Blog Nico Dijkshoorn

Waarom Nico Dijkshoorn voor 15 euro een natte cake thuis laat bezorgen

,,Ik ben verslaafd aan een gemarmerde cake", schrijft Nico Dijkshoorn in zijn nieuwste blog. ,,Een kunstwerk is het. Net nat genoeg, zodat de onderkant van de cake smaakt als ongebakken koekjesdeeg. Alsof je een bal suiker met boter in je mond stopt. Ik vermoed dat ik er mijn onbezorgde jeugd mee oproep. Prop mij een natte cake in mijn mik en ik ben meteen weer zeven jaar oud. Toen de dood zich nog diep in de volgende eeuw verstopte en ik nog kon worden wat ik wilde."

Nico Dijkshoorn 14 februari 2022

Nico Dijkshoorn blog verbazing corona

Als ik natte cake eet ben ik even geen mislukte honkballer, geen mislukte leraar, geen gelukte administratieve kracht in de bibliotheek en geen mislukte dichter - nog nooit een woord gerijmd - maar kan opeens alles. Daarom koop ik ongeveer zes keer per week een cake van 16 euro. Ik laat hem bezorgen. Nee, het is anders, ik MOET hem wel laten bezorgen omdat alleen de flitsbezorgers van Gorrilas hem verkopen.

Dat is misschien wel het allermooiste van bijna bejaard zijn, dat je op de valreep nog allemaal dingen meemaakt die zes jaar geleden ondenkbaar waren. Als ik in 2016 zin had in een gemarmerde bal ongebakken suikerdeeg, dan moest ik me wassen, aan de oksels van mijn shirts ruiken of ze nog een dagje meekonden, in de auto naar een supermarkt rijden, achter blinde gehoorgestoorden met een leerachterstand in de verkeerde rij bij de verkeerde kassa staan om daarna vier van de vijf keer te constateren dat iemand zonder gevoel voor diepte bij het uit-parkeren een deuk in mijn auto had gereden.

De kracht van de boete

Nu bestel ik ongeveer iedere dag voor iets meer dan 15 euro artikelen die ik helemaal niet nodig heb én de gemarmerde cake. Dat zit zo: onder de 15 euro moet je bij Gorillas voor straf 2 euro betalen. Iemand bij die onderneming heeft ooit die Nederlandse grondhouding begrepen. Geef ze zegeltjes bij iedere gulden boodschappen en ze kopen zich scheel. Beloon een Nederlander met een fooi - bijvoorbeeld een leuk poppetje bij zijn Happy Meal - en hij rijdt desnoods met het hele gezin naar de Tsjechische grens. Beloof een Nederlander dat hij, in ruil voor omgerekend 1700 euro boodschappen, een porseleinen bord en een soepkan krijgt en hij laadt zijn auto vol.

Het meesterbrein achter flitsbezorgen kijkt ons recht in de ziel. Hij of zij biedt een dienst aan die iedere Nederlander weerloos maakt. Natuurlijk, ik kan alleen de cake bestellen, maar dan krijg ik 2 euro straf. Het voelt ook raar, noem het valse schaamte, dat een bezorger met de naam Latifa helemaal op haar elektrische bike door de stad moet rijden met maar één cake.

Lees ook: Ondernemers, Nico Dijkshoorn heeft 'Het Gat in de Markt' gevonden

Binnen 6 minuten natte cake

Het snelle bezorgen raakt Nederlanders diep in de ziel. Eindelijk is het eens een voordeel dat je midden in de stad woont. Je hebt dan wel geen geld om ergens in Gelderland je gedroomde boerderij te kopen, die je - net als op de televisie - om gaat toveren tot een huis vol met glas en onbegrijpelijke zitelementen, maar je kunt dus wel binnen 6 minuten natte cake eten als je dat wilt.

Ik begin er nu een beetje aan te wennen, maar de eerste 169 keer dat ik mijn boodschappen naar huis liet rijden waren mindblowing. Ik ben nog van de generatie die zeven maanden moet wachten op zijn gordijnen. Ik ben gewend dat een nieuwe zithoek ongeveer drie jaar levertijd heeft. ‘Ja, meneer, Italiaanse schapenwol is momenteel heel lastig te krijgen. Dat wordt op zijn vroegst 2027.’ Daarom gaat een levering in 6 minuten mijn bevattingsvermogen te boven.

Lees ook: Nico Dijkshoorn had een 'hele gewone eigen winkel' kunnen hebben: het ging mis

Ik heb steeds de neiging om aan de bezorger uit te leggen hoe gelukkig hij me maakt. ‘Ongelofelijk, 7 minuten geleden lag ik nog in bed, ik dacht, natte cake, en nu sta je al voor mijn deur. Kom in mijn armen.’ De laatste weken doe ik dat niet meer, in verband met grensoverschrijdend gedrag. Voor je het weet sta ik in de krant. ’Ik gaf hem de natte cake en toen hing N.D te L. opeens om me heen.’

Alleen die twee euro straf voor een bestelling onder de 15 euro zit me dus niet helemaal lekker. Mijn ervaring is dat je, om boven de 15 euro te komen, geen melk of groenten koopt. Wel andere natte zoete dingen, zoals apenkoppen met bananensmaak of bakken ijs met stukken gesmolten kaneelsuiker.

"Ondernemers, u bent hardleers. Ik wil van alles, maar u doet er niets mee! Ga een keer met mij zitten, vraag mij wat ik graag wil en daarna wordt u rijk"

Kon dit niet eerder, beste ondernemers?

Maar waar ik werkelijk stomverbaasd over ben, en dan spreek ik u, ondernemers in Nederland, even persoonlijk toe, is waarom het zo godsgruwelijk lang heeft geduurd voordat er iemand op het idee kwam om Nederlanders razendsnel natte cake te laten bestellen.

Ondernemers, u bent hardleers. Ik wil van alles, maar u doet er niets mee! Ga een keer met mij zitten, vraag mij wat ik graag wil en daarna wordt u rijk. Ik geef een paar ideetjes gratis weg. Iemand die mijn auto binnen 2 minuten ijsvrij krabt. Binnen 7 minuten iemand voor mijn deur die de waardeloze wifi-verbinding komt pimpen. Iemand die op afroep mijn bandenspanning komt controleren. Vier authentieke Mexicanen die binnen 8 minuten voor mijn deur staan en iets leuks doen met een grote hoed op hun kop en een gitaar van 2 meter dik.

De rest vertel ik graag in een persoonlijk gesprek. Mijn gage: een leven lang onbeperkt natte cake.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws