Blog Martin Hersman

Martin Hersman over het geheim van high performers: drie beslissingen per dag en voldoende slaap

Om als ondernemer de balans te bewaken en goed te presteren, is het belangrijk te focussen op je aandachtspunten. Aandacht is een schaars goed. Vitaliteitsspecialist Martin Hersman verdiept zich daarom ook graag in high performers, schrijft hij in zijn blog. Zoals Amazon-topman Jeff Bezos, bijvoorbeeld. Hun truc om gefocust te blijven? Voldoende slaap en maximaal drie beslissingen per dag.

Martin Hersman 24 augustus 2021

Martin hersman groei high performance vitaliteit amazon jeff bezos

Foto:

Ik verdiep me graag in high performers. Hoe doen zij de dingen die ze doen? Vaak zeggen ze dat ze zich goed kunnen focussen en bewust weinig beslissingen op een dag nemen. De uitdrukking dat je overschat wat je op een dag kunt doen, lijken zij goed te begrijpen. Onderzoek toont aan dat deze high performers verder nog een aantal overeenkomsten vertonen. Slaap is hun prioriteit nummer één, bewegen is belangrijk en ze nemen opvallend vaak tijd voor meditatie. Dat kan één minuut zijn of een volledige Wim Hof-cyclus. (The Iceman, red.)

Jeff Bezos van Amazon slaapt acht uur en neemt maximaal drie beslissingen per dag

Goed voor jezelf zorgen is het ingrediënt om je aandacht goed te kunnen richten op zaken die ertoe doen en ook waardevol voor anderen zijn. Zo geeft Jeff Bezos (de topman van Amazon) aan dat hij minimaal acht uur slaapt en maximaal drie beslissingen per dag neemt.

Nu we allemaal terugkomen van vakantie, herken ik een jaarlijks terugkerend thema bij relaties en vrienden: ‘Vanaf nu ga ik het helemaal anders doen!’ Wat ik zie, is dat de overeenkomst tussen al deze voornemens is dat het om het beter richten van aandacht gaat. Aandacht voor eigen energie, aandacht voor elkaar, aandacht voor de natuur en aandacht om herinneringen te realiseren.

Lees ook: 'Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes'

Slaapritme tijdens vakantie is een mooie graadmeter

In mijn trainingssessies de komende periode staat de volgende vraag centraal: wat heb jij geleerd van jouw vakantie en wat neem je mee? Hierbij is het slaapritme tijdens de vakantie een mooie graadmeter, want: wat was je nachtrust in je tweede vakantieweek ten opzichte van de periode daarvoor?

Over het algemeen bereik je in je tweede week je optimum. Belangrijk om dat te weten en door te zetten thuis.

"Een voormalige Italiaanse schaatser heeft me gewezen op hoe wij onze koffie drinken: Wij drinken koffie met elkaar Martin en jullie Nederlanders doen dat achter de laptop"

Steeds meer behoefte aan digitale detox

In mijn omgeving merk ik een behoefte aan digitale detox, daarvan ben ik er overigens zelf één van. Ik kan me voorstellen dat dat dit jaar best lastig kan zijn in het buitenland, aangezien je op sommige locaties een barcode op je telefoon moet laten zien. Gelukkig was dat in Italië waar ik was nog niet aan de hand en kon ik mijn telefoon op het vakantieadres laten en lekker rustig wandelen door mooie Italiaanse dorpen die nog onontdekt zijn door de Nederlandse toeristen.

Ik blijf me verwonderen over die intrigerende Italiaanse cultuur, waarvan ik telkens weer een stukje mee naar Nederland neem. Bijvoorbeeld het grote verschil om echt met aandacht met elkaar te praten. Dat is zoveel anders zijn op een kleine 1500km dan hier in Nederland. Een voormalige Italiaanse schaatser heeft me vorig jaar gewezen hoe wij onze koffie drinken. ‘Wij drinken koffie met elkaar, Martin, en jullie Nederlanders doen dat achter de laptop.’

Lees ook: 'Terug naar de normale situatie. Wat doet dat met je mensen, je bedrijf?

De dingen die ik dit jaar meeneem van mijn vakantie uit Italië zijn: een wandeling zonder telefoon om minder dingen met meer aandacht te doen. Koffiedrinken met aandacht en daarnaast wil ik graag wat groenten in de tuin laten groeien. Helaas heeft de voor de zomer geplante tomatenplant deze koude zomer niet overleefd en zal ik de goede oude groenteboer zijn handel gunnen. Net als de Italianen doen trouwens. Wat neem jij mee en wil je met aandacht laten groeien?

Martin Hersman

Managing partner Lifeguard

Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws