Blog Patrick Wessels
Als een koopavond niet meer werkt begrijp je de klant niet goed genoeg
De winkelstraten zijn steeds leger op koopavond. Ook op de plekken waar de winkels nog wel gewoon open zijn. Dus, heeft die avond gewoon z’n beste tijd gehad? Als klanten niet naar de winkel komen heb je die niet goed begrepen.

Foto: de Stentor.
De Ondernemer Vandaag
Het laatste nieuws over de winkelstraat, veranderend consumentengedrag, kansen voor ondernemers? Meld je dan aan voor De Ondernemer Vandaag, onze actuele nieuwsbrief die op doordeweekse dagen rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden is gratis, simpel en kan hier: nieuwsbrief.
Wie goed begrijpt wat klanten zoeken krijgt ze op ieder moment gemotiveerd, ook ’s avonds. Kijk maar naar webwinkels. Niet voor niets maken de Coolblue’s en Bol’s elkaar gek met zo laat mogelijk laten bestellen en de volgende dag keurig aan de deur afleveren. Een grote groep klanten winkelt graag ’s avonds, zij het online.
Als een koopavond niet werkt wil je beter begrijpen waarom klanten niet komen. Vooral als ze jouw winkel op andere momenten wel weten te vinden. Dan is er blijkbaar niets mis met het assortiment of de prijs, maar wel met het moment waarop je open bent.
Koopavond beter in de zomer dan in de winter?
Onderzoek de weerstand die klanten hebben, als ze de koopavond links laten liggen. Waarom komen ze niet naar de winkel? Of waarom gaan ze helemaal de deur niet uit. Zou een koopavond bijvoorbeeld beter werken in de zomer dan in de winter? Hebben consumenten geen zin om eenmaal thuis in het donker nog de deur uit te gaan?
Stel vast waar de weerstand zit. Neem die weerstand weg als dat kan. Of pas de koopavond erop aan. Als het ’s avonds lekker lang licht is (en warm blijft) moet het niet zo moeilijk zijn om consumenten de winkelstraat in te krijgen.
Onder meer retaildeskundige Huib Lubbers over: Is de koopavond nog wel van deze tijd?
Gemak en plezier
Of stimuleer met motivaties die het aantrekkelijker maken om ’s avonds te gaan winkelen. Dat webshops vooral ’s avonds na kantoortijd bestellingen ontvangen zegt genoeg over de koopbereidheid op die momenten. Of over de bereidheid om geld uit te geven, gecombineerd met de wens tot nieuwe ervaringen of aankopen.
De omzet van de horeca herstelde in 2022 tot 25,9 miljard. Dat is niet net zoveel als voor de coronacrisis, het is zelfs iets méér. Al dat winkelend publiek zit ’s avonds dus in de horeca, die blijkbaar wel het gemak en plezier biedt wat bij de winkels ontbreekt.
Maak het makkelijk en leuk, dan zul je zien dat consumenten zo weer terug zijn.
Begrijp de klant
Onderzoek wat consumenten zoeken. Of belangrijker, wat specifiek jouw klant belangrijk vindt in de avonduren. Gaat het om gemakkelijk shoppen zoals in een webshop? Maak het logistiek zo makkelijk mogelijk om langs te komen en leg het gewilde assortiment voor het grijpen.
Of gaat het om samenzijn of nieuwe ervaringen zoals in de horeca? Breng dan meer mensen bij elkaar tijdens evenementen. Luister naar behoeften en pas daar de openingstijden en een eventuele koopavond op aan. Als het leeg blijft in de winkel is de weerstand te groot en zijn de ervaren voordelen te klein.
Begrijp de klant en bied aan wat jouw doelgroep zoekt. Organiseer speciale koopavonden voor leden, organiseer evenementen voor de avonduren of zoek de samenwerking met andere winkels in de straat. Maak het makkelijk en leuk, dan zul je zien dat consumenten zo weer terug zijn.
Waarom dacht je anders dat supermarkten elke dag tot ’s avonds acht, negen of tien open zijn?
Patrick Wessels
Consumentenpsycholoog
Patrick Wessels blogt op deze website over consumentenpsychologie. Zijn master Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden vormt de basis voor zijn kennis. Patrick combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om daar vanuit de consumentenpsychologie dieper op in te gaan. Hij is regelmatig in de media te zien en horen, voor De Ondernemer schrijft Patrick al geruime tijd maandelijks een expertblog.