Blog Lieke Wolfraad

Hoe ga jij als leidinggevende om met introverte (en extraverte) werknemers?

We zijn allemaal weleens gesloopt na een dag hard werken. Maar als je stelselmatig uitgeput thuiskomt, dan heb je iets op te lossen. De meeste mensen gaan dan het bekende rijtje af: slaap ik genoeg, eet ik goed, beweeg ik genoeg? Wat we vaak over het hoofd zien, is onze neiging naar introversie of extraversie. Want wist je dat die sterk verband houdt met je energiehuishouding? Bewegingswetenschapper Lieke Wolfraad schrijft er in haar blog over.

Lieke Wolfraad 2 augustus 2023

Lieke wolfraad personeel energiemanagement onewave

Bewegingswetenschapper Lieke Wolfraad.

Lieke Wolfraad

Onewave

Bewegingswetenschapper Lieke Wolfraad blogt op De Ondernemer over energiemanagement. Ze ontdekte met haar onderzoek bij de voetballers van FC Groningen hoezeer de balans tussen inspanning en ontspanning verschilt per persoon én hoe belangrijk energiemanagement is om goed te presteren. Vervolgens zette ze voor Accenture het succesvolle en prijswinnende programma Fit@Work op. Nu leert ze met haar bedrijf Onewave organisaties en medewerkers op een datagedreven manier de patronen van stress en herstel te verbeteren. Ze deelt haar inzichten die ze op doet bij diverse organisaties in combinatie met wetenschappelijke artikelen.

Volgens de definitie van Carl Jung is introversie ‘gerichtheid op de binnenwereld’. Introverten laden op van alleen zijn, rust en bedachtzaamheid. Extraversie is het tegenovergestelde. Deze mensen zijn gericht op de buitenwereld en laden vaak op van gezelschap, spraakzaam en open zijn.

Introvert past niet in de kantoortuin

Veel werkomgevingen zijn een fijne plek voor extraverte mensen. In de kantoortuin is er altijd contact met anderen mogelijk. We overleggen, brainstormen en vragen elkaars mening. En ook als je iets uit moet werken, is er lekker veel reuring om je heen. Een dynamiek waar extraverte mensen blij van worden, maar waar introverte mensen op leeg kunnen lopen.

Lees ook: Waarom jongeren bang zijn voor stress (en dat zorgt voor burn-outs)

Laatst waren wij bij een organisatie waar zorgen waren over het welzijn van de medewerkers. Ze voelden zich leeg na een dag werken, ervoeren hoge werkdruk en hadden moeite om hun werk los te laten. Tegelijkertijd gaven ze aan wel veel voldoening te halen uit hun werkzaamheden.

Wat bleek: er werken bij deze organisatie relatief veel introverte types, die graag zelfstandig werken en de verdieping opzoeken. Alleen lukte dat niet, want in deze organisatie heerste een sterke vergadercultuur. Voor elk wisjewasje werd een overleg ingepland; veel dagen waren een aaneenschakeling van vergaderingen. De kleine gaatjes die er waren, werden vaak opgevuld met informeel overleg. En pauze houden gebeurde in een overvolle kantine. Voor introverte mensen dus nauwelijks ruimte om op te laden, het vrat energie.

We zien ook de andere kant van de medaille. De opmars van het thuiswerken heeft negatief effect op het energieniveau van extraverte mensen. Zij missen het contact met anderen, de smalltalk bij de koffieautomaat. Iemand opbellen voor een kletspraatje doe je niet zo snel. En ook in de virtuele meetings is de communicatie doelgerichter geworden.

''Bewustwording is stap één. We raden leidinggevenden dan ook aan om het gesprek aan te gaan binnen het team: wie krijgt waar energie van?''

Een mooi voorbeeld dat wij in ons programma zagen: twee medewerkers hadden samen dezelfde pittige vergadering bijgewoond. Na de vergadering wilde medewerker 1 graag even napraten in de pauze met medewerker 2, over wat daar gebeurde. Medewerker 2 wilde eigenlijk even alleen zijn en bijkomen van de vergadering, maar vond het onaardig om dat te zeggen. En ging dus toch maar mee.

Wat we zagen is dat medewerker 1 ontspant tijdens het napraten in de pauze, zodat de stress van de vergadering wordt verwerkt, en hij weer fris en energiek door kon gaan met de rest van de werkdag. Voor medewerker 2 daarentegen was dit gesprekje helemaal niet ontspannend. Sterker nog, de stress bouwde in deze pauze verder bij hem op. Gevolg: hij begon minder energiek aan zijn werkzaamheden, en voelde zich aan het eind van de werkdag uitgeblust en moe.

Personeel zwart-wit in introvert vs. extravert

Zo logisch en makkelijk als deze voorbeelden klinken, zo ingewikkeld is de praktijk. Want lang niet iedereen is uitgesproken intro- of extravert. De meeste mensen zitten ergens rond het midden op het spectrum en dat maakt het moeilijk om er grip op te krijgen. Daar komt nog bovenop dat je als introvert een overleg hartstikke leuk kan vinden. Dat wil niet zeggen dat het geen energie kost.

Bewustwording is stap één. We raden leidinggevenden dan ook aan om het gesprek aan te gaan binnen het team: wie krijgt waar energie van? Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden. Dan kun je een tijdje bijhouden hoe energiek je je voelt gedurende de dag. Wanneer werd je moe? Wanneer voelde je je energiek? Wat deed je toen? En wat doe jij het liefst na een drukke dag om weer op te laden? De antwoorden op deze vragen geven je inzichten waarmee je aan de slag kunt.

Lees ook: Meer diversiteit in het bedrijf regel je zo: 'Moet niet bij dromen blijven'

Kleine aanpassing, groot verschil

De organisatie met introverte mensen besloot voortaan 2 ochtenden in de week vrij te houden van overleg. En stimuleerde alle medewerkers om kritischer te zijn op onnodige informele overlegjes. Misschien kun jij ook de dagen anders indelen. Of misschien kun je taken anders verdelen binnen het team, meer ruimte geven voor thuiswerken en een stilteruimte inrichten. Of juist meer samen doen met je team.

Op individueel niveau helpt het om van jezelf te weten waar jij naar neigt. Want dan kun je er als introvert persoon voor kiezen om na een vergadering niet met je team mee te gaan naar de kantine. In plaats daarvan eet je je lunch terwijl je even tot jezelf komt tijdens een wandelingetje. Die kleine oplaadmomentjes maken het verschil tussen je moe maar voldaan voelen, en uitgeput en leeg.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws