook andere hete hangijzers lijken niet meer zo heet te zijn als ze niet meer op de voorpagina’s verschijnen.
Over de impact van 'de voorpagina's van de pers schreef Van Otterloo eerder al deze analyse: Alarmbellen of stilletjes lobbyen?
Liz Truss, sinds kort de minister van buitenlandse zaken, krijgt nu ook de Brexit-portefeuille erbij. Laten we eerlijk zijn, Truss is geen hoogvlieger. In Nederland kun je misschien vaak –of altijd – van mening verschillen met een minister, ze zijn nooit op hun achterhoofd gevallen. Bij Truss twijfel je daar regelmatig aan.
Wat ze wel heeft is een grenzeloos optimisme (waar kennen we dat van?) en een soort opgewektheid. Het is een uitstraling waarmee ze de door haar bereikte handelsovereenkomst met Australië (waar de Britten duidelijk aan het kortste eind hebben getrokken) als triomf heeft kunnen verkopen aan de achterban. Aanstekelijk optimisme en opgewektheid zijn ook een medicijn tegen moedeloosheid in een land waar zelfs de winnaars van het Brexit-referendum maar niet gelukkig worden.
Het einde van het ruzie zoeken?
Misschien is Truss wel de juiste persoon voor deze fase. Johnson ziet in dat harde confrontatie met hun belangrijkste handelspartner niet het gedroomde resultaat heeft. Het is tijd voor een wat realistischere toenadering die thuis als triomf verkocht kan worden.
Op mijn verlanglijstje staat in ieder geval stoppen met dat idiote UK CA als vervanging voor het CE keurmerk. Een recent onderzoek van de Britse Kamer van Koophandel zegt dat bijna 60 procent van de bedrijven er zo over denkt.
Lees ook: EU en VK op ramkoers: 'Risico voor ondernemers steeds groter'
Verder zou ik graag zien dat het land toch weer toetreedt tot het Erasmus studentenuitwisselingsprogramma en het Horizon Europe programma voor research en innovatie. Allemaal redelijk simpele reparaties die best mogelijk moeten zijn zonder de voorpagina’s van de schreeuwkranten te halen. Ik ben geen fan van Truss maar misschien is zij wél iemand die dat thuis kan verkopen.
Het Brexit dieptepunt?
Zou het kunnen dat we nu zo’n beetje het Brexit dieptepunt hebben bereikt? Het tijdperk van Boris Johnson, bij het referendum in 2016 toch hét Brexit boegbeeld, lijkt ten einde te komen. Zowel David Frost als zijn opvolger Liz Truss hebben destijds ‘Remain’ gestemd en zijn uit carrièreoverweging plots harde Brexiter geworden. Alle ‘échte’ Brexiters zitten al lang niet meer op sleutelposities zodat ze vanaf de zijlijn kritiek kunnen leveren zonder te hoeven incasseren. Zij werken aan hun excuus dat de Brexit veel beter had uitgepakt als ‘verraders’ het niet hadden gesaboteerd.
,,Het geeft aan dat Brexit een sleets idee is geworden. Het is yesterday’s war"
De bevolking wil al jaren niets meer over Brexit horen. Vorige week ging een zetel in tussentijdse verkiezingen in een Conservative bastion –waar de ruime meerderheid destijds ‘Leave’ had gestemd– naar een Liberal Democrat die uitgebreid campagne tegen Brexit had gevoerd. Het geeft aan dat Brexit een sleets idee is geworden. Het is yesterday’s war.
Geen nieuws is goed nieuws
Misschien is een combinatie van publieke desinteresse voor Brexit en belangrijkere onderwerpen als een haperende economie en barsten in de zorg genoeg om de voorpagina’s vrij te houden van kleine stapjes van toenadering en reparatie. Bijna het hele bedrijfsleven en een meerderheid van de bevolking kan niet wachten.
Ook ikzelf kan niet wachten om het weer eens over iets anders te hebben dan het ‘B-word’.
Lennard van Otterloo
Lennard van Otterloo is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij is mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk (voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen), lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en werkt als strategie consultant voor technologiebedrijven. Lennard schreef voor De Ondernemer vanuit Londens perspectief een blog over Brexit, onder meer over de zekere en mogelijke gevolgen voor ook Nederlandse ondernemers.
Dit was de allerlaatste Brexit-blog van Lennard van Otterloo. Nummer 117.