Blog Niels Meijssen

Waarom Niels Meijssen zonder zijn sabbatical nooit was gestart met Moonback

We leven allemaal een druk leven, helemaal als ondernemer. Je hoofd is altijd bij je bedrijf, elk moment van de dag is gevuld, en zo niet, dan is afleiding dichtbij. Even je telefoon pakken voor e-mail, berichten of gewoon doelloos scrollen door je social media feed. Ik heb ook last van deze reflex en daarom plan ik bewust momenten van stilte in. Elke dag korte momenten en soms ook langere tijd aaneengesloten. Laat je in deze blog verrassen door de kracht van stilte en wat dit voor jou kan betekenen.

Niels Meijssen 29 april 2022

Droomstart22031605

Foto: Ruud Voest.

De kracht van stilte

Voor mij betekent het dat er grotere beslissingen en veranderingen in mijn leven zijn gekomen na een periode van stilte. Begin 2020 vertrok ik met mijn vriendin voor een 10-weekse sabbatical naar Japan. Voor de mensen die nog niet eerder zo lang aaneengesloten weggingen: je komt dan echt he-le-maal los van de dagelijkse sleur. Ken je dat gevoel na de eerste van drie weken vakantie? Dat je dan pas echt tot rust komt? Nou, dat gevoel maar dan keer tien.

Uitgerust kwam ik terug in Nederland en een van de eerste nieuwsberichten die ik las ging over de 65 miljoen euro coronasteun voor Booking. Mijn frustratie daarover zette ik om in actie. Ik schreef een LinkedIn-bericht dat viral ging, hield mijn belofte over een crowdfunding en haalde 2 miljoen euro startkapitaal op voor de oprichting van mijn nieuwe bedrijf Moonback. Een antwoord op de misleidende websites en monopolies van grote techbedrijven.

De reden dat ik dit vertel: ik ben ervan overtuigd dat zonder die sabbatical er geen Moonback zou zijn geweest. Dan had ik niet de headspace gehad om iets met dat nieuwsbericht te doen. Waarschijnlijk had ik het dan gelezen, m’n wenkbrauw opgetrokken, iets tegen m’n vriendin gemompeld en weer overgegaan tot de orde van de dag. Maar het liep gelukkig anders.

Lees ook: Crowdfunding Moonback: 'eerlijke antwoord op Booking.com' wil 2 miljoen euro ophalen

Verandering is fijn en doet tegelijkertijd vaak pijn

Een mooie wending, zo’n nieuw bedrijf, maar pas op, niet alle veranderingen die je initieert na een stilte-periode zijn direct fijn. De breuk met mijn vorige relatie volgde bijvoorbeeld na een lang stilteweekend waaraan ik meedeed. Ik ging erheen op aanraden van twee vrienden. Zij hadden al ervaren dat ze tot mooie nieuwe inzichten waren gekomen na zo’n weekend: een kinderwens en carrièreswitch waren het gevolg. Dat maakte mij ook nieuwsgierig, dus zocht ik voor vier dagen de stilte op in het Stiltehuis Nijmegen.

Een prachtige ervaring die ik iedereen kan aanraden, maar voor mij destijds wel met een pijnlijke verandering in mijn leven. Deze quote vat het denk ik goed samen: “Sometimes good things fall apart, so better things can fall together.”

Mediteren kun je leren

Je hoeft gelukkig niet meteen op een sabbatical of een stilteweekend te gaan om de voordelen van stilte te ervaren. Er zijn ook kortere rustmomenten die gemakkelijk in te bouwen zijn in je dagelijkse routine. Voor mij zijn dat: mediteren, wandelen en (soms) vroeg opstaan.

Met mediteren ben ik aanraking gekomen doordat ik jarenlang jujutsu heb beoefend, een Japanse krijgskunst. Mediteren zorgt ervoor dat je lichaam en geest volledig ontspannen. En ook al bestaan er veel meditatietechnieken, het basisprincipe is steeds hetzelfde: focus en aandacht. De voordelen van mediteren zijn voor mij zo evident, dat ik het sinds dat ik het vijftien jaar geleden ontdekte, altijd in meer of mindere mate ben blijven doen.

Tegenwoordig mediteer ik zo’n vijf keer per week, meestal direct nadat ik uit bed kom. Ik merk op die dagen onder andere dat ik meer energie heb, meer gefocust kan werken, creatiever ben en minder vatbaar ben voor stress. Als je dit wat zweverig vindt klinken, er zijn ook 12 wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren:

 • Verbeterde concentratie
 • Werkt stressverlagend
 • Minder last van angst
 • Helpt om beter te slapen
 • Kan depressie verlichten
 • Minder eenzaam
 • Verbetert het geheugen
 • Vergroot medeleven
 • Verzacht chronische pijn
 • Werkt bloeddrukverlagend
 • Helpt verslaving te overkomen
 • Sterker immuunsysteem

Als je deze voordelen ook wilt ervaren, zou je kunnen kiezen voor een van de goede apps die je met het mediteren op weg kunnen helpen zoals Headspace en Calm. Of check de site van Silenz van mijn goede vriend Marc, als je liever een workshop of training wilt volgen.

Lees ook: Niels Meijssen: 'Goed is meestal goed genoeg'

Stap voor stap

Een andere manier om eenvoudig de stilte op te zoeken is wandelen. Hier zijn 1,5 miljoen Nederlanders ook al in aanraking mee gekomen door het succes van Ommetje, de wandel-app van de Hersenstichting. Zelf wandel ik om tot rust te komen het liefst alleen, zonder muziek of podcast op. Stress en afleiding uit de dagelijkse drukte ben ik dan zo weer kwijt en tegelijkertijd krijgt mijn creativiteit een boost. Het gebeurt regelmatig dat ik met allerlei nieuwe ideeën terugkom van een wandeling, zoals het idee voor deze blog bijvoorbeeld.

Vroege vogels

Tot slot een stilte-tip waar je alleen je wekker anders voor hoeft in te stellen: vroeg opstaan. Zelf doe ik dit sinds kort een of twee keer per week. Zo schreef ik een groot deel van deze blog in de trein van 6:33 uur van Utrecht naar Rotterdam. De uren in de vroege ochtend voelen voor mij echt als een cadeautje. Buiten en in de trein is het stil, niemand belt of mailt en ook collega’s stellen nog geen vragen. Als de drukte dan om 9:00 uur begint, is voor mij de dag al geslaagd en heb ik het gevoel alsof alles wat ik daarna nog gedaan krijg een bonus is.

Probeer het zelf

Door het inbouwen van lange en korte momenten van stilte zorg ik ervoor dat ik kan omgaan met de dagelijkse drukte van het ondernemerschap. Het helpt me om met energie en focus te werken en geeft mijn creativiteit een boost. Ik ben benieuwd wat het jou kan brengen, laat het me weten via LinkedIn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws