Blog Stef Smit
Geld verdienen aan prijsafspraken, een goed idee?
De kans dat je als ondernemer vroeg of laat benadeeld wordt door prijsafspraken van grote bedrijven, is helaas reëel. Zo lieten DAF en Philips hun klanten jarenlang te veel betalen voor vrachtwagens en computerschermen. Dit leverde hen miljardenwinsten op. Maar komen ze hier dan zomaar mee weg? Expert Stef Smit licht toe.

Afbeelding ter illustratie. Personen komen niet in de blog terug. B
Stef Smit
Directeur van ConsumentenClaim en MKB-Claim
Stef Smit is directeur van ConsumentenClaim en MKB-Claim, de specialisten in massaclaims. Aan consumenten en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om op basis van no cure no pay hun recht te halen. Alleen bij resultaat wordt een bijdrage gevraagd. Met ruim 60 gespecialiseerde medewerkers is het bedrijf uniek in Nederland. Sinds 2018 wordt samengewerkt met de Consumentenbond onder de naam Consumentenbond Claimservice.
Samenzwering aan de eettafel
Het is 1997. In een sjiek restaurant vindt na afloop van een succesvolle beurs een galadiner plaats. Alle grote Europese vrachtwagenfabrikanten zijn aanwezig. Onder het genot van een goed glas wijn worden prijsafspraken gemaakt. Afspraken die de fabrikanten jarenlang miljarden opleverden.
Het beeldbuiskartel ontstond op een soortgelijke manier. Op de golfbaan raakte Philips betrokken bij een deal om de prijs van beeldbuizen kunstmatig hoog te houden. Daardoor betaalden consumenten en ondernemers jarenlang te veel voor hun computerschermen en televisies.
Lees ook: Stef Smit, expert massaclaims: 'Maak bezwaar tegen je huurverhoging'
De boel verlinken loont. Nou ja… een beetje
Het truckkartel bleef 14 jaar lang geheim. Totdat vrachtwagenfabrikant MAN in 2010 berouw kreeg en besloot het kartel te verraden. Bij de Europese Commissie werkt het zo: degene die het kartel opbiecht, krijgt geen boete. Dat gold dus niet voor de andere vrachtwagenfabrikanten: zij kregen samen boetes voor een totaalbedrag van 3,8 miljard euro.
Bij het beeldbuiskartel was het fabrikant Chunghwa die de boel verlinkte. Daar bedroeg de boete voor de deelnemende fabrikanten 1,47 miljard euro. Eerlijk duurt het langst. Het maken van prijsafspraken leek zo’n goed idee. Maar kartels komen vrijwel altijd aan het licht. En dan zijn de druiven zuur. Inmiddels zijn fabrikanten zoals DAF en Philips daar ook achter gekomen. Naast gigantische boetes hebben ze schadeclaims en slepende juridische procedures aan hun broek.
Lees ook: Stef Smit (MKB-Claim): 'Heeft jouw bedrijf te veel betaald voor een vrachtwagen?'
Ook de verklikkende partij blijft niet buiten schot. Want zij ontspringt weliswaar de dans voor wat betreft de boete, maar ontkomt niet aan de schadeclaims. Ook de verklikker zal daaraan moeten meebetalen. Kom dus niet in de verleiding om prijsafspraken te maken. Vroeg of laat, het komt altijd uit.
Wat als je benadeeld bent?
Stel je bent ondernemer en vraagt je af of je benadeeld bent. Loont het na al die jaren nog wel om daar werk van te maken? En aan wat voor compensatie kun je dan denken? Dat kan behoorlijk oplopen, omdat over de schade ook wettelijke rente betaald moet worden. Voor een transportbedrijf met 15 vrachtwagens kan het zomaar om 150.000 euro gaan. Bij televisies en computerbeeldschermen zijn de bedragen kleiner. Maar je zal maar 100 pc’s met beeldscherm op kantoor hebben gehad.
Je kunt in zo’n geval bij een belangenbehartiger terecht. De meesten werken op basis van no cure no pay. Je kunt je gratis aanmelden en betaalt hun een klein percentage van jouw schadevergoeding bij succes.
Lees ook: Frituurvetkartel dupeerde jarenlang kleine cafés en restaurants
Heb je een vrachtwagen die is gekocht tussen 1997 en 2012? Dan kun je via de schadecalculator op de website van MKB-Claim bekijken of het de moeite waard is je gratis aan te melden. En zijn er bij jou op de zaak beeldschermen geleverd tussen 1996 en 2006? Dan kun je je daarvoor nog aanmelden bij Consumentenclaim.