Blog Nico Dijkshoorn

'Keihard knokken voor het recht om planten te eten, voor mij een eye-opener. Dit biedt kansen'

Over het recht op veganistisch eten. Over dus ook restaurant Waku Waku. Over demonstreren, crowdfunding. En dus, blogt Nico Dijkshoorn, over het verdienmodel van de toekomst. Met tal van 'bruikbare voorbeelden'.

Nico Dijkshoorn 4 oktober 2021

Waku waku restaurant corona pas sluiting utrecht horeca

Keihard knokken voor het recht om planten te eten, dat vond ik ondernemingsgewijs, een eye-opener. We, of eigenlijk jullie - ondernemers - hebben blijkbaar te lang vanuit een kokervisie gedacht. Er is te ouderwets en te reactionair doelgroepgericht gedacht. Te lang is er van uitgegaan dat je vleeseters anders moet benaderen dan ongemoeid gras-eters. Foto: ANP.

Net nu alle horecaondernemers weer een beetje lucht krijgen en en net nu hun klanten, als vanouds, elkaars eten proeven (‘Dat van mij vind ik lekkerder. Zo blij dat ik dat van jou niet heb. Jij houdt toch helemaal niet van rauwe lever?’) ontvingen zij vorige week ook nog een gouden bonus. Een heel nieuwe invalshoek op restaurantbezoek, die wel eens voor een omwenteling in de culinaire wereld zou kunnen gaan zorgen.

Veganistisch restaurant Waku Waku

Nadat in Utrecht de eigenaar van het veganistische restaurant Waku Waku weigerde om zijn klanten op te delen in mensen met een QR-code en mensen zonder een QR-code gebeurde er een wonder. Woedende demonstranten schaarden zich achter de eigenaar. Zij kwamen op een schitterende manier op voor hun recht om veganistisch te eten wanneer zij maar willen.

Lees ook: Ondernemers, Nico Dijkshoorn heeft 'Het Gat in de Markt' gevonden

Ik zag een foto van de demonstranten. Ze lagen op straat, tegen het restaurant aan en ik herkende ongeveer de helft van hun als professioneel actievoerder. Veel gele hesjes, de gebruikelijke figuren die zich als militair hadden verkleed, het relletjesvolk, de gezelligheid van het samenzijn, het opgestoken pinkje naar de regering en de gebruikelijke onverstaanbare toespraken door een megafoon uit de Tweede Wereldoorlog.

Als dat kan - en we hebben het met onze eigen ogen gezien - dat demonstranten zich helemaal leeg vechten, wat zeg ik, als demonstranten bereid zijn om zelfs als het regent midden op straat te knokken voor de veganistische keuken, dan is er opeens zoveel mogelijk!

Dat wist ik nu allemaal wel, maar wat mij enorm trof was dit nieuwe inzicht: het zijn blijkbaar allemaal veganisten in hart en nieren. De hele anti-van-alles beweging schaart zich, zonder dat ze dat zelf willen, achter het gedachtengoed van de man die zo diep door hun wordt gehaat: Volkert van der G.

Keihard knokken voor het recht om planten te eten, dat vond ik ondernemingsgewijs, een eye-opener. We, of eigenlijk jullie - ondernemers - hebben blijkbaar te lang vanuit een kokervisie gedacht. Er is te ouderwets en te reactionair doelgroepgericht gedacht. Te lang is er van uitgegaan dat je vleeseters anders moet benaderen dan ongemoeid gras-eters.

Knokken voor de keuken

Als dat kan - en we hebben het met onze eigen ogen gezien - dat demonstranten zich helemaal leeg vechten, wat zeg ik, als demonstranten bereid zijn om zelfs als het regent midden op straat te knokken voor de veganistische keuken, dan is er opeens zoveel mogelijk!

Dan kan je er bijvoorbeeld van uitgaan dat er voortaan honderden Amerikanen voor je Afghaanse restaurant liggen als de regering Afghaans eten verbiedt. Als ooit de Italiaanse tomaat wordt verboden en er in Italiaanse restaurants niet meer huilend in tomatensaus van mamma kan worden geroerd, dan staan de liefhebbers van de Nederlandse stamppot op en zij zullen knokken voor het recht op Italiaans eten.

Lees ook: Hoe een bezoekje aan De Pindakaaswinkel het leven van Nico Dijkshoorn lijkt te veranderen

En het gaat veel verder. Voor restaurant Waku Waku werd door sympathisanten van de veganistische keuken 200.000 euro opgehaald. Dat biedt zoveel mogelijkheden.

Begin een pannenkoekenrestaurant en meng expres een verboden ingrediënt door je beslag. Zet hem gewoon op de kaart, je Pannenkoek Cocaïne of de hartige Pannenkoek Gebakken Weed, wacht daarna op de politie die je deur komt dichtspijkeren, meld dit op Twitter, met een afbeelding van een tractor, een anker, een vlaggetje en een vogeltje achter je naam en binnen een uur liggen er honderden verdedigers van de Nederlandse eetcultuur voor je restaurant en wordt er binnen drie uur 150.000 euro opgehaald door de vrijheidsstrijders vlak voor je deur.

De ondernemers die het slim spelen, dus met veel geschreeuw en gejammer je restaurant laten sluiten omdat het je wel een leuk idee lijkt, midden in de nacht op de huid gebakken rat verkopen midden in een Fries dorpje en dat alleen verkopen aan mensen met stationair draaiende scooters en dan maar hopen op de politie en een sluiting, die ondernemers krijgen moeiteloos de steeds groter wordende beweging Kom Op Voor Alles Wat Niet Mag schreeuwend en feestend voor de deur.

Voor iedere ondernemer is dat voortaan de hoofdprijs. Thierry Baudet voor je deur, een simpele oproep op twitter en daarna kan je je geld gaan tellen. Dit is vanaf nu de tijd van de solidaire biefstuk-etende veganisten-knuffelaar.

Dat is het verdienmodel van de toekomst. Niet alleen voor restauranthouders, maar ook in cafés kan het werken. Schenk spiritus uit de fles, wacht tot er zes mensen overlijden en de politie je cafe sluit, klaag daarover, dat je als volwassen ondernemer niet eens meer spiritus en loog mag verkopen en je hebt binnen twee uur een volksfeest voor de deur en binnen vier uur een extra inzamelingsdonatie van 300.000 op je rekening.

Thierry Baudet als een vroegoude Hans van Mierlo

Met een beetje geluk verschijnt Thierry Baudet voor je raam. Hij liep - in een nu al legendarisch filmpje - als een vroegoude Hans van Mierlo langs een gracht en klaagde over QR-code. Hij kon nergens eten en de mensen binnen interesseerde dat niets. Waar was de liefde en waar was de warmte?

Lees ook: De zorgen van Nico Dijkshoorn over zijn 'drie dagen anarchie': Lowlands

Voor iedere ondernemer is dat voortaan de hoofdprijs. Thierry Baudet voor je deur, een simpele oproep op twitter en daarna kan je je geld gaan tellen. Dit is vanaf nu de tijd van de solidaire biefstuk-etende veganisten-knuffelaar.

En op de valreep van het weekend werd er nog een aanzetje gegeven voor een nieuwe gek ideetje. De man die gisteren met een galg meeliep tijdens de demonstratie in Amsterdam zal morgen zonder QR-code voor restaurant Het Galgenmaal verschijnen. Hij zal worden geweigerd. De dagen daarna zal daar tegen worden geprotesteerd door honderden mensen in een zelfgebreide Jodenster-trui. Zij proberen binnen te komen in een Joods restaurant. Daarna is het wachten op de inzamelingsactie. Voor wie dan ook.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws