Blog Remy Gieling
Kunstmatige intelligentie: gaat een robot morgen jouw team overnemen?
Computers worden steeds slimmer. Dankzij grote hoeveelheden data en vernuftige algoritmes kunnen ze steeds meer taken van mensen uit handen nemen. AI heeft inmiddels leren programmeren, componeert muziekstukken en in Amerika rijden er autonome taxi’s rond zonder chauffeur. Hoe lang duurt het voordat jouw rol geautomatiseerd is? Technologiekenner Remy Gieling gaat in deze blog op zoek naar het antwoord.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.
Remy Gieling
Business journalist en technologiekenner
Business journalist en technologiekenner Remy Gieling (oprichter ai.nl) schrijft voor De Ondernemer maandelijks over de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie voor bedrijven en organisaties. Remy Gieling presenteert ook het wekelijkse radioprogramma, vanaf eind maart elke dinsdag te beluisteren op De Ondernemer en New Business Radio.
‘Werk wordt optioneel’, zei Tesla-, SpaceX- en Paypal-oprichter Elon Musk afgelopen jaar bij de presentatie van de nieuwe Tesla Bot. Op Tesla’s jaarlijkse AI Day presenteerde hij een futuristische uitziende cyborg, Tesla Bot genaamd. Die robot zou worden uitgerust met dezelfde hard- en software die de ‘autopilot’-functie van het automerk mogelijk maakt. De Tesla Bot moet werk uit handen nemen in fabrieken, maar zou zelfs in staat zijn om de boodschappen te halen. Grote beloftes, maar die zijn we wel gewend van de ondernemer die niet altijd zijn deadlines nakomt.
Tesla Bot: nieuwe paradepaardje Elon Musk
De Tesla Bot kan het nieuwe paradepaardje van Musk worden. De multimiljardair hintte dat de markt voor de Tesla Bot misschien wel groter is dan die voor hun auto’s. De Tesla-bot moet uiteindelijk zoveel kunnen, dat werk dus optioneel zou worden. De oplossing volgens Musk? Een universeel basisinkomen, maar zo vult hij aan, dat zou pas over een paar jaar aan de orde zijn.
Robots die werk uit handen gaan terug tot de industriële revolutie. Maar, waar we rond 1800 de fabrieken gingen automatiseren, doen we dat tegenwoordig met kenniswerkers. Dat komt onder meer door de enorme hoeveelheid data en rekenkracht dat we tegenwoordig tot onze beschikking hebben. Dagelijks verzamelen wij met zijn allen zo’n 2.500.000 terabyte aan data. Wie deze data combineert met supersnelle datacenters - Facebook investeerde onlangs 800 miljoen dollar in een nieuw serverpark met supercomputers - kan computers leren om allerhande menselijke taken uit handen te nemen.
Lees ook: Personeelstekort? Deze horeca-ondernemer zet robots in
De afgelopen jaren zijn er talloze onderzoeken geweest naar impact van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt. Maar waar een paar jaar geleden nog doemscenario’s opdoken waarin stond dat 70 procent van de mensen werkloos thuis zou komen te zitten, tonen recente onderzoeken van onder meer Deloitte, BCG, McKinsey en PwC een genuanceerd beeld. Slechts een klein aantal banen wordt binnen afzienbare tijd daadwerkelijk overgenomen door robots en slimme software. Daarentegen zal iedere functie in meer of mindere mate te maken krijgen met automatisering.
Zo zullen marketeers ondersteund worden door algoritmes die voorspellen welke campagnes het beste zullen lopen, helpen bij het schrijven van rake marketingteksten en adviseren welke visuals bij welke doelgroep het meeste resultaat oplevert. Klantenservicemedewerkers krijgen aan de hand van klantvragen antwoordsuggesties en accountmanagers zullen geassisteerd worden door computersystemen die helpen bij het opstellen van offertes en in kaart brengen welke prospects het meeste kans hebben om tot klant te converteren.
Lees ook: Zo wordt jouw bedrijf future-proof met kunstmatige intelligentie
De komende jaren gaat AI voor ons vooral heel veel saaie, repetitieve taken uit handen nemen. Dat is alleen maar mooi meegenomen. Niemand komt in de ochtend zijn bed uit met de ambitie om acht uur lang mails te versturen, Excelformulieren bij te werken of data van systeem A in systeem B te zetten. In een restaurant maakt iemand liever een praatje met de klant, dan dat ze gelukkig worden van het sjouwen met borden en in een distributiecentrum kijkt niemand er naar uit om dag in dag uit zware dozen van pallets te tillen.
Leuker en aantrekkelijker werk door AI
Technologische vooruitgang heeft er altijd voor gezorgd dat in bepaalde sectoren banen op de tocht stonden, omdat robots dat sneller en efficiënter konden. We hebben geen telefonistes meer nodig om het schakelbord te bedienen en alleen op obscure plekken staat er nog iemand bij de benzinepomp om onze tank bij te vullen. AI gaat voor het overgrote deel van de beroepsbevolking zorgen dat werk leuker en aantrekkelijker wordt: stel je eens voor dat je alleen al één uur per dag extra had. Waar zou jij dat het liefst aan besteden?
Hoe zit het met de ondernemers en de leidinggevenden? Wat gaan zij merken van de komst van algoritmes? Hoewel algoritmes een hele hoop zaken kunnen automatiseren, excelleren ze op dit moment vooral in afgebakende, voorspelbare situaties. De gedachte dat een algoritme complex strategisch advies zou kunnen geven, mensen kunt motiveren om het beste uit zichzelf te halen of een fusie kan begeleiden is dan ook niet im Frage.
Lees ook: Over klantenservice: 'Mag ik een mens en geen chatbot?'
De Nederlandse ondernemer Luke Liplijn van Matrixian Group deed een verwoede poging om een algoritme toe te laten treden tot zijn Raad van Toezicht. Een assistent die 24/7 je bedrijf in de gaten houdt, klonk aanlokkelijk. Helaas kreeg hij nul op het rekest bij de Kamer van Koophandel: alleen personen met een burgerservicenummer kunnen worden ingeschreven. De dame van de gemeente keek hem vertwijfeld aan toen hij probeerde het algoritme in te schrijven bij de burgerlijke stand. Desalniettemin een mooie stunt en toonbeeld van creatief ondernemerschap.
Datasets analyseren
Wel zullen leidinggevenden AI kunnen gebruiken om binnen grote datasets verbanden te zien, waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen voor de toekomst van de organisatie. Ook zullen ze softwaresystemen die ze gebruiken met behulp van AI steeds slimmer worden. Zo zal het boekhoudpakket omzetvoorspellingen gaan genereren, het HR-systeem toekomstig verloop in kaart brengen en is het niet ondenkbaar dat het mailprogramma binnen afzienbare tijd een groot deel van de mails voor je schrijft.
Het belangrijkste is dat je als leidinggevende AI gaat zien als strategische bedrijfskans, in plaats van een technische uitdaging. Want hoe eerder je ermee start, hoe eerder je bouwt aan een toekomstbestendige organisatie die operationeel excelleert, die zich onderscheid van de concurrentie en die werk waardevol maakt. Een ode aan de robots!