Wie zelfstandig z’n administratie beter bij wil gaan bijhouden, wie als retailer eindelijk werk wil maken van meer marketing en promotie voor de winkel en wie op grotere schaal echt werk wil maken van die nieuwe propositie komt vaak bedrogen uit. Misschien heb je het al een paar jaar geprobeerd. Goede voornemens zijn een fantastisch voornemen, maar lijken eigenlijk altijd te mislukken.
Een paar psychologische trucs kunnen dat veranderen. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker. Wie de psychologie van gedrag begrijpt kan ervoor zorgen dat het dit jaar wél lukt om de voornemens vol te houden. Zodat je als ondernemer het verschil kunt maken. Of om komend jaar ondanks alle uitdagingen het hoofd boven water te houden.
Juist in een zo stabiel mogelijke situatie hebben goede voornemens veel meer kans van slagen.
Goede voornemens: maak het jezelf niet te moeilijk
Een goed voornemen vanaf het nieuwe jaar lijkt de logische keuze. Toch blijkt zo’n frisse start lastiger dan gedacht. En dat ligt vaak helemaal niet aan jezelf, maar bijvoorbeeld aan andere veranderingen die er ook al rond de jaarwisseling plaatsvinden.
Per 1 januari is de zelfstandigenaftrek verlaagd, zijn de subsidie en bijtelling voor elektrische auto’s verder aangescherpt en moeten kantoren moeten minimaal energielabel C. Er verandert van alles, en dat is funest voor gedragsverandering. Juist in een zo stabiel mogelijke situatie hebben goede voornemens veel meer kans van slagen. Wacht dus even met veranderen, totdat de opgelegde veranderingen normaal zijn geworden.
De meest gelezen expertblog van 2022 op onze website is deze, van Patrick Wessels:'Pijnlijk hoe AH zich in bochten wringt om maar goedkoop te lijken'
Met drie praktische psychologische tips maak je het jezelf vervolgens een stuk makkelijker.
1. Creëer de juiste context
Begin met de juiste context, waarin je gedrag kunt veranderen. Neem even de tijd om de nieuwe regels of andere veranderingen te laten landen. Zorg dat je weer in rustiger vaarwater zit, voordat je start met de goede voornemens.
Creëer vervolgens de context of omgeving waarin jij wilt veranderen. Zet bijvoorbeeld grote mappen voor de administratie op je bureau. Of maak van de administratie in de cloud je nieuwe homepage in de browser.
Zorg dat je ‘bent’ in de omgeving die je wilt veranderen. Dus denk je bijvoorbeeld aan meer marketing en promotie voor jouw winkel? Of aan die nieuwe propositie die er nu echt moet komen? Neem het goede voornemen in de omgeving die daarbij hoort. Omring je met wat je wilt veranderen, om jezelf daar doorlopend aan te herinneren.
2. Beloon jezelf
Gebruik vervolgens de psychologische habit loop om een nieuwe gewoonte aan te leren.
Gedragsverandering draait om het aanleren van een nieuwe gewoonte of het aanpassen van een bestaande gewoonte. Dat kost tijd en vraagt om inzet.
Psychologisch creëer je een gewoonte in drie herhalende stappen:
Cue - aanwijzing
Je vertoont het gedrag zodra het brein daar een aanwijzing voor krijgt. Dit kan een geluid zijn dat je hoort of iets dat je ziet. Of een bepaald moment tijdens de dag, de week of de maand. Iedere keer dat dit moment zich voordoet of dat je de cue hoort, ziet of op een andere manier merkt, vertoon je voortaan het gedrag. Bijvoorbeeld: je werkt op donderdagmiddag de administratie van de afgelopen week bij. Of je bedenkt een ludieke marketingactie zodra je de nieuwe collectie uitzoekt.
Routine - gedrag
Je probeert het gedrag zo routinematig mogelijk te vertonen. Dat betekent dat je steeds hetzelfde doet of dat je een vergelijkbare aanpak hanteert. Iedere keer dat je dit doet went je brein daar een beetje beter aan, zodat het uiteindelijk aanvoelt als eenm tweede natuur. Bijvoorbeeld: je maakt verkoopfacturen, verwerkt de bonnetjes en koppelt banktransacties. Of je analyseert campagnes van anderen, spreekt een paart klanten en bedenkt een winactie.
Reward - beloning
Je beloont jezelf voor het gedrag dat je hebt vertoond. Gun jezelf iets extra's of laat de teugels even een leer vieren. Dankzij de beloning associeert het brein de gewoonte die je ontwikkelt met iets leuks, dus zal je dat gedrag bij de volgende cue (aanwijzing) graag opnieuw vertonen. Bijvoorbeeld: je stopt donderdagmiddag een uurtje eerder als je de administratie af hebt. Of je proost samen met collega's op weer een geslaagde actie of campagne.
Door de cue, routine en reward te blijven herhalen werk je aan een nieuwe gewoonte. Gemiddeld moet je de drie elementen 15 tot 30 keer of meer herhalen om daar een gewoonte van te maken. Neem daar dus de tijd voor. En gebruik steeds beloning om je te motiveren om het gedrag bij de volgende cue weer te vertonen.
Wil je elke dag een expertblog zoals deze van Patrick Wessels in je mailbox? Abonneer je dan op de dagelijkse De Ondernemer-nieuwsbrief, die bovendien wordt voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
3. Doe het samen
Voor een beetje extra motivatie kun je goede voornemens het beste samen nemen. Vertel iemand die belangrijk voor je is wat je van plan bent. Dat is een handige stok achter de deur. Zelf kun je er misschien zomaar mee stoppen. Maar het idee dat je ook de ander moet uitleggen waarom je bent gestopt motiveert onbewust om toch verder te gaan.
En doe je het samen, bijvoorbeeld omdat jullie allebei gedrag willen veranderen? Dan motiveert dat nog veel beter. Spreek af dat jullie elkaar wekelijks of maandelijks op de hoogte houden van de voortgang. Dat maakt het leuker, competitiever en makkelijker om je te blijven motiveren.
Dus krijg je het samen voor elkaar om de habit loop zo’n 15 tot 30 keer te doorlopen? Dan vergroot je de kans dat je op oudejaarsdag 2023 terugkijkt op een succesvolle verandering als ondernemer. En hopelijk op een succesvol jaar. Ondanks dat het weleens heel uitdagend kan worden. Veel succes!
En begin niet per sé morgen, maar plan nu alvast een moment in voor over een tijdje. Als je gewend bent aan het nieuwe jaar. Dan is de eerste stap al een betere, en hoef je bovendien morgen nog niet meteen te veranderen.
Lees hier een van de eerdere expertblogs van Patrick Wessels:'Vliegtickets mogen twee keer zo duur worden': de (on)zin van dit soort onderzoeken
Patrick Wessels
Consumentenpsycholoog
Patrick Wessels combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om daar vanuit de consumentenpsychologie dieper op in te gaan. Dat doet Patrick onder meer en al geruime tijd op onze website; daarnaast geeft hij regelmatig duiding in onze artikelen en radio-uitzendingen. Meer over Patrick via deze link.