Blog Nico Dijkshoorn
Nico Dijkshoorn: 'Ondernemer bedenkt ringdoosje met camera. En wifi. Wáárom?'
The Remember Ringbox moet dé nieuwe standaard worden voor huwelijksaanzoeken. Het is voorzien van een klein cameraatje met wifi-verbinding. Het bijzondere ringdoosje, laten we zeggen, inspireerde Nico Dijkshoorn er een blog over te schrijven.
Nico Dijkshoorn: 'Ik wil u leren begrijpen. Ik ga hier tweewekelijks in gevecht met mijn diepste angst: risico nemen. Ergens echt in geloven. Ik wil hier mijn ondernemers-cynisme proberen kwijt te raken.' Tweewekelijks bij De Ondernemer op de maandag zijn blog 'Een Hele Onderneming'.
Lees ook: Huwelijksaanzoek? Dit is de ondernemer achter ringdoosje voorzien van camera
Ik vind dat er te veel wordt gefotografeerd door mensen die niet kunnen fotograferen. Dat is dé ziekte van deze tijd: alles willen kunnen. Ik zag als 18-jarige de band ‘Doe Maar’ spelen en dacht: zo ontzettend kut reggae spelen met Nederlandse teksten die rechtstreeks uit een socialistische woongemeenschap komen, dat kan ik niet. Als ik een liedje van Doe Maar hoor denk ik nog steeds aan een vrouw met een badstof haarband, die midden in een kamer vol visite haar kind de borst geeft.
Zo ervaar ik het tijdsgewricht waarin we nu leven: mensen leggen zich niet meer neer bij het feit dat ze talentloos zijn. Iedere boerenlul zonder toekomst denkt tegenwoordig dat hij kan zingen. Ik heb uitgerekend dat over vier jaar 7,4 miljoen Nederlanders een keer heel vals het liedje ‘Angels’ van Robbie Williams hebben staan zingen tijdens een auditie voor The Voice of Holland.
Lees ook: Nico Dijkshoorn wil van 'ondernemers-cynisme' af (en begint hier)
Zo gaat het ook bij fotograferen. Er zit geen rem meer op. Er hoeft maar één iemand te zeggen: ‘Mooi die ondergaande zon met die hond er vlak voor’ en mensen willen er meteen hun beroep van maken.
Daar komt Maxim van Meeteren in beeld. Hij doet wat veel ondernemers doen: kijken hoe een professional werkt en daarna een product aanbieden waarmee je een hele beroepsgroep in de afgrond stort. Ik denk meteen aan de jaren zeventig, toen opeens iedereen met een asymmetrisch kapsel in de rondte liet omdat een of andere gek de ‘thuisknipper’ had uitgevonden. Het principe was simpel: een kam met een scheermes er in. Drie keer kammen en je hoefde een jaar niet meer naar de kapper. Mijn moeder was dolenthousiast. Ik wil er verder niet over praten.
Ik moest even gaan liggen toen ik het las. Een ringdoosje met wifi-verbinding. Iets op je smartphone met je meedragen. Het zijn gruwelijke zinnen.
Maxim van Meeteren probeert een hele andere beroepsgroep werkeloos te maken: de undercover huwelijksfotograaf. Ik wist niet eens dat het bestond, stiekem een huwelijksaanzoek fotograferen. Ook blijkbaar een dingetje van nu. Zelfs het meest intieme moment moet worden vastgelegd, zodat je het daarna een leven lang aan vrienden, familie en kinderen kunt laten zien. Ik krijg daar het volgende beeld bij: een eeuwigdurende dia-avond. ‘Kijk, hier slik ik per ongeluk de verlovingsring in.’
Maxim legt zijn product - The Remember Ringbox - als volgt uit. ‘Het ringdoosje heeft wifi-verbinding, zodat klanten deze prachtige herinnering een leven lang op hun smartphone met zich meedragen.’ Ik moest even gaan liggen toen ik het las. Een ringdoosje met wifi-verbinding. Iets op je smartphone met je meedragen. Het zijn gruwelijke zinnen.
Lees ook: Hoe Nico Dijkshoorn 'asgrauwe restauranthouders' over het geluk van een afhaalmaaltijd vertelde
Het hele interview met Maxim staat vol met verbijsterende inzichten. Ik geef het toe: ik heb geschreeuwd tijdens het lezen. Maxim zegt: ‘Net als je trouwfoto’s wil je ook het huwelijksaanzoek voor altijd bewaren. Daarom leggen sommige aanzoekers het aanzoek vast met een camera die ergens onopvallend opgesteld staat of vragen een fotograaf het aanzoek vanaf een afstand stiekem vast te leggen. Zo’n fotograaf is leuk, maar neemt toch een beetje de intimiteit van het aanzoek weg en zorgt voor nóg meer spanning.’
Ik ben het met alles oneens. Je trouwfoto’s moet je juist kwijtraken. Die hangen ergens in een digitale cloud waar je niet meer bij kunt. Of je zoekt urenlang - als je ze heel ouderwets hebt laten afdrukken en in een album hebt geplakt - op zolder, waar de vier trouwboeken naast de spullen liggen die je kocht toen je nog dacht dat je gelukkig zou worden.
Een te dikke man met een rode baard achter een boom. Hij fotografeert twee mensen die drie jaar later midden in een vechtscheiding zitten. Dát is wat ik wil. Ik wil zoveel mogelijk ongemak tijdens een huwelijksaanzoek.
Die geheime professionele huwelijksaanzoek-fotografen moeten niet weg. Het moet helemaal niet intiemer. Juist het ongemak van een geheim vastgelegd aanzoek spreekt mij aan. Een te dikke man met een rode baard achter een boom. Hij fotografeert twee mensen die drie jaar later midden in een vechtscheiding zitten. Dát is wat ik wil. Ik wil zoveel mogelijk ongemak tijdens een huwelijksaanzoek.
Een man met een ringdoosje midden in een weiland omdat het hem een leuk idee leek om in een landelijke omgeving op zijn knieën te gaan en dan, precies op het beslissende moment, een natte stieren-neus in zijn rectale zone. Dat moet allemaal haarscherp worden vastgelegd door een prof. Ongemak en gestuntel is juist romantisch. Het laatste wat je wilt is een ringdoosje met wifi en een ingebouwde groothoeklens.
Lees ook: Waarom Nico Dijkshoorn blij is met de anderhalve meter-vinding WATpod
Maar ik begrijp het. Dat blijft de rode draad in mijn leven. Ik zie de kansen niet. Ik zie de winst niet. Ik wil dat alles blijft zoals het ooit was. Ik wil foto’s zien van twee ongelukkige mensen naast een boom en dat je op de foto’s de vrouw ziet schrikken van het aanzoek.
Maxim, ondernemer, weet precies wat de moderne mens wil: een ringdoosje met wifi, zodat je vijf minuten na het aanzoek al terug kunt zien hoe de vrouw zichtbaar schrikt van het aanzoek.