Blog Vincent van Lettow

ChatGPT: hoe AI de komende jaren het ondernemerschap zal veranderen

Sinds chatbot ChatGPT eind november beschikbaar werd gesteld voor het grote publiek lijkt het internet niet uitgesproken te raken over dit onderwerp. Dát AI (artificiële intelligentie) de komende tijd een grote rol kan gaan spelen is voor veel mensen wel duidelijk, maar waar kunnen wij ondernemers het precies voor inzetten en hoe goed werkt het in de praktijk nu eigenlijk?

Vincent van Lettow 2 januari 2023

Chatgpt ai chatbot ondernemerschap veranderen kunstmatige intelligentie

Vincent van Lettow

Neuromarketeer

Vincent van Lettow is auteur van het boek Dát gaat me te ver en oprichter van Lettow Studios; een online bureau gespecialiseerd in resultaatgerichte websites en -shops. Opgeleid als marketeer met een voorliefde voor online communicatie én met inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring in het vak, draagt hij dagelijks samen met zijn team bij aan het online succes van zijn opdrachtgevers. Ontstaan vanuit een behoefte om marketing en communicatie vooral in dienst te stellen van het grotere doel en aangemoedigd door een onstilbare interesse in gedragspsychologie, heeft Vincent door de jaren heen honderden opdrachtgevers ondersteund in hun online communicatie.

ChatGPT is een chatbot, die onder meer ondernemingen kan helpen om hun klantenservice te automatiseren en te verbeteren. In de praktijk blijkt het systeem echter veel meer te kunnen dan het beantwoorden van vragen van klanten. Onderzoekslab Open AI stelde eind november het prototype van ChatGPT beschikbaar voor het grote publiek. In de afgelopen weken deelden mensen dan ook massaal voorbeelden van projecten die ze met de tool hadden opgezet. Het resultaat wisselt van teksten voor social mediaposts en ideeën voor nieuwe bedrijven, tot marketingplannen en zelfs volledige websites, die stuk voor stuk werden gegenereerd door de AI-chatbot.

Terug naar de basis

Met ChatGPT kun je dus een chatbot creëren die in staat is om op natuurlijke wijze met klanten te communiceren. Dit betekent dat je klanten op elk moment van de dag toegang hebben tot hulp, zonder dat je hiervoor personeel hoeft in te zetten. Zo’n slimme chatbot kan ook worden gebruikt om veelgestelde vragen te beantwoorden en om klanten te helpen bij het vinden van producten of diensten die het beste passen bij hun behoeftes.

Toen ik voor het eerst iets las over deze nieuwe chatbot, was ik behoorlijk sceptisch. We kennen tenslotte allemaal de situaties waarin je oneindig van het kastje naar de muur wordt gestuurd en alleen nog maar kunt verlangen naar contact met een mens van vlees en bloed. In de praktijk voelt het gesprek met de chatbot echter al behoorlijk menselijk. Techmiljardair Elon Musk noemde ChatGPT zelf 'beangstigend goed'.

Een voordeel van ChatGPT is dat het in staat is om snel te leren en zich aan te passen aan de wensen en behoeften van jouw klanten. Zo is het in staat om informatie uit eerdere gesprekken te onthouden en later toe te passen. Dit betekent dat de chatbot steeds beter wordt in het helpen van jouw klanten, wat kan leiden tot een betere klanttevredenheid.

Lees ook: Deze supermarkttechniek wil je ook in je webshop toepassen

(Veel) meer dan klantenservice

Dat ChatGPT ingezet kan worden voor veel meer dan klantenservice bewijzen de vele (succesvolle) projecten die online worden gedeeld. Ook voor marketing- en verkoopdoeleinden kan het bijvoorbeeld een uitstekend hulpmiddel zijn. Zo kan ChatGPT worden gebruikt om leads te genereren door te communiceren met potentiële klanten en te vragen naar hun behoeften en interesses. Daarnaast kan het ook helpen om relevante en waardevolle content te genereren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Door te communiceren met mensen en te vragen naar hun behoeften en interesses weet het systeem exact welke content de moeite waard is.

ChatGPT kan ook worden ingezet om eenvoudige taken te automatiseren, zoals het maken van afspraken of het verzenden van herinneringen. Ook het lezen van sollicitatiebrieven en het maken van een eerste selectie van kandidaten behoort nu al tot de mogelijkheden.

"ChatGPT kan worden gebruikt om leads te genereren door te communiceren met potentiële klanten en te vragen naar hun behoeften en interesses"

De keerzijde van ChatGPT

Alhoewel veel mensen nu al erg enthousiast zijn over de antwoorden die het systeem geeft, is het absoluut nog in de onderzoeksfase. Tijdens het gebruik loopt het door overbelasting regelmatig vast en over gebeurtenissen van het laatste jaar heeft het systeem simpelweg nog geen informatie beschikbaar. Daarbij kan het voor veel mensen onwennig aanvoelen om met een computer te chatten. En alhoewel de chatbot netjes zijn excuses aanbiedt als hij je een keer verkeerd heeft begrepen, ontbreekt soms de emotie in zijn antwoorden.

Een vraagstuk dat nog de nodige aandacht verdient is hoe je als ondernemer omgaat met de privacy van jouw klanten. Het is tenslotte wéér een Amerikaanse techreus die toegang krijgt tot veelal persoonsgevoelige informatie.

Moeten jouw medewerkers vrezen voor hun baan?

Kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT gaat ondernemers veel voordelen bieden. Alhoewel het nog volop in ontwikkeling is, zal het snel op een niveau zijn dat het ook echt toegepast kan gaan worden. En in de praktijk lijkt het aannemelijk dat het in sommige vakgebieden veel taken kan gaan overnemen. Dit betekent niet je straks geen klantenservicemedewerkers meer nodig hebt, of dat recruiters en marketeers hun cv maar eens moeten gaan oppoetsen, maar dat hun rol de komende jaren gaat veranderen dat vast.

Lees ook: Drie psychologische trucs om goede voornemens dit jaar wél vol te houden

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws