Blog Ralph van Dam
Zakenpartner kiezen? Eerst maar even daten
Het kiezen van een zakenpartner kent veel overeenkomsten met de keuze voor een levenspartner. Je moet elkaar leren kennen en elkaars verwachtingen verkennen, voordat je samen grote stappen durft te zetten. Een poosje daten kan daarom geen kwaad. Maar hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Ralph van Dam schrijft erover in zijn nieuwe blog.

Kies je zakenpartner zorgvuldig en probeer op allerlei vlakken echte verbinding te maken, voordat je definitief met elkaar in zee gaat, adviseert Ralph van Dam. Beeld: Shutterstock
Ik zie ons nog zitten op die zolderkamer. Andor, Barry en ik. Drie vrienden, die aan het begin van de jaren negentig hun kansen rondom de opkomst van het internet grepen en een eerste bedrijf opstartten. Fantastisch was het, om met vrienden samen te werken. Als mens verschillen we van elkaar, maar zakelijk gezien zijn we zeer complementair en we delen dezelfde waarden.
Oprichter bedrijf versus investeerder
Anderhalf jaar na de start ontvingen we een fraai bod op onze onderneming van een doorgewinterd automatiseringsbedrijf. Hun investering gaf ons meer groeipotentieel, maar we merkten ook direct dat de dynamiek veranderde. Een compagnon die zich inkoopt om geld aan en met jouw bedrijf te verdienen, heeft andere emoties bij het bedrijf dan jij. Een investeerder zit volstrekt anders in de wedstrijd dan degene die het bedrijf ooit op die zolderkamer vol ambities, verwachtingen en dromen begon.
Lees ook: Welke rol vervult je partner op de route naar zakelijk succes?
Later startte ik een bedrijf met mijn twee broers. Een familiebedrijf: dat leek mij prachtig en waardevol. En ja, het heeft zeer bijzondere momenten met zich meegebracht. Maar het is ook uitdagend geweest om juist met familie samen te werken. Waarden, die ik door eenzelfde opvoeding en achtergrond als gedeeld veronderstelde, werden regelmatig op de proef gesteld.
'Daten' met een zakenpartner
Het kiezen van een zakenpartner kent veel overeenkomsten met de keuze voor een levenspartner. Je moet elkaar leren kennen en elkaars verwachtingen verkennen, voordat je samen grote stappen durft te zetten. Een poosje daten kan daarom geen kwaad. Wat zijn de anders belangen bij de verbintenis? Welke ambities heeft hij of zij? En welke onhebbelijkheden leer je kennen?
Samen door het leven gaan, kent zowel zakelijk als privé grote en complexe belangen. Je bouwt samen een netwerk op, je financiën gaan door elkaar lopen en je verbindt een belangrijk deel van je leven aan elkaar. Kies je zakenpartner daarom zorgvuldig en probeer op allerlei vlakken echte verbinding te maken, voordat je definitief met elkaar in zee gaat. Maak kennis met het privéleven van de ander. Laat je adviseren door objectieve derden bij je keuze voor een compagnon. En trek referenties na om te weten met wie je van doen hebt.
Lees ook: Je bedrijf verkopen: dit is de kunst van het loslaten
Net als in een huwelijk ligt de ultieme test overigens niet in die eerste periode, wanneer je energiek samen van start gaat en alles alleen maar naar groei neigt. De echte lakmoesproef vindt plaats wanneer je samen in zwaar weer terecht komt. Kun en durf je blind op elkaar te vertrouwen wanneer er een forse tegenwind opsteekt? Hanteer je dezelfde principes? Blijf je je inzetten volgens je aanvankelijke waarden en toon je integriteit? Ook als belangen toenemen?
Afspraken met zakenpartner over verdeling winst en concurrentiebeding
Huwelijkse voorwaarden vastleggen vinden weinig mensen leuk, wanneer je net op de top van je verliefdheid de mooiste dag van je leven aan het voorbereiden bent. Toch is het verstandig om juist dan alvast na te denken over wat er eventueel mis kan gaan en hoe je dan uit elkaar wilt. Zakelijk gezien is dat niet anders. Wanneer je samen aandeelhouder wordt van een bedrijf, trouw je als het ware in gemeenschap van goederen. Maak daarbij goede afspraken, ook over wat er gebeurt als je onverhoopt uit elkaar wilt in de toekomst. Hoe verdeel je de aandelen? Welke afspraken maak je over een eventueel concurrentiebeding en een relatiebeding? Hoe staan jullie tegenover nevenactiviteiten voor, tijdens en na de samenwerking?
''De echte lakmoesproef vindt plaats wanneer je samen in zwaar weer terechtkomt. Kun en durf je blind op elkaar te vertrouwen?''
In Nederland strandt ruim één op de drie huwelijken. Ook zakelijke compagnons gaan soms na verloop van tijd liever hun eigen weg. Bijvoorbeeld omdat ze van mening verschillen over de stip op de horizon of over de weg die moet worden afgelegd om daar te komen. Omdat onduidelijk is wie de zaak draaiende moet houden, terwijl je je misschien allebei liever op het creatieve proces stort. Of omdat je het er niet over eens kunt worden hoeveel je dient bij te dragen aan het bedrijf qua inzet, uren of financiële belangen.
Voorkom een vechtscheiding
Als de liefde is bekoeld en de koek is op, is het beter wanneer de wegen scheiden. Maar maak er dan geen vechtscheiding van. Kies je zakenpartners al tijdens jullie first dates zorgvuldig, zodat je samenwerkt met mensen die jouw normen en waarden delen. Dan kun je elkaar als het moet na een laatste afspraak loslaten en een mooie toekomst gunnen.
Ralph van Dam
Ondernemer
Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstartups en scale-ups en kent het klappen van de zweep waar het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming 'Journey of Enterprises' (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profitinitiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.
Bestel zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ in de boekenshop van De Ondernemer en/of kijk voor nog meer informatie op www.langsdeafgrond.nl.