Blog Nico Dijkshoorn

Hoe Nico Dijkshoorn voortaan reageert op welke klantenservice dan ook...

Hoe de bestelling van een zak plectrums, een driehoekig stukje plastic om gitaar mee te spelen, er bij Nico Dijkshoorn toe leidt een lange en krankzinnige e-mail naar de klantenservice te sturen. Val mij niet lastig met onzinnige vragen, is zijn heldere boodschap.

Nico Dijkshoorn 14 juni 2021

Laatste update: 14 juni 2021 15:30

Klantenservice callcenter

"Ik heb nu een manier gevonden om die rare bemoeizucht in hun ondernemersgezicht uiteen te laten spatten. Ik beantwoord hun vraag met lange, krankzinnige mails, waarin ik zelf ook nog wat vragen formuleer. Ik stuur die mails naar de klantenservice, zodat ze wel moeten antwoorden". Foto: Freepick.

Enkele maanden geleden bestelde ik bij een grote online muziekwinkel een zakje plectrums. Voor wie niet weet wat een plectrum is: we hebben het hier over de absolute armoezaaier onder de benodigdheden voor gitaristen. De zompige aardappel onder de gebruiksartikelen. Iets waar je er 46 van in huis hebt, maar je kunt er geen een meer vinden. Plectrums draaien ongemerkt een half jaar lang mee in de trommel van een wasmachine.

Iets korter: een plectrum is het driehoekige stukje plastic waarmee je de snaren aanslaat. Gitaristen die vier akkoorden kunnen spelen en stomtoevallig beroemd zijn geworden, laten hun eigen plectrums maken. Daar staat hun naam op. Na iedere solo gooien ze hun plectrum in het publiek, waarna er korte gevechten uitbreken.

Het heeft dus allemaal niet veel te betekenen. Ik heb altijd iets van tachtig plectrums in huis. Vergelijk het maar met toiletpapier. Je kunt het maar beter in huis hebben.

Hoe bevalt je...

Toch ontving ik van een groot online muziekwarenhuis de volgende mail: ‘Beste dhr. Dijkshoorn. Hoe bevalt je Dunlop Nylon Standard 0.88mm 12-pack plectrumset donkergrijs?'

Ik krijg wel meer van dat soort mails. Iedereen die online iets verkoopt gedraagt zich als je bemoeizieke moeder. ‘En? Hoe vind je mijn soep? Lekker? Ja toch? Is toch lekker? Is ie niet te heet? Of juist te koud? Zit er genoeg kip in. Het is kippensoep. Proef je de kip? Zit hij in de goede kom?’ Wie online iets bestelt, hoe lullig het ook is, wordt maanden later nog lastig gevallen met vragen. ‘U kocht 24 januari 5 kilo uien, Spanje, in geel net. Beoordeel onze 5 kilo uien, Spanje, in geel net en u maakt kans op 10 kilo uien, Duitsland, in rode doos.’

Lees ook: Nieuwe BBQ Lifestyle: pyro-culinair avonturier Jord Althuizen wist Nico Dijkshoorn bijna te overtuigen

"Ik heb nu een manier gevonden om die rare bemoeizucht in hun ondernemersgezicht uiteen te laten spatten. Ik beantwoord hun vraag met lange, krankzinnige mails, waarin ik zelf ook nog wat vragen formuleer. Ik stuur die mails naar de klantenservice, zodat ze wel moeten antwoorden"

Je kunt daar kwaad om worden en je kunt dat soort mails met één druk op de knop verwijderen, maar ik heb nu een manier gevonden om die rare bemoeizucht in hun ondernemersgezicht uiteen te laten spatten. Ik beantwoord hun vraag met lange, krankzinnige mails, waarin ik zelf ook nog wat vragen formuleer. Ik stuur die mails naar de klantenservice, zodat ze wel moeten antwoorden.

Op de plectrum-vraag reageerde ik met de volgende mail: ‘Beste mevrouw online warenhuis. Dank voor uw vriendelijke mail. U wilt weten hoe mijn Dunlop Nylon Standard 0.88mm 12-pack plectrumset donkergrijs bevalt. Om eerlijk te zijn: slecht.

Dunlop maakt ook tennisrackets...

Alles valt tegen. Dunlop maakt ook tennisrackets en daar denk ik nu steeds aan als ik gitaar speel. Ik denk: moet ik niet een haarband in, net zoals Björn Borg, die trouwens nu onderbroeken verkoopt, maar die bestel ik niet online want dan wil hij ook weer weten hoe die onderbroek zit en dan moet ik gaan mailen dan hij wat strak om de ballen zit en dan zegt Björn, ja dat heeft met mijn tennisachtergrond te maken, et cetera.

Verder ben ik veel tijd kwijt met het opmeten van uw plectrums. Er staat 0.88 cm op en nu ben ik dus min of meer verplicht om van ieder plectrum de dikte te meten. Daardoor worden mijn optredens heel saai. Het publiek in de zaal moet tussen de liedjes door steeds een kwartier wachten omdat ik met een speciaal besteld digitaal lineaaltje de dikte van mijn nieuwe plectrums meet.

Dan het woord 12-pack. Dat vind ik een vervelend woord. Ik denk dan aan een groep wolven. ‘Hoor ze loeien! Een 12-pack wolven om ons huis!’ Het is ook een beetje dubbelop, ’12-pack plectrumset’, dan denk ik, ja verdomme wat is het nou? Een 12-pack of een plectrumset.

'Grijs is een onhandige kleur voor een plectrum. Ze verdwijnen als vanzelf tussen alles andere vervelende donkergrijze dingen, en dan moet ik bij u weer nieuwe bestellen en dan gaat u mij weer vragen wat ik ervan vind'

Dan de kleur. Donkergrijs. U vraagt of die kleur mij bevalt. Wat denkt u zelf? Grijs is al heel erg, maar donkergrijs is het voorportaal van de hel. Niemand vindt donkergrijs mooi. Nou ja, niemand. Mannen die te vroeg trouwen en het verkeerde pak kopen. Mannen van 86 die met een bootje eindeloos door Nederland varen, op zoek naar een donkergrijze vrouw.

Grijs is een onhandige kleur voor een plectrum. Ze verdwijnen als vanzelf tussen alles andere vervelende donkergrijze dingen, en dan moet ik bij u weer nieuwe bestellen en dan gaat u mij weer vragen wat ik ervan vind, waardoor ik geen muziek kan componeren en werkeloos word, waardoor mijn hele leven, door dat ene nieuwsgierige mailtje van u, donkergrijs wordt, met 0.88 cm kans op geluk, dus u wordt bedankt voor uw vraag!

Als ik die mail heb verstuurd, begin ik aan het antwoord op de volgende vraag: ‘Nico, is jouw Philips SpeedPro Max series 7000 een aanrader?’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws