Blog Ralph van Dam
'Op deze twee manieren zorg ik voor genoeg ondernemersadvies aan mezelf'
Rijkelijk laat was Ralph van Dam, met het bingewatchen van de veelbesproken serie Game of Thrones. Afgelopen winter liet hij zich toch verleiden door de mythische wereld rondom de Zeven Koninkrijken. ,,Eén opvallend thema uit de serie wil ik graag belichten in deze blog. En dat is dat iedere koning een zogenaamde council of vertrouwenspersoonheeft. Iets waar wij als ondernemers wellicht wat van kunnen leren."

Ralph van Dam op archiefbeeld.
Ralph van Dam
Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.
Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl. Ook verkrijgbaar als luisterboek!
Hulpvraag
In de verschillende fases van mijn ondernemerschap heb ik altijd veel gehad aan het advies en de inzichten van anderen. Mensen uit mijn netwerk, waarmee ik een klik ervaarde en die ik graag dichtbij mij en mijn bedrijf wilde houden, nodigde ik op regelmatige basis uit voor een lunch of een etentje.
Zo sprak ik een aantal keren per jaar met een externe financieel adviseur om informeel zicht te krijgen op mijn financiële opmars als ondernemer. Ook sprak ik bijvoorbeeld vlak voor een mogelijke overname met mensen die me daaromtrent uit eigen ervaring advies en raad konden geven.
Het zal je verbazen hoeveel (voormalige) ondernemers graag hun kennis en ervaring met je delen zonder dat daar meteen een factuur of andere verplichting tegenover staat en hoeveel profijt jij daarvan kunt hebben.
Toch zijn veel ondernemers schuchter als het gaat om het inwinnen van advies. Vragen om hulp geeft een kwetsbaar gevoel en juist ondernemers menen graag dat zij het zelf allemaal wel kunnen of weten. Zonde! Goede raad is namelijk goud waard. En kan gemakkelijk worden verkregen, mits je daarvoor openstaat en het voor jezelf organiseert.
Mentor
Een mogelijke vorm is het zoeken van een mentor, bijvoorbeeld in je eigen netwerk of bij een club als nlgroeit: het platform waarbij inmiddels meer dan vierhonderd ondernemers zijn aangesloten, die andere ondernemers als mentor met praktische tips en concrete acties willen helpen om de volgende groeistap te zetten en zo de Nederlandse economie te versterken. Al deze mentoren zijn gescreend en verlenen kosteloos hun bijdrage aan dit platform: maak daar gebruik van! Er is altijd wel een mentor te vinden die bij jou en jouw bedrijf past. Bij voorkeur kies je een mentor met kennis van zaken over jouw eigen sector en bovendien iemand met wie het persoonlijk klikt: het gaat immers om een individuele relatie. Een mentor geeft in principe geen advies, maar vertelt je vanuit zijn eigen ervaringen tegen welke uitdagingen hij in zijn bedrijf is aangelopen, hoe hij dat vervolgens heeft aangepakt en welke voor- en nadelen dat eventueel heeft opgeleverd.
Raad van Advies
Een andere vorm van goede raad inwinnen is het instellen van een Raad van Advies: een informeel adviesorgaan zonder wettelijke verplichtingen of bevoegdheden, dat collectief kan bijdragen aan jouw strategische doelstellingen. Het mooie van een Raad van Advies is dat je zelf kunt bepalen wie hierin zitting nemen. Je kunt bijvoorbeeld mensen uitnodigen die jou vanuit hun ervaring en expertise kunnen ondersteunen bij jouw strategische uitdagingen.
Kies vooral voor een multidisciplinair gezelschap, zodat je maximaal profiteert van kennis, ervaring en netwerken. Een Raad van Advies heeft geen formeel zeggenschap, maar kan je wel zeer goed begeleiden bij het maken van weloverwogen ondernemerskeuzes – zeker in de fase van startup of scaleup. Om een Raad van Advies in te stellen, heb je als bedrijf geen minimale omvang nodig. De leden nemen vrijwillig zitting, maar helemaal vrijblijvend is het natuurlijk niet. Als ondernemer dien je te zorgen voor een bepaald ritme in ontmoetingen en betrokkenheid bij je succes.
Lees ook: Waarom je juist wél dwarsliggers in je team moet hebben
Pay it forward
Met een mentor bouw je een persoonlijke relatie op. Een Raad van Advies zorgt als collectief voor hulp bij grotere, strategische vraagstukken. Wat beide vormen van advies gemeen hebben, is dat ze objectief zijn én voor een bepaalde accountability zorgen – bijvoorbeeld naar je aandeelhouders of niet te vergeten naar jezelf. Natuurlijk moet je altijd zelf blijven nadenken en je eigen afwegingen maken, maar regelmatig advies inwinnen bij ervaringsdeskundigen zorgt ervoor dat je je gedachten kunt aanscherpen om tot weloverwogen beslissingen te komen.
En als we dan toch aan het televisiekijken slaan: kijk nog eens de film Pay It Forward uit 2000, die zelfs tot een internationale beweging heeft geleid. Het principe is eenvoudig: als iedereen een goede daad doet voor drie andere mensen en die mensen doen dat op hun beurt ook, wordt de wereld in rap tempo aanzienlijk mooier. Je zou het soms misschien niet zeggen, maar de sociale verbondenheid in onze samenleving is nog altijd groot. Zéker in ondernemersland. Durf te vragen dus. En pay it forward.