Blog Martin Hersman
Waarom de ontbrekende finishlijn je als ondernemer opbreekt
Tv-programma’s waarin (on)bekende Nederlanders een elite trainingsprogramma doorlopen winnen aan populariteit. Het is makkelijk om vanaf de bank te lachen om deze personen die een zware test niet halen en op moeten geven. Toch kunnen we onszelf nu juist in die deelnemers verplaatsen, schrijft vitaliteitsexpert Martin Hersman in zijn nieuwste blog. Hoe je met doelen stellen de ondraaglijkheid van de pandemie (iets) kunt verlichten.

Bron: Shutterstock.
Martin Hersman
Managing partner Lifeguard
Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van de Raad van Advies van De Ondernemer.
Missiedag als training van mentale en emotionele weerbaarheid
De zwaarste test in het eliteprogramma is een missie of marstocht met volle bepakking, waarvan de teamleden niet weten wanneer die tocht eindigt. Bij vermoeidheid en slaaptekort worden we allemaal 'andere' mensen. Met Lifeguard hebben wij met een groep collega’s ook eens een missiedag mogen beleven.
Wij als burgers, werden die dag behandeld als eerstejaars commando’s. Met volle bepakking in een temperatuur van tegen de 30 graden, mochten wij ervaren hoe echte elitesoldaten worden getraind en hoe zij de mentale en emotionele weerbaarheid ervaren. Met zes collega’s en drie fanatieke relaties werden we continue getest en het meest heftige kwam aan het einde van de dag. Althans dat dachten we… Zo werden we naar de poort gedirigeerd en telkens als we dachten dat we er waren, gaf de commandant ons het commando om verder te lopen. Ik durf te stellen dat ik veel aankan, zowel fysiek als mentaal, maar toen we keer op keer door moesten lopen bij het hek en er geen uitweg bleek, brak ik ook bijna.
Lees ook: Martin Hersman over het geheim van high performers: drie beslissingen per dag en voldoende slaap
Derde week januari voor velen zwaarste week van het jaar
Wat velen niet weten is dat de commando’s deze testweek vaak niet succesvol afronden. Het exacte getal is niet bekend, maar wel zeker is dat het mentale aspect zwaarder is dan de fysieke pijn en opoffering die je moet dragen.
We zitten nu met elkaar in week 3 van het nieuwe jaar. Al decennia lang weten we dat deze derde week in januari voor veel mensen de zwaarste week van het jaar is. Wetenschappers geven daar de volgenden reden voor; de dagen zijn kort, goede voornemens zijn massaal gebroken en we realiseren ons dat het nog lang gaat duren voordat we vakantie kunnen vieren.
De impact van de onbekende finishlijn
Wat ik in mijn privé – en zakelijke omgeving merk, is dat velen het dit jaar heftiger beleven dan andere jaren door de coronacrisis waarin we ons begeven. En ik durf te stellen dat we, net als in die tv-programma’s, een mentale beproeving moeten doorstaan. Nog een keer langs dat spreekwoordelijke hek waar ik het over had. We worden gevraagd thuis te blijven, elkaar niet te ontmoeten. We moeten steeds van koers veranderen en worden vaak geconfronteerd met quarantaineberichten in onze omgeving.
En wat maakt dat zo lastig? Wat zorgt ervoor dat veel mensen zich murw geslagen voelen en weinig energie over hebben? Dat komt omdat we geen duidelijke finishlijn hebben. Net als die elitemilitairen en deelnemers aan het tv-programma Special Forces. Ik moet toegeven dat ik ook leedvermaak heb en mijn lach niet kan onderdrukken, omdat er ook vaak iets aan de voorbereiding en fitheid van de deelnemers schort. De lat ligt in dit opzicht voor een aantal deelnemers bij aanvang al veel te hoog.
Stel doelen en beloon jezelf, mentaal of fysiek
Op dit moment merk ik de vermoeidheid aan alle kanten. Telefoons worden minder vaak opgenomen, e-mails worden trager behandeld en veel bedrijven stellen plannen uit tot na april. Ik merk soms zelf ook een energielek en probeer daar niet aan toe te geven en reële doelen te stellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het iedereen helpt om nieuwe, kleine, haalbare doelen te stellen. Want doelen die je behaalt, kun je vieren.
Die doelen kunnen wat raar aanvoelen als je nu verplicht gesloten bent als ondernemer. Maar ook dan zijn er doelen: als jij het lastig vindt om nu met je gedwongen thuiszittende medewerkers te bellen, dan is het bellen van één iemand een doel. Je huis uitgaan op een dag dat je door gedwongen sluiting niets meer hebt om naartoe te gaan? Doel! En beloon jezelf, mentaal of fysiek, als je jouw doel gehaald hebt. Van één glimlach omdat je je doel behaald hebt naar de volgende.
Corona finishlijn
Ik heb een oproep aan het nieuwe kabinet: Zet een finishlijn met reële doelen, dat geeft energie en moraal. Geef perspectief aan ondernemers, sporters, werknemers en jongeren. Zorg dat je mensen erbij houdt, want in dit echte leven willen we dat iedereen de finish haalt en gaan we niet lachen om mensen die afhaken. Die pijn zouden we allemaal moeten voelen.