Devin Schoor
Founder Token Partners
De jonge ondernemer Devin Schoor (24) is een van de expertbloggers van De Ondernemer. Met zijn Token Partners biedt hij cursussen voor particuliere, professionele en institutionele beleggers over alle relevante onderwerpen met betrekking tot de implementatie van blockchain in het financiële systeem. Schoor studeerde bestuurs- en organisatiewetenschappen aan de VU en werkte bij Circle Partners, een administratiekantoor voor beleggingsfondsen.
First things first, er zijn inderdaad in totaal ongeveer 21.000 crypto´s. Dit aantal is echter misleidend. Om het in perspectief te brengen: er zijn 'slechts' 900 verschillende crypto’s met een marktwaarde van 5 miljoen dollar of meer. Dit wil niet per definitie zeggen dat een crypto met een lagere marktwaarde geen kans van slagen heeft, maar je moet deze niet heel serieus te nemen. De omvangrijke projecten worden gesteund door vermogende investeerders die niet terugdeinzen om honderden miljoenen euro’s te investeren.
Shitcoins
Het ruime merendeel van de crypto´s betreft kleine projecten zonder fundamentele waarde. Deze crypto’s worden in de volksmond ook wel 'shitcoins' genoemd. Deze ‘smallcaps’ (lees: lage marktwaarde) zijn erg vatbaar voor waardeschommelingen en manipulaties.
Maar er bestaan ook honderden hoogwaardige crypto´s. Het blijft echter lastig voor de leek om crypto´s op adequate wijze te kunnen onderscheiden. Neem daarom de tijd om de onderliggende beginselen te begrijpen. We gaan hiervoor een stap in de goede richting zetten.
Lees ook: Moeten ondernemers willen investeren in crypto?
Blockchain of token?
Niet alle crypto’s zijn daadwerkelijk een blockchain. Het precieze verschil heb ik uitgelegd in deze eerdere blog. Samenvattend: op blockchains (layer 1’s) is het mogelijk projecten te ontwikkelen. Deze projecten, ofwel protocollen, dienen allemaal een ander doel en hebben een eigen crypto. Zo maken sommige projecten/protocollen het bijvoorbeeld mogelijk om decentraal peer-to-peer te handelen zonder een broker. Ofwel, in dit voorbeeld vervangt het protocol een broker (als je geld uitwisselt is de broker meestal een bank). Er zijn aanzienlijk meer functies voor de protocollen maar die laten we voor nu even links liggen. Al met al vergt het enig onderzoek om erachter te komen wat een crypto nu precies echt is. Jouw crypto is niet per se een blockchain en al helemaal niet per definitie een 'coin' die gezien kan worden als geld.
Maar waarom bestaan er zoveel verschillende blockchains? Is elke blockchain niet gewoon hetzelfde idee in een ander jasje gestoken? Het antwoord daarop is nee. De twee voornaamste verschillen tussen blockchains zijn de functie en de aard van de blockchain.
Lees ook: Zijn crypto’s bestand tegen én inflatie én recessie?
Functie van een blockchain
Blockchains kunnen verschillende functies vervullen. De Bitcoin blockchain vervult de functie van een decentraal monetair systeem. Ofwel: een valuta waar geen overheid controle over kan uitoefenen.
De Ethereum blockchain vervult de functie als een decentraal ecosysteem. Op dit type blockchain is het dus mogelijk protocollen of projecten te ontwikkelen. Dit idee kun je vergelijken met platformbedrijven. De blockchain fungeert dan als een soort one-stop shop. Dit is de dominante strategie onder blockchains en om deze reden is er onderling een concurrentiestrijd gaande. Hoe meer protocollen met crypto’s er gebouwd worden op een blockchain, hoe groter het ecosysteem van de blockchain wordt. Een groter ecosysteem betekent dat er meer mogelijkheden zijn op de desbetreffende blockchain. Hoe meer mogelijkheden, hoe meer gebruikers. Om deze reden willen blockchains zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor ontwikkelaars om zo meer gebruikers te krijgen.
Eilanden en andere functies
Een blockchain samen met het ecosysteem kun je vergelijken met een groep eilanden. Ze zijn onderling goed verbonden maar niet met de buitenwereld. Blockchains kunnen niet goed data uitwisselen met elkaar. Daarom bestaan er veel vergelijkbare projecten/protocollen op verschillende blockchains met elk zijn eigen crypto. Deze crypto is vaak alleen bruikbaar binnen het ecosysteem van de desbetreffende blockchain. Om deze reden zijn er veel crypto’s.
Verder kunnen blockchains naast de functie van geld of als ecosysteem meer functies dienen. Zo kan er een blockchain worden ontwikkeld die gericht is op de financiële wereld, supply chain of op de gezondheidszorg, om een paar voorbeelden te noemen. Er kan ook een private blockchain worden ontwikkeld voor een specifiek bedrijf.
Lees ook: Ondernemen in NFT's: levert het wat op?
De strategie van blockchains
Het tweede verschil is de aard van de blockchain. Hoewel elke blockchain claimt de beste te zijn, zijn er wel degelijk fundamentele verschillen. De grote uitdaging die blockchain-ontwikkelaars in de wereld bezighoudt, is om een blockchain zo snel mogelijk te maken terwijl dit niet ten koste gaat van de veiligheid en het decentrale karakter.
Zo kan een blockchain bijvoorbeeld extreem veel transacties per seconde verwerken, maar niet veilig of decentraal zijn. Net als ondernemers kiezen blockchains ook voor een strategie. Sommige blockchains zijn daarom gericht op bijvoorbeeld decentraliteit, snelheid, of veiligheid.
Conclusie en tip
Al met al bestaan er veel crypto’s en dit aantal zal alleen maar toenemen. Blockchains hebben verschillende functies en zijn verschillend van aard. Ga altijd na wat een crypto precies is voordat je erin investeert of het besluit te gebruiken. Aan de onervaren investeerder is mijn gouden tip om alleen in blockchains te investeren. Dit is te vergelijken met investeren in een rails waar treinen op rijden, in plaats van in een enkele trein.