Blog Roel Wolbrink

Importeren uit Engeland? Zo manoeuvreert kleermaker Roel Wolbrink door de Brexit-barrières

Kleermaker Roel Wolbrink merkt sinds de Brexit 'dat het zaken doen met Engeland een stuk lastiger en duurder is geworden'. In zijn eerste expertblog voor De Ondernemer put hij uit zijn eigen ervaringen in de stoffenhandel en deelt hij zijn tips om de kosten en moeite zo beperkt mogelijk te houden.

Roel Wolbrink | New Tailor 11 oktober 2022

Brexit import kosten incoterm eu douane new tailor roel wolbrink

Foto: Ruud Voest.

Wat een zooi. De cijfers zeggen anders want er zou meer geëxporteerd zijn vanuit de UK naar Nederland en ook meer geëxporteerd vanuit Nederland naar de overkant van het kanaal. Zelf merken we echter aan alle kanten dat het zaken doen met Engeland een stuk lastiger en duurder is geworden. Wij werken bij voorkeur met Engelse stoffen omdat deze meer body hebben door een hechtere manier van weven. Stoffen gaan daardoor langer mee, maar tegen welke kosten is dit nog verantwoord? En wat kunnen we eraan doen om onze winkels toch met mooie Engelse merken te vullen?

Overgeleverd aan de verzender

Vanaf 1 januari 2021 is het zaken doen met Engeland een stuk ingewikkelder geworden. Voor het eerst in 50 jaar zijn er weer barrières, ondanks het handelsverdrag. Met een EORI-nummer kun je de import vergemakkelijken, maar er blijven zoveel paperassen nodig dat het wel haast een dagtaak is voor zowel de administratie als de logistieke man binnen een bedrijf. Je hebt wel wat beters te doen. Maar je moet wel. De handelingskosten van een logistieke partij zijn al snel 15 euro per pakket. Een groter gevaar zijn de BTW en invoerrechten die je aan de deur moet betalen als je goederen importeert. Je bent bijna overgeleverd aan de verzender. Niet alles kun je doorbelasten aan de consument. Tegelijkertijd hebben we ook hier te maken met inflatie. Twee keer extra inkoopkosten doorberekenen aan de consument is lastig, zo niet onmogelijk.

"Twee keer extra inkoopkosten doorberekenen aan de consument is lastig, zo niet onmogelijk"

Roel Wolbrink

Een aantal stoffenhuizen hebben de adminstratieve hazzle voor de klant opgelost door de kosten van het versturen DDP (Delivery Duty Paid) te leveren en ook het papierwerk goed te doen. Wel hebben ze daardoor (uiteraard) de prijzen moeten verhogen. Wij schatten in dat Engelse stoffen zo’n 25 procent duurder geworden zijn. Andere Merchants werken met een Europese hub en versturen daarvandaan om de verzendkosten te drukken of doen aan ‘Break Bulk Delivery’ (meerdere pakketjes verzameld naar het vasteland sturen en dan pas doorsturen). Daarbij gaat er uiteraard een extra dag verloren, maar de logistieke kosten binnen Europa blijven gelijk op zo’n 15 euro per pakket, in plaats van 35 euro vanuit Engeland.

Door alle hazzle zijn ook een aantal stoffenleveranciers uit Engeland nu meer gefocust op het zaken doen met Amerika en Azië. Ook gedoe, maar veel voorspelbaarder en qua kosten makkelijker door te rekenen. Alle kosten vanuit de UK naar de EU zijn moeilijk door te berekenen. En het wordt nog erger; de wisselkoers van de pond is immers verder gekelderd. De Engelsen willen weer graag zaken doen met ons, zeker sinds de nieuwe regering en gezien de diverse crises in de wereld. De positie van de Engelse economie en dus ook onze leveranciers is er niet beter op geworden. Zachtjes uitgedrukt.

Lees ook: Roel Wolbrink (New Tailor): ‘Wij zijn minstens zo goed als grote Italiaanse merken’

Striktere controle van douane

Vanaf 1 oktober wordt het nog strikter in de EU omdat de douane echt gaat controleren op de inhoud en de omschrijving niet algemeen van aard mag zijn. Dit gaat bij de kleinste administratieve fout voor vertragingen in de leveringen zorgen. Het leveren van goederen binnen de EU wordt nog aantrekkelijker, want dat is dan zoveel eenvoudiger en goedkoper. Wat een zegen onze EU.

Het ingewikkeldst is het als de goederen die uit Engeland komen niet daar gemaakt zijn. Dan wordt zakendoen niet alleen ingewikkeld, maar bovendien extreem duur. Dan is er namelijk sprake van extra import tarieven van 12 procent. Sommige Britse accessoiremerken hebben we daarom niet meer in het assortiment; ook al omdat we niet altijd the country of origin kenden. Te duur in vergelijking tot spullen uit Italië of zelfs Zwitserland, bijvoorbeeld. Bovendien word je al zenuwachtig bij het idee of je de papieren wel goed weet in te vullen. En dan handelen wij nog niet eens in medicijnen, dierlijke producten of etenswaren.

"De Brexit kost óns niet alleen geld, maar de Engelsen heel veel meer. Wat hebben ze zich voor laten liegen door politici die de onderbuik wisten te raken"

Roel Wolbrink

Niemand van onze zakenpartners in Engeland geeft het ruiterlijk toe. En iedereen, inclusief de nieuwe premier Truss, wil er nu het beste van maken en (voorlopig) niet terug. Het is fait a compli. Maar die Brexit kost óns niet alleen geld, maar de Engelsen heel veel meer. Wat hebben ze zich voor laten liegen door politici die de onderbuik wisten te raken.

Maak afspraken met je leveranciers

Onze tip: spreek met je leverancier een Incoterm® (een internationale standaard over de rechten en plichten van de koper en verkoper bij internationaal transport, red.) af en neem deze op in je offerte of contract. Dan weet je wie verantwoordelijk is voor het vervoeren van de goederen en de kosten die daarbij horen. Voor goederen die je vanuit het VK in Nederland importeert, moet je invoeraangifte bij de Nederlandse douane doen. Hierna betaal je BTW en invoerrechten over de waarde van de goederen, de douanewaarde. Bij Delivery Duty Paid zijn alle kosten en inspanningen van inklaring en logistiek voor de verkoper. En dat moet goed gedaan worden, anders ben je terug bij af en veel kosten en vertragingen verder. Bij Delivered At Place zijn de kosten voor douaneafhandeling en de logistiek veelal voor de koper. Uiteindelijk moet het, links of rechtsom, betaald worden. Leve de EU. Wat a fools, our British friends.

Lees ook: Wat gebeurt er met de Britse economie na het vertrek van Boris Johnson?

Roel Wolbrink

Mede-eigenaar New Tailor

Roel Wolbrink is al 25 jaar ondernemer. Of eigenlijk al veel langer, want ook in zijn jeugd bemoeide hij zich al met het hotel van zijn ouders. Hij is vooral bekend als de pakkenarchitect van New Tailor. Een kleermakerij met nog productie in Nederland. Met een team van 15 mensen is er een miljoenenbedrijf opgetuigd. Daarnaast handelt hij in kunst en schreef hij meerdere boeken zoals de bestseller Het Blauwe Boekje en 101%IK, je eigen merk in 8 stappen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws