Blog Toni van Dam
LinkedIn lijkt steeds vaker op Facebook, of toch niet?
Als social selling-expert komt Toni van Dam vaak over de vloer bij verschillende soorten organisaties. Wanneer hij begint over de kracht van LinkedIn binnen social selling krijgt hij vaak de opmerking: 'LinkedIn begint steeds vaker op Facebook te lijken.' Toni legt in deze blog uit waardoor dit komt en hoe dit in jouw voordeel kan werken.

Toni van Dam
Social Selling en sales expert
Toni helpt ondernemers en organisaties een plan klaar te hebben om de klanten van vandaag on- & offline van dienst te zijn om salesdoelstellingen te overtreffen. Toni heeft al meer dan honderd organisaties geholpen succesvol te zijn met social selling. Toni is tevens docent op Nyenrode en auteur van het boek: De kracht van social selling.
Het grappige is dat dit vaak aan de gebruiker zelf ligt. Het LinkedIn-algoritme is namelijk gemaakt om relevante content te tonen aan iedere gebruiker en baseert dit op het online gedrag van ieder individu op het LinkedIn-platform. Maar dit is niet de enige reden. Content ontwikkelt zich ook verder, maar waar gaat het naartoe? Om hierachter te komen is de eerste vraag die we moeten stellen: wat is Facebook-content en wat LinkedIn-content?
Lees ook: 'Stop met geautomatiseerd benaderen van potentiële klanten op LinkedIn'
Perceptie Facebook-content
Facebook wordt door veel personen gebruikt als persoonlijke social media. Denk hier aan het delen van vakantiefoto’s, trouwfoto’s, feestjes en partijen en andere soorten content. Het netwerk bestaat vaak uit vrienden en familie. Toch vindt een grote groep gebruikers juist Facebook het ideale zakelijke platform om met klanten in contact te komen. Denk aan horecaleveranciers, de bouw en andere branches en industrieën. Dus is Facebook dan wel een persoonlijke social media of toch een zakelijke?
Conclusie: de meeste Facebookgebruikers zien het als een persoonlijk en privéplatform. Maar toch kan Facebook zowel zakelijk als privé gebruikt worden. Zorg dat je Facebook gewoon inzet zoals dit voor jou werkt of zoals jij het platform graag gebruikt.
Perceptie LinkedIn-content
LinkedIn is gericht op vakmensen. Waar LinkedIn met name actief gebruikt werd voor het vinden van een nieuwe baan of kandidaat, is LinkedIn uitgegroeid tot een veelzijdig zakelijk netwerk. Het platform draait niet alleen meer om recruitment en werving maar ook om netwerken onderhouden, marketing, sales en inspiratie. Doordat het met name zakelijk gebruik wordt, verwachten gebruikers ook dat content voornamelijk zakelijk is. Denk aan: zakelijke inspiratie, campagnes, producten, trends, zakelijk nieuws.
Conclusie LinkedIn-content: LinkedIn wordt met name zakelijk gebruikt. Het is dus aan te raden om LinkedIn met name in te zetten voor zakelijke content.
Lees ook: Hoe social selling van grote waarde kan zijn voor jouw bedrijf
De markt verandert van bedrijf naar individu
Veel grote organisaties kiezen voor een persoon als boegbeeld in plaats van het grote prestigelogo van een bedrijf. Denk aan Jumbo (Frank Lammers), CarNext (Max Verstappen), Coolblue (Pieter Zwart), Nespresso (George Clooney). Hieraan zie je dat de klant (wijzelf) in het algemeen is veranderd: we willen een relatie hebben met een bedrijf en dit gaat makkelijker met een persoon dan met een logo. Juist doordat je met een persoon een relatie opbouwt ben je ook geneigd te kiezen voor het bedrijf erachter.
Relatie begint bij persoonlijke lading
Om echt een relatie op te bouwen en personen te vertrouwen wil je graag persoonlijke achtergrond van iemand: emoties, ervaringen, eigenschappen en leefomgeving. Dit zie je dus ook terug op LinkedIn. Veel ondernemers gebruiken ook deze manier van het bouwen van een relatie. Door ook wat persoonlijke interesses te delen op LinkedIn, gaan potentiële klanten je zien als totaalmens waar een gunfactor voor kan worden ontwikkeld. Hierdoor is het dus ook voor ondernemers aan te raden persoonlijke content te delen. Dit betekent niet direct trouwfoto’s en foto’s van de hond, maar wel in combinatie met de business.
Tijdens de training De kracht van Social Selling helpt The Social Selling Company in samenwerking met De Ondernemer het onbenutte potentieel van social selling te incasseren voor jouw onderneming. Je leert hoe je 20 procent van jouw new business online op kunt starten, onder andere door het maken van een woest aantrekkelijk LinkedIn-profiel en het creëren van topcontent voor droomklanten. Bekijk hier het volledige programma.
Conclusie: zakelijk is persoonlijk
Zo zie je dus dat niet per se LinkedIn steeds meer verandert in Facebook, maar dat zakelijk steeds persoonlijker wordt. Het is dus logisch dat we steeds vaker persoonlijke content zien op LinkedIn. Maar zoals eerder aangegeven heb je het zelf in de hand. Wanneer je door scrolt bij persoonlijke content en niet 'liket', zul je zien dat je steeds minder persoonlijke content zal zien. Ook kun je aangeven wanneer je persoonlijke content ziet, dat je dat niet interessant vindt. Hierdoor zorg je er ook voor dat het algoritme beter weet wat je wel of niet wil zien. Maar mijn echte advies: maak je niet druk om persoonlijke content. Dat is nu eenmaal wat we steeds vaker zullen zien doordat nieuwe generaties liever zakelijke content zien met een persoonlijke touch.
Tijdens de training De kracht van Social Selling helpt The Social Selling Company in samenwerking met De Ondernemer het onbenutte potentieel van social selling te incasseren voor jouw onderneming. Je leert hoe je 20 procent van jouw new business online op kunt starten, onder andere door het maken van een woest aantrekkelijk LinkedIn-profiel en het creëren van topcontent voor droomklanten. Bekijk hier het volledige programma.