Blog Martin Hersman

'Mentale training is de laatste stap naar succes, kijk naar Denzel Dumfries'

Durf te falen. Dat is de boodschap in de nieuwe blog van Martin Hersman. De oud-topschaatser ziet het Nederlands elftal momenteel mooie dingen verrichten op het WK voetbal en licht Denzel Dumfries uit in zijn verhaal. De verdediger maakt gebruik van 'mentale kracht-begeleiding' en daar zou men in het zakelijk leven volgens Hersman vaker een voorbeeld aan moeten nemen.

Martin Hersman 9 december 2022

Denzel dumfries nederlands elftal

Denzel Dumfries (staand) speelde afgelopen zaterdag een belangrijke rol voor het Nederlands elftal. Foto: ANP

Martin Hersman

Managing partner Lifeguard

Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en is als vitaliteitsspecialist expertblogger bij De Ondernemer.

Afgelopen week speelde onze ploeg ‘catenaccio’, de tactiek waar de Italianen zo bekend om staan. Een sterke verdediging gecombineerd met een meedogenloze aanval.

Zo behaalde de mannen van Van Gaal de laatste acht op dit WK voetbal. Als je goed luistert naar de spelers van onze nationale ploeg, gebeurt daar iets wat je ook steeds vaker bij andere topsporters hoort. De woorden die gebruikt worden zijn anders dan een aantal jaar terug. Het gaat om ‘de ploeg’, we focussen op ‘het proces’ en als we ons aan ‘onze taak’ houden, dan komen we een eind. Reken er maar op dat de uitspraak van Van Gaal met ‘We come an end’ een nieuwe klassieker gaat worden.

Lessen uit mentale kracht-begeleiding

Ik hoor en zie dat dit elftal en Nederlands beste sporters duidelijk gebruik maken van lessen uit 'mentale kracht-begeleiding'. Olympisch kampioenen als Thomas Krol en Irene Schouten draaien er niet omheen dat ze hier gebruik van maken. Ook de uitblinker van het Nederlands elftal van vorige week zaterdag, Denzel Dumfries, noemde zijn lessen uit 'mentale kracht' als het laatste en belangrijke onderdeel van zijn training.

'Waar onze sporters momenteel mee bezig zijn, is nu geen schoolvak. Waarom eigenlijk niet?'

Sport is een metafoor van ons leven. Het is daarom ook dat ik dagelijks merk dat anekdotes uit de sport veel gebruikt worden om organisaties te laten floreren. Het inspireert en motiveert. Ik zet de ontwikkeling in de sport daarom graag af tegen ontwikkelingen en cijfers die we dagelijks tegenkomen in de krant en andere media.

Blij als ziekteverzuim maar 5 procent zou zijn

Nederland kent de hoogste verzuimcijfers in 20 jaar. Meer dan 5 procent van onze arbeidsbevolking zit ziek thuis. Deze week stond ik voor een groep die mij vertelde dat ze blij zouden zijn als het verzuim bij hen ‘maar 5 procent’ zou zijn. Daarnaast zijn de negatieve gevoelens die jongeren momenteel ervaren, nog nooit zo extreem geweest. Ruim een derde denkt negatief over zijn of haar toekomst.

Lees ook: Martin Hersman: 'Investeer nu in vitaliteit, anders ben je te laat'

Gebrek aan verbinding en verlies aan mentale veerkracht

In de kern gaat het om twee dingen; het gebrek aan verbinding en te weinig mentale veerkracht. Bij het gebrek aan verbinding voelen mensen te weinig wij-gevoel en voelen ze zich niet gezien. Naast het gemis aan verbinding is de grootste factor het verlies aan mentale veerkracht. We hebben moeite om met teleurstellingen om te gaan. Het positieve is, is dat dit te trainen is.

Er zijn veel oorzaken te noemen, zoals de negatieve effecten van de coronamaatregelen, de oorlog die dichtbij is, voelbare inflatie en de energiecrisis. Tegelijkertijd ben ik er ook van overtuigd dat we tegenwoordig niet zo goed meer met spanning en teleurstellingen om kunnen gaan. Dat leer je in het leven en door trainingen als 'mentale veerkracht'. Waar onze sporters momenteel mee bezig zijn, is nu geen schoolvak. Waarom eigenlijk niet?

Die vraag stel ik serieus. We vragen scholieren wel om rijtjes woorden in het hoofd te stampen en uren te besteden aan projecten of werkstukken. Aan de ene kant willen we onze kinderen beschermen en aan de andere kant vragen we enorm veel van ze. En als ze vervolgens gaan werken, wordt de druk enorm opgevoerd. Dan gaat het vaak mis.

'Wat is het ergste dat ons tegen Argentinië kan gebeuren? Verliezen? Nee, dat wij het Nederlands elftal bij een eventueel verlies op zaterdag weer als ‘zij’ behandelen op tv en in de krant'

Met aandacht naar elkaar luisteren

We kunnen elkaar in de laatste drie weken van het jaar wel helpen. Laten we eens wat meer met aandacht naar elkaar luisteren. Deel je grootste teleurstelling en lach daar vervolgens om met elkaar. En als je collega er moeite mee heeft, help hem of haar dan. Want, waar maak je je nou echt druk om? We zijn allemaal wat softer geworden de laatste jaren. We denken dat alle problemen worden weggepoetst, terwijl de omgeving om ons heen harder wordt. Daar moeten we wat aan doen met elkaar.

Terug naar onze sportieve inspiratie. Vanavond (vrijdag 9 december, red.) spelen 'wij' tegen de messcherpe Argentijnen. In 2014 keken we met ruim negen miljoen landgenoten naar het Nederlands elftal en voelden we ons verbonden. Deze vrijdag zullen we in het stadion zeker ‘outnumbered’ zijn. We spelen in Qatar een zware uitwedstrijd. Daar hebben 'onze jongens' flinke mentale kracht voor nodig, hetgeen Dumfries benoemde tijdens zijn interview met de NOS. En wat is het ergste dat ons daar kan gebeuren? Verliezen? Nee, dat wij het Nederlands elftal bij een eventueel verlies op zaterdag weer als ‘zij’ behandelen op tv en in de krant. Veel succes mannen!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws