Blog Nelleke Griffioen
De ondernemer op vakantie (7): van seizoen-moeheid naar seizoen-fitheid
Zelf gaan Nelleke Griffioen en haar man Hans altijd eind augustus op zomervakantie, na hun eigen zomergastenseizoen. Maar dat is niet altijd de beste periode, heeft ze gemerkt. ,,Onvriendelijk personeel, kontjes brood bij het ontbijt, grauwe gezichten: we maken het regelmatig mee. Seizoen-moeheid is een rode vlag. Maar hoe voorkom je het? En hoe voorkomen wij het zelf?''

B&B-eigenaar Nelleke Griffioen in de Oostenrijkse Alpen.
Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’
Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.
Hoogseizoen, laagseizoen, tussenseizoen: in de toerismebranche denken we in seizoenen. Waarbij het hoogseizoen topsport bedrijven is. Dag in, dag uit gasten een onvergetelijke vakantie verzorgen en 24/7 aan staan. Hoe hou je het vol?
Je zou zeggen dat de kans groter is dat seizoenmoeheid in het drukke hoogseizoen optreedt naar mate accommodatie-eigenaren al wat jaren draaien. Dat ze steeds vroeger in het gastenseizoen uitgeblust raken. Maar ik zie dat vooral ook nieuwe accommodatie-eigenaren nog wel eens de neiging hebben om zich meteen 200 procent te geven. Vervolgens komen ze erachter dat ze dat niet gaan volhouden.
''Ik heb de intentie om onze laatste gasten van het seizoen dezelfde energie te geven als de eerste gasten van het seizoen. Of liever ietsje meer''
Zo kan je de energie eerlijk verdelen over de gastenweken
Ook ik zal me wel eens schuldig hebben gemaakt aan seizoenmoeheid. Maar sinds ik – jaren terug – tijdens een korte wintersporttrip eind maart een onvriendelijke gastvrouw en een laatste kontje brood bij het ontbijt aantrof, heb de intentie om onze laatste gasten van het seizoen dezelfde energie te geven als de eerste gasten van het seizoen. Of liever ietsje meer.
Hoe we dat doen? Door onze energie eerlijk te verdelen over onze gastenweken:
- een realistische hoeveelheid werkzaamheden;
- voldoende me- en we-time;
- een gezonde hoeveelheid slaap: we gaan vroeger naar bed dan onze gasten (hoewel dat soms best lastig is met een kampvuurtje, gitaar of mooi gesprek);
- en: we drinken (vrijwel) geen alcohol.
Lees ook: Wat je niet ziet bij B&B Vol Liefde: 'Je liefdespartner wordt ook je businesspartner'
Goede energiebalans vraagt discipline
Een goede energiebalans krijgen en behouden is voor ons een ontdekkingsreis geweest. Het vraagt discipline. Maar we weten wanneer welk ‘seizoen’ komt, dat scheelt. Zodat we ‘seizoenmoeheid’ in B&B-woordenboek plaatsmaakt voor ‘seizoenfitheid’. Fijn voor onze gasten én voor onszelf.
Hoe werkt dat in jouw onderneming? Herken je ook pieken in drukte gedurende het jaar? Hoe zou de seizoenbenadering jou kunnen helpen om de energie die je in de onderneming stopt zo goed mogelijk te verdelen?
PS Heb je vragen, opmerkingen en/of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl
Nelleke Griffioen
Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen
In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.
In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.
Lees ook: De ondernemer op vakantie (6): 'Hoe kan dat nou? Ik schaam me dood!'