Blog Remy Gieling

Silicon Valley is het walhalla van startups, scale-ups en AI

Recent was Remy Gieling op bezoek aan de Amerikaanse Westkust om met Nederlandse ondernemers te praten over groei en innovatie. Silicon Valley is immers bekend van techgiganten als Google, Meta, Apple en Salesforce, maar is ook de thuisbasis van menig startup met wortels in Nederland. In deze blog schrijft de AI-expert over zijn ervaringen.

Remy Gieling 19 april 2022

Remy gieling silicon valley ai

Remy Gieling

Business journalist en technologiekenner

Remy Gieling is oprichter van ai.nl en spreker over de impact van disruptieve technologie. Voor De Ondernemer presenteert hij wekelijks het live lunchprogramma op de dinsdagmiddag en schrijft hij maandelijks een column over kunstmatige intelligentie (AI).

In Silicon Valley sprak ik onder meer met econometrist William Steenbergen, die met zijn bedrijf Federato complexe modellen maakt om verzekeraars te helpen bij het maken van risico-inschattingen. Ook sprak ik Tom Medema (co-founder van Bloomon) die met Bubbles software maakt om remote werken te vereenvoudigen en radioloog Martin Willemink, die vanuit universiteit Stanford startup SegMed.ai is begonnen om medische bedrijven te ondersteunen meer waarde te halen uit data.

Sillicon Valley als AI-walhalla

Door de pandemie was het zeker een jaar of drie geleden dat ik voor het laatst op bezoek was in Silicon Valley. Het is een feest om weer bij Google op bezoek te kunnen, een selfie te maken met Meta en langs het iconische hoofdkantoor van Apple te rijden. En hoewel veel hetzelfde is gebleven, werd het ditmaal niet alleen duidelijk dat de regio wereldwijd koploper is voor snelgroeiende internetbedrijven. Silicon Valley is ook het walhalla voor AI geworden.

De reden hiervoor is evident. Allereerst heb je voor succesvolle AI projecten drie ingrediënten nodig: talent, data en rekenkracht. Bedrijven in Silicon Valley hebben alle drie de factoren in overschot. Daarnaast hebben ze toegang tot diepe zakken, waardoor ze flink kunnen experimenteren. Tot slot zien ze als geen ander de noodzaak om zoveel mogelijk taken te automatiseren, om concurrerend te blijven. AI is de fundamentele technologie die dat mogelijk maakt.

Lees ook: Kunstmatige intelligentie: gaat een robot morgen jouw team overnemen?

Sundar Pichai (ceo Google) noemde AI dan ook al ‘een technologie die voor meer impact zal zorgen dan vuur of elektriciteit’ en Mark Zuckerberg (oprichter Meta) zei onlangs in een presentatie dat AI de meest fundamentele technologie voor het bedrijf is. Google, Meta, Apple, Microsoft, Amazon en Salesforce: stuk voor stuk investeren ze miljarden in het bouwen van AI-oplossingen en het opkopen van veelbelovende AI startups.

Taxi's zonder mens achter het stuur

Wie in Nederland op straat rondloopt, ziet weinig van de algoritmes en modellen die vandaag al schuil gaan achter menig softwarepakket. In Silicon Valley is dat anders: zelf rijdende taxidiensten Cruise (eigendom van General Motors), Waymo (eigendom van Google) en ZooX (eigendom van Amazon) rijden af en aan. Nu nog met een mens achter het stuur dat kan ingrijpen, maar verwacht wordt dat deze dit jaar nog in veel gevallen overbodig zal zijn. In de stad Phoenix in Arizona kan je al Waymo-taxi’s boeken zonder chauffeur.

Naast Cruise en Waymo zitten er in de regio ook scale-ups als Nuro, dat ruim 2 miljard dollar aan investering heeft gekregen en met autonome voertuigen onder meer Pizza’s voor Domino’s bezorgd. Of neem het bedrijf Starship, dat een soort koelbox op wielen ontwikkelt voor het autonoom bezorgen van kleine boodschappen.

Lees ook: Zo wordt jouw bedrijf future-proof met kunstmatige intelligentie

Wie nog wel zelf naar de winkel wil, maar een hekel heeft aan in de rij staan bij de supermarkt, doet er bovendien goed aan om een bezoek te brengen aan de winkels van Amazon Go. Wanneer je binnenkomt moet je een qr-code scannen op je telefoon. Een groot scala aan camera’s houdt in de gaten wat je in je tas doet. Je kunt vervolgens naar buiten lopen en het totaalbedrag wordt automatisch van je creditcard afgeschreven. Hyperefficiëntie.

Universiteit Stanford levert grote bijdrage

Een grote bijdrage aan het AI ecosysteem in Silicon Valley wordt gedaan door de universiteit Stanford, dat onder andere Google heeft voortgebracht. Samen met MIT is het één van de belangrijke kennisinstellingen voor AI-gerelateerde ontwikkelingen. Oud-Europarlementariër Marietje Schaake werkt er tegenwoordig aan Cyber Security en is aangesloten bij het Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence.

Waar er in Nederland vooral wordt gekeken naar de mogelijke bedreigingen die de komst van AI met zich meebrengt, kijken bedrijven hier naar de kansen. Wat er te automatiseren valt, zullen we automatiseren. We staan pas aan het begin van de innovatiegolf die AI-technologie mogelijk gaat maken. Wie alvast een kijkje in de toekomst wilt nemen, doet er goed aan een bezoek te brengen aan Silicon Valley. Het AI walhalla.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws