Blog Patrick Wessels

'Ondernemers, werk nu nieuwe concepten uit: duurzamer, gezonder'

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vindt dat ondernemers juist nu concepten moeten uitwerken die duurzamer zijn, gezonder zijn. Dit is namelijk het moment waarop gewoonten overboord zijn, waardoor er ruimte is voor een nieuw normaal onder consumentenaankopen, schrijft hij in deze blog.

Patrick Wessels 1 april 2021

Circulair economie duurzaamheid

Foto: Shutterstock.

Je staat op, loopt naar de douche en voelt het warme water over je rug stromen. Voordat je het weet zit je met je dagelijkse boterhammen met kaas met een kop koffie aan het ontbijt. Je hebt je ondertussen niet druk gemaakt over welke zeep je pakte, wat je koos om te eten en wat je daarbij zou drinken. Je deed het uit gewoonte, vanuit het onbewuste brein.

Totdat je op een ochtend misgrijpt, omdat de boterhammen op blijken. En je een alternatief moet verzinnen…

Je ziet een pot havermout staan. En bedenkt je dat die eigenlijk veel beter past bij je doel om gezonder te gaan eten. Omdat die kaas op het brood misschien ook niet zo verstandig is. Je houdt de kop koffie erin, maar kiest de volgende ochtend weer bewust voor de havermout die eigenlijk veel beter past bij wat je belangrijk vindt.

Patrick Wessels schreef onder meer deze blog eerder voor De Ondernemer: Coronaproof op het terras: zo zorg je voor veilig gedrag bij consumenten

Het is de krachtigste manier waarop je een gewoonte kunt doorbreken: door een stevige disruptie. Pas wanneer je niet kunt doen wat je altijd deed schiet je bewuste brein wakker. En denk je na over keuzes die je als consument maakt. En of die wel in lijn zijn met waar je eigenlijk voor staat.

Daarom komen we heel anders uit de coronacrisis dan hoe we erin gingen. Natuurlijk vond de consument duurzaamheid al een tijdje belangrijk. En kwam ook gezondheid hoger op de agenda. Toch leidde het nog niet tot verandering in koopgedrag, omdat gewoonten de overhand hadden.

De coronacrisis is een enorme disruptie voor consumenten. We kunnen niet meer doen wat we altijd deden, zoáls we het altijd deden. Consumenten gooien gewoonten overboord. Ze zullen bewust nadenken over alternatieven. En daardoor meer in lijn kopen met wat ze belangrijk vinden.

Maar dat gaat veranderen. De coronacrisis is een enorme disruptie voor consumenten. We kunnen niet meer doen wat we altijd deden, zoáls we het altijd deden. Consumenten gooien gewoonten overboord. Ze zullen bewust nadenken over alternatieven. En daardoor meer in lijn kopen met wat ze belangrijk vinden.

Dankzij de crisis werkt het niet langer zoals het altijd is geweest. Dus komt er meer ruimte voor duurzaamheid en gezondheid. Rondom grote veranderingen in het dagelijks ritme liggen er kansen voor ondernemers. Om aandacht te trekken met vernieuwende producten, diensten en oplossingen. Voor consumenten die zoeken naar een nieuw normaal, ook al moet dat volgens velen in veel dingen zoveel mogelijk lijken op wat we voorheen gewend waren.

Over gewoontes gesproken, lees ook deze blog, van mediaspecialist Tonie Broekhuijsen: Propaganda (3): Zo veranderde Bernays het Amerikaanse ontbijt

Het brein is echter helemaal niet zo standvastig. Als de ontwrichting maar krachtig genoeg is vindt er verandering plaats. En krachtig genoeg is het, na inmiddels meer dan een jaar crisis. Als straks alles weer open gaat liggen er enorme kansen voor winkels, de horeca en andere bedrijven. Door sterker in te spelen op duurzaamheid en gezondheid krijgen consumenten de kans om duidelijker te kiezen in lijn met hun overtuigingen.

Werk daarom nu alvast concepten uit die duurzamer zijn, die gezonder zijn. Zet de volgende stap, die voor de crisis nog een brug te ver leek. Dit is het moment waarop gewoonten overboord zijn, waardoor er ruimte is voor een nieuw normaal onder consumentenaankopen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws