Blog Martin Hersman

'Werkgevers, bewaak het ritueel van nutteloze contacten bij het koffieapparaat'

Het kantoor stroomt weer langzaam vol. Het bindende thuiswerkadvies is verlaten en werknemers mogen maximaal de helft van de werktijd op kantoor doorbrengen. Hoe zorg je als werkgever dat dit proces goed verloopt? Martin Hersman geeft vijf adviezen. Het belangrijkste is goed met elkaar praten en naar elkaar te luisteren. In deze krappe arbeidsmarkt kan een werknemer zomaar vertrokken zijn als het uitlaten van de hond niet meer kan.

Martin Hersman 17 februari 2022

Uitlaten hond Martin Hersman Blog

Na twee jaar thuiswerken behoort het uitlaten van de hond tot een van de verworven rechten. Foto: Shutterstock

Martin Hersman

Managing Partner van Lifeguard

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.

1) Werknemers missen elkaar. Er is behoefte aan verbinding

Sta als werkgever eens stil bij de nutteloze contacten. Al twee jaar lang voeren we geen babbeltjes meer bij het koffieapparaat, de kopieermachine of in het rokershok. Door Teams is al dat contact functioneel geworden. De nutteloze verbindingen zijn namelijk net zo belangrijk als de nuttige contacten die zich kunnen voordoen op de werkvloer. De lunch, het koffiemachiengespek zijn belangrijk om elkaar beter te leren kennen, maar ook om te leren. Uit onderzoek blijkt dat jongere collega’s (30’ers) graag willen leren van oudere collega’s (50+’ers). Er is door dat thuiswerken veel verloren gegaan.

2) Maak praktisch wat je waar doet

Wat doe je waar? Bij Lifeguard gaan de life meetingen pas na 11.00 uur van start. Daarvoor kan je thuis met focus werken: well spent. Help als werkgever je personeel daarin. Klussen die je in concentratie moet doen, kun je beter thuis uitvoeren. Werken in Excel of een klant bellen kan je gewoon lekker thuis doen, daarvoor hoef je niet voor naar kantoor. Je zorgt ook dat reizen van en naar kantoor op een rustigere periode op de dag kan gaan plaatsvinden.

Lees ook: Bedrijven willen thuiswerkers terughalen, maar niet iedereen ziet dat zitten

3) Bewaak rituelen om zo energie op te laden

Werkgever, zijn je werknemers lichamelijk en mentaal fit? Personeel is per slot van rekening je grootste kapitaal, zorg dan ook dat ze zich fysiek en emotioneel op kunnen laden. Door het bespreekbaar te maken, maar ook het aanspreken van werknemers gaat het je lukken en voorkom je mentale problemen. Je hoeft het als werkgever niet alleen te doen. Gebruik het collectief. Bij Lifeguard gebruiken we de lunch, zonder telefoon, als oplaadmoment. Het collectief geeft dan de kracht om mentaal bij te tanken. Bij een notariskantoor heeft het collectief afgesproken om van 09.00 uur tot 11.00 uur door te werken op kantoor en dus geen gesprekken over Ajax en rapper Lil Kleine. De koffie vanaf 11.00 uur is daar dan het juiste moment voor. Wat helpt is als de ondernemer zelf het goede voorbeeld geeft. Voorbeeldgedrag van de baas bepaalt de cultuur: Werknemers kijken wat je doet en niet wat je zegt.

4) Pak verworven rechten niet (meteen) af. Herken en erken ze

Na twee jaar thuiswerken hebben werknemers verworven rechten gekregen. De hond wordt uitgelaten, pakketjes worden thuis besteld en de kinderen kunnen uit school worden gehaald. Deze rechten vervallen als werken op kantoor weer de norm gaat worden. Pak het niet cold turkey af. Doe het niet, juist in deze extreem krappe arbeidsmarkt moet je zuinig omgaan met je personeel. Ze zijn zo weg. Er is een nieuwe werkelijkheid ontstaan, met een andere cultuur dan twee jaar geleden. Kijk naar advocatenkantoren: daar werkt iedereen goeddeels thuis en het ging. Als werkgever zul je moeten accepteren dat sommige rechten blijven, maar werknemers zullen zeker wat moeten gaan inleveren. Doe het geleidelijk. Het aanleren van nieuw gedrag duurt minimaal zes weken.

"Kijk als werkgever hoe de bekkies staan, want een belangrijke reden voor ontslag nemen is de werksfeer"

Martin Hersman

5) Humor, zorg dat het leuk is

Na twee jaar thuis is het leuk om elkaar weer te ontmoeten. Er is lol, er wordt weer gelachen. Het is niet het aantrekken van een ‘chef moppen’, maar het creëren van een goede sfeer. Kijk als werkgever hoe de bekkies staan, want een belangrijke reden voor ontslag nemen is de werksfeer. Als die niet goed is dan ben je zo je personeel kwijt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws