Fred Rutgers
Retailtrendwatcher/groeicoach
,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."
Helaas was daardoor de drukte in de traditionele winkelstraten weer minder en viel bij veel winkels de omzet toch tegen. Optimistisch als de meeste winkeliers zijn hopen velen dit nog voor een flink deel goed te kunnen maken door goede zaken te doen met de Kerstman en zijn elfen. De vraag is echter of ook hier het budget van de kerstman niet onder druk staat van de economische ontwikkelingen.
Lees ook: Drukte in winkels van voor corona komt (waarschijnlijk) niet terug
Afgelopen week voerde ik zelf al diverse gesprekken met ondernemers die toch echt merken dat hun klanten de dubbeltjes nog een keer of wat extra omdraaien. Zo hoorde ik van een ondernemer die erg afhankelijk is van een doelgroep die fors geraakt is door de hoge kosten voor energie. Het gevolg is dat deze ondernemer ervaart dat zijn klanten nu zijn overgegaan op een collectieve kopersstaking. Als gevolg daarvan staat zijn bedrijf vrijwel in een keer stil. Het kan dus ook echt heel snel gaan!
Retail-ondernemers kind van de rekening
Met alle maatregelen die de politiek neemt lijkt er voor veel mensen bijna geen vuiltje aan de lucht. Ze krijgen diverse tegemoetkomingen en de salarissen, pensioenen en uitkeringen lijken de komende tijd flink verhoogd te worden. Toch maak ik mij nog steeds grote zorgen over de toekomst perspectieven van ondernemers en dan met name ondernemers in de retail. Het lijkt wel alsof ondernemers toch iedere keer weer het kind van de rekening worden en het gelach moeten betalen.
Lastenverhogingen zowel direct als indirect zijn voor ondernemers aan de orde van de dag. Ook zij voelen de gevolgen van de hoge inflatie iedere dag en hebben grote moeite om de gestegen kosten te kunnen doorberekenen. Zelf kunnen ze die gestegen kosten ook vrijwel niet meer dragen met veel bedrijfs- en winkelsluitingen als gevolg.
Lees ook: Onderzoek Allianz: 58 procent meer faillissementen in 2023
Nu hoorde ik pas geleden dat de retailsector nog een forse klap tegemoet kan zien. Ongeveer 25 grote gemeenten hebben vergevorderde plannen om hun centra per 1 januari 2025 af te sluiten voor voertuigen die niet geheel elektrisch zijn. Alleen elektrische voertuigen mogen er nog in om winkels en bedrijven te voorzien van hun spullen. Dat vergt enorme investeringen binnen een tijdsbestek van slechts drie jaar. De vraag is of die benodigde e- vrachtwagens en busjes er wel op tijd kunnen zijn.
Leefbaarheid steden
Maar ook consumenten zullen de centra alleen nog mogen bezoeken met een elektrische auto, de fiets of het openbaar vervoer. Dit zal, vrees ik, weer een enorme drempel opwerpen voor de consument om zijn of haar inkopen te doen in onze winkelstraten. Natuurlijk, het milieu is belangrijk om in onze steden te kunnen blijven leven. Maar hoe leefbaar blijven onze steden als de daar gevestigde ondernemers hun hoofd echt niet meer boven water kunnen houden? Wat gaat het kosten om die centra te her-ontwikkelen? Wat zullen de sociale en maatschappelijke gevolgen zijn als onze binnensteden ware spooksteden worden?
Hierboven had ik het al over de grote groepen mensen die door alle overheidsmaatregelen vrijwel niets merken van wat er aan de hand is. Toch vrees ik dat juist veel van die mensen gaan over dit soort cruciale beslissingen aangaande de stadscentra. Beslissingen zijn snel genomen. De gevolgen kunnen enorm zijn en ook heel lastig te herstellen zijn.
Eenmaal verloren bedrijven komen simpelweg niet terug als we achteraf ontdekken dat we te snel of te impulsief iets besloten hebben. Pas in 2030 moeten alle nieuwe auto’s elektrisch zijn. Wees dan verstandig en ga niet al in 2025 die stadscentra al afsluiten! Red de ondernemers in de binnensteden, die veel belangrijker zijn dan menigeen denkt.