Blog Ralph van Dam
Herstelfonds biedt ondernemers met torenhoge schulden helpende hand
'Omdat ik zelf een faillissement heb meegemaakt, kijk ik met pijn in mijn hart naar alle ondernemers die door de gevolgen van COVID en alle maatregelen daaromtrent naar adem – en vooral naar (financiële) hulp snakken', schrijft Ralph van Dam in zijn blog. Vrijdag 1 oktober is D-Day voor veel ondernemers: vanaf dat moment vervallen de regelingen en start het innen door de Belastingdienst, de banken en andere crediteuren.

Afbeelding: Shutterstock.
Vroege signalering
Duidelijk is dat een aantal sectoren in het mkb tijdens de coronaperiode hard zijn geraakt. De eerste signalen van grote problemen zijn reeds zichtbaar. Het is mooi om te zien dat begin dit jaar een coalitie van banken, verzekeraars, ministeries en brancheorganisaties de handen ineensloegen om het initiatief Geldfitzakelijk.nl op te starten. Door een slimme samenwerking tussen publieke en private partijen komen ondernemers met financiële problemen vroegtijdig in beeld; zij kunnen via een centraal loket direct hulp krijgen.
Twaalfduizend ondernemers maakten hiervan inmiddels gebruik. Vroege signalering van financiële problemen is hiermee op een hoger landelijk niveau terecht gekomen, wat te prijzen valt. Maar er ligt nog een andere, minstens zo belangrijke uitdaging.
Lees ook: Geldfitzakelijk.nl: nieuwe financiële check en hulp voor ondernemers
Afwikkelen schuldenlast
Als gevolg van COVID is er een enorme schuldenlast binnen het mkb ontstaan, die in de komende periode moet worden af- en opgelost. Veel kleine ondernemers overzien dit niet. Via bestaande wetgeving of door gebruik te maken van de recent geïntroduceerde WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) of het time-out-arrangement (TOA) kan een faillissement worden voorkomen of een onderneming op een gecontroleerde manier worden afgewikkeld. Maar dat is niet eenvoudig en er miste nog een belangrijke schakel, namelijk een fonds met middelen om daadwerkelijk een schuld te kunnen saneren, in een keer af te lossen en te herfinancieren.
Dit fonds werkt als een waarborg waarvan gemeenten gebruik kunnen maken. Alle schulden die je hebt als ondernemer worden overgenomen en betaald door je gemeente.
Lancering herstelfonds
Vorige week mocht ik in gesprek met Dennis Wiersma, staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over ondernemers met geldzorgen als gevolg van COVID (foto hieronder). Tijdens dit gesprek is zeer duidelijk gemaakt dat levensvatbare bedrijven tijd en ruimte nodig hebben om te herstellen. Zij hebben concrete hulp nodig bij het saneren van hun opgelopen schulden: de ChristenUnie drong daar al eerder op aan. Wellicht in het verlengde daarvan is een zeer concreet resultaat van ons gesprek de oprichting van een herstelfonds deze week, waarin de overheid dertig miljoen euro investeert.
Het is een begin. Dit fonds werkt als een waarborg waarvan gemeenten gebruik kunnen maken. Alle schulden die je hebt als ondernemer worden overgenomen en betaald door je gemeente. Dat betekent dat je zelf nog maar één iemand hebt, bij wie je je schuld moet afhandelen. Ondernemers die dringend behoefte hebben aan hulp bij sanering van hun schulden na COVID kunnen aanspraak maken op het herstelfonds via hun gemeente.
Het wordt een hele klus voor lokale overheden om dit traject goed te begeleiden. Er zullen in de komende periode honderdduizenden ondernemers moeten worden gecontroleerd en we moeten een tweede toeslagenaffaire zien te voorkomen. Daarom raad ik gemeenten aan om gebruik te maken van de infrastructuur van Geldfit Zakelijk: dit landelijke initiatief helpt hen om de afwikkeling van hulp uit het herstelfonds in te richten, zodat morgen hun lokale loket open kan om ondernemers daadwerkelijk de helpende hand te bieden.
En mijn oproep aan mkb-ondernemers van Nederland die te maken hebben met torenhoge schulden door COVID-19: maak gebruik van deze saneringskredieten voor een snelle en effectieve doorstart!
Ralph van Dam
Ondernemer
Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internet startups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer (meer weten: bel 0800-8115/geldfitzakelijk.nl).
Check (ook) zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl.