Blog Mark Vletter

De toekomst van AI: van ChatGPT en AutoGPT naar een persoonlijke AI-assistent

Sinds het einde van 2022 is AI bezig aan een opmars. En telkens als er iets in het nieuws komt, ontstaat er een hype. Expert en Voys-oprichter Mark Vletter is de afgelopen maanden diep in het onderwerp AI gedoken: hij las onderzoekspapers, sprak mensen die met verschillende AI-tools hebben gewerkt en las en beluisterde veel te veel interviews en podcasts met de mensen die al deze AI-producten bouwen.

Mark Vletter (Voys) 19 juni 2023

Chatgpt ai mark vletter voys

Beeld: Shutterstock

Mark Vletter

Oprichter Voys

Mark is rebel with a cause en oprichter van Voys & 48percent.org. Voys brengt cloud-telefonie naar de leukste bedrijven in Europa en Zuid-Afrika. Met Stichting 48percent.org zet zich in voor gelijkwaardige toegang tot het internet. Daarnaast verstuurt Mark iedere maand een persoonlijke nieuwsbrief met zijn laatste learnings over persoonlijke en bedrijfsgroei. Wil je deze ontvangen dan schrijf je je hier in. Of volg hem op LinkedIn.

Ik wil graag het onderscheid maken tussen hype en realiteit door de volgende vraag te beantwoorden: waar brengt AI ons in de nabije toekomst naartoe?

De huidige staat van AI

Een kijkje in de wereld van voorspellingsmodellen

AI is gebaseerd op voorspellingsmodellen die enorme datasets hebben geanalyseerd om zo goed onderbouwde voorspellingen te kunnen doen. Maar dat voorspellen alleen is niet genoeg. Wat AI-modellen nauwkeuriger heeft gemaakt, is het feit dat mensen feedback geven op de output van deze systemen. Dit noem je ook wel Human Reinforced Learning (RLHF).

RLHF, deep-learning-modellen en krachtige computerchips hebben geleid tot het ontstaan van tools als ChatGPT en Midjourney. De output van deze tools is indrukwekkend, maar één ding is goed om te weten: ze begrijpen niet wat ze doen.

Neem Midjourney als voorbeeld. De tool had moeite met het tekenen van handen omdat deze niet begrijpt wat een hand is en hoe een hand werkt. En zo geeft ChatGPT vaak informatie die niet klopt omdat de tool geen onderscheid kan maken tussen goed en fout.

''Op het moment is er een opleving van specifieke AI-tools die je helpen bij taken als het maken van een video, het samenvatten van een document of het vertalen van een tekst''

Mark Vletter

Beperkingen van AI-tools

De beperkingen die ik hierboven beschrijf, zijn moeilijk te overkomen. Ik ging er daarom lange tijd van uit dat het de werking van AI-tools zou beperken. Mijn eerste reactie was: waarom leg je de tool niet uit hoe een hand werkt? En waarom verbind je ChatGPT niet met Wikipedia of Wolfram Alpha om de tool te leren wanneer informatie correct is en wanneer niet? Maar zo eenvoudig is het niet.

Zo werkt de basis van techniek namelijk niet. Ik dacht dat dit het einde zou zijn van het vermogen van deze tools om ons te helpen grote, evolutionaire sprongen te maken. Op het moment is er een opleving van specifieke AI-tools die je helpen bij taken als het maken van een video, het samenvatten van een document of het vertalen van een tekst. Allemaal nuttige en efficiënte hulpmiddelen die de productiviteit van kenniswerkers een boost kunnen geven. Maar naast die boost is het geen enorme sprong voorwaarts, toch?

Ik had het mis. Mijn hele gedachtegang klopte niet.

Lees ook: Klant verwacht inzet van ChatGPT en andere generatieve AI voor betere service-ervaring

De kracht van AI bij het schrijven van code

De game changer: AutoGPT

Ik heb tools als ChatGPT onderschat omdat ik niet goed kon inschatten wat zo’n tool kan: eenvoudige computercode schrijven.

Om de kracht daarvan te begrijpen, is het goed om te kijken naar een nieuwe AI-tool die AutoGPT heet. AutoGPT maakt gebruik van AI om code te schrijven, waarbij de feedback van de gebruiker wordt gebruikt om de output te finetunen en verbeteren.

Daarbij automatiseert AutoGPT elke stap die je handmatig zou uitvoeren bij het schrijven van code, om het beter en sneller te doen. Dit betekent dat AutoGPT niet slechts één hulpmiddel is dat één enkel ding optimaliseert. Want wanneer een AI-tool computercode schrijft, kan deze een willekeurig hulpmiddel worden om allerlei soorten administratieve taken uit te voeren.

Lees ook: Mark Vletter: 'We moeten het hebben over AI en productiviteit'

De nabije toekomst: persoonlijke AI-assistenten

Van zakelijke tools naar AI-ondersteuning op maat

In de nabije toekomst zullen AI-tools zoals AutoGPT persoonlijke of zakelijke AI-assistenten worden die productiviteit en efficiëntie verhogen. Daarbij is het essentieel om de huidige beperkingen van de tools te erkennen. Zo heeft AutoGPT een aanzienlijke hoeveelheid computerkracht nodig, waardoor het duur is om de tool te laten draaien. Bovendien heb je veel technische kennis nodig om de tool effectief te kunnen gebruiken.

Hoewel veel van de buzz rond AutoGPT een hype is, geeft het wel inzicht in de impact van AI-innovatie. Als de beperkingen die ik in dit stuk beschrijf worden aangepakt, zal iedereen die op een computer of laptop werkt met dank aan AI een aanzienlijke productiviteitboost krijgen.

''Als ik in de afgelopen twintig jaar één ding heb geleerd, is het dat het niet de technologie is die ons tegenhoudt. Het is ons onvermogen om ons gedrag te veranderen, te experimenteren en om te falen''

Mark Vletter

De toekomst van AI omarmen

Nu AI steeds meer onderdeel wordt van ons leven, is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen een hype en de werkelijkheid. Alleen dan kun je de potentiële impact van deze tools inschatten.

De stap van ChatGPT naar AutoGPT en verder is het bewijs van de snelle vooruitgang die AI-technologie boekt. Over een tijdje zullen de beperkingen van deze tools worden overkomen en leven we in een toekomst waarin AI-assistenten ons helpen om efficiënt en nauwkeurig taken uit te voeren.

Als ik in de afgelopen twintig jaar één ding heb geleerd, is het dat het niet de technologie is die ons tegenhoudt. Het is ons onvermogen om ons gedrag te veranderen, te experimenteren en om te falen. En ja, ik begrijp dat het lastig is om volledig nieuwe dingen te leren en dingen anders te doen.

Maar de mensen en bedrijven die AI-tools omarmen, zullen het snelst profiteren van alle nieuwe mogelijkheden. Bij je open opstellen voor deze tools, helpt AI je niet. Dat is toch echt iets wat je zelf moet proberen en doen.

Lees ook: Technologie als Super-Stagiair: De Impact van AI op Productiviteit en Werkgeluk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws