Blog Vincent van Lettow

Van je bedrijf een merk maken: hoe storytelling juist werkt in het mkb

Hoe gebruik je storytelling slim binnen je bedrijf zonder dat je daarvoor grote investeringen moet doen? Die vraag stelde neuromarketeer Vincent van Lettow zich toen hij de 'Please Don't Tell' bar zag in New York. Hoe jij ook slimme storytelling gebruikt, legt hij uit in deze blog.

Vincent van Lettow 30 augustus 2023

Vincent van lettow neuro marketing

Vincent van Lettow

Neuromarketeer

Vincent van Lettow is auteur van het boek Dát gaat me te ver en oprichter van Lettow Studios; een online bureau gespecialiseerd in resultaatgerichte websites en -shops. Opgeleid als marketeer met een voorliefde voor online communicatie én met inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring in het vak, draagt hij dagelijks samen met zijn team bij aan het online succes van zijn opdrachtgevers. Ontstaan vanuit een behoefte om marketing en communicatie vooral in dienst te stellen van het grotere doel en aangemoedigd door een onstilbare interesse in gedragspsychologie, heeft Vincent door de jaren heen honderden opdrachtgevers ondersteund in hun online communicatie.

Stel je voor dat je door de drukke straten van New York City loopt, op zoek naar een cocktailbar die je als tip hebt gekregen. Je staat voor "Crif Dogs", een hotdog-restaurant. Dit kan niet kloppen, toch? Maar dan valt je oog op een ouderwetse telefooncel in een hoek van het restaurant. Nieuwsgierig stap je naar binnen, pak je de hoorn op en drukt op een knop. Plotseling opent zich een deur en je wordt verwelkomd in een van de meest exclusieve bars van de stad: "Please Don't Tell".

Het geheimzinnige karakter, de unieke entree en zelfs de naam van de bar; alles vertelt een verhaal. Een verhaal dat zo aantrekkelijk is dat het mensen van over de hele wereld aantrekt. Maar wat maakt dit verhaal zo krachtig? En hoe kun je de magie van storytelling gebruiken om je eigen merk of product onder de aandacht te brengen?

Lees ook: Hoe je je merk opbouwt en positioneert in een overvolle markt

In deze blog duik ik in de wereld van storytelling en ontdekken we waarom sommige merkverhalen wereldwijd succes opleveren.

Wat is storytelling eigenlijk?

Als kind werden we allemaal verliefd op verhalen. Of het nu sprookjes waren die onze ouders voor het slapen gaan voorlazen of epische avonturen die we in boeken en films tegenkwamen, verhalen hadden de macht om ons mee te nemen naar andere werelden, om ons te laten geloven in het onmogelijke en om ons te leren over de wereld om ons heen.

In de kern is storytelling het vertellen van een verhaal, maar in de context van marketing gaat het veel verder dan dat. Als ik het over storytelling heb, verwijs ik dan ook naar de toepassing in marketing. Hierbij gebruiken we verhalen om met een merk, product of dienst een plekje te veroveren in het onderbewustzijn van onze doelgroep. Het gaat niet alleen om het vertellen van een verhaal, maar om het creëren van een emotionele verbinding tussen het merk en de doelgroep.

Lees ook: Hoe vanzelfsprekend storytelling voor een startup als Moonback is

In plaats van je te richten op de prijs, bijzondere functies of technische specificaties, leg je met storytelling de nadruk op emoties, ervaringen en waarden. Denk terug aan "Please Don't Tell". Het verhaal van de bar gaat niet over cocktails of het interieur, maar over de beleving van mysterie, ontdekking en exclusiviteit.

In een tijdperk van informatie-overload en advertentie-moeheid is het vertellen van een authentiek en boeiend verhaal een van de meest effectieve manieren geworden, om op te vallen en een blijvende indruk te maken.

Psychologische kracht van verhalen

Mensen vertellen al eeuwen verhalen. Maar waarom zijn wij als mensen zo aangetrokken tot verhalen? Psychologisch gezien heeft een verhaal een paar hele grote voordelen:

Verhalen roepen emoties op: Verhalen kunnen ons laten lachen, huilen, angst aanjagen of inspireren. Wanneer merken zoals "Please Don't Tell" verhalen met emotie verwerken in hun marketing, raken ze ons op een dieper niveau en creëren ze een sterkere emotionele band met hun publiek.

Verhalen zijn makkelijker te onthouden: Onderzoek heeft aangetoond dat we ons informatie die wordt gepresenteerd in de vorm van een verhaal beter herinneren dan droge feiten of statistieken. Dit komt doordat verhalen beter aansluiten op hoe onze hersenen informatie opslaan.

Verhalen bevorderen empathie: Door ons in de schoenen van de hoofdpersoon te plaatsen, kunnen verhalen ons helpen om de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Merken die succesvol gebruik maken van storytelling stellen hun klanten in staat zich te verplaatsen in de verhalen die ze vertellen, waardoor er een diepere connectie ontstaat.

Verhalen scheppen betekenis: In een wereld vol informatie en keuzes helpen verhalen ons om context te geven aan de dingen om ons heen. Een product of dienst wordt niet langer gezien als slechts een object, maar als onderdeel van een groter verhaal.

Door te begrijpen hoe verhalen psychologisch werken, kun je middels verhalen een effectieve marketingaanpak ontwikkelen die naadloos aansluit op je doelgroep. In het geval van "Please Don't Tell" gaat het niet alleen om een bar, maar om een geheim en daardoor een ervaring. En dat maakt het onvergetelijk.

Lees ook: Hoe Sam van Dalen met originele storytelling-video's Italiaanse auto's verkoopt

Tips om je eigen merkverhaal te creëren

“Leuk, dat voorbeeld van Please don’t tell”, hoor ik je al denken. “Maar hoe doe je dat als je geen cocktailbar in New York op de kaart wil zetten?”. Ik heb een paar handvatten verzameld die je kunt gebruiken om tot jouw eigen verhaal te komen.

1. Begin bij de oorsprong

Denk terug aan de reden waarom je je bedrijf bent begonnen. Was er een specifieke inspiratie of drijfveer? Deze fundamenten vormen vaak de basis voor authentieke en boeiende verhalen.

Toen de Please don’t tell bar voor het eerst werd geopend, waren er beperkingen voor wat betreft het verkrijgen van een drankvergunning voor dat specifieke adres. Dit dwong de eigenaren om creatief te zijn en een innovatieve manier te vinden om hun bar te exploiteren zonder in de problemen te komen met geldende wetgeving.

2. Weet voor wie je het doet

Ken je doelgroep. Wat zijn hun waarden, interesses en behoeften? Door je verhaal af te stemmen op je publiek, creëer je een grotere kans op aansluiting.

Please don’t tell is zich bewust van hun unieke en enigszins exclusieve doelgroep: avontuurlijke mensen die op zoek zijn naar een unieke, verborgen ervaring in plaats van een doorsnee avondje uit. Deze klanten waarderen verfijning en zijn bereid te betalen voor exclusiviteit en kwaliteit.

3. Zorg voor consistentie

Of je nu communiceert via sociale media, je website of in persoon, zorg ervoor dat je merkverhaal consequent wordt verteld. Consistentie bouwt vertrouwen en herkenbaarheid op.

4. Betrek je klanten

Laat klanten deel uitmaken van je verhaal. Of het nu gaat om testimonials, case studies, of het delen van hun ervaringen met jouw product; hun stem voegt authenticiteit en betrouwbaarheid toe.

Het hele concept van een 'speakeasy' bar is gebaseerd op geheimhouding en exclusiviteit, waarbij klanten zich onderdeel voelen van een 'geheim genootschap'. Dit gevoel wordt versterkt doordat gasten via een telefooncel binnenkomen. Klanten worden zodoende actieve deelnemers in het verhaal.

"Voor mkb-ondernemers kan storytelling een bijzonder waardevol instrument zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om meer een relatie op te bouwen met je klanten"

5. Toon authenticiteit

Mensen hebben een neus voor verhalen die niet authentiek zijn. Wees daarom altijd eerlijk en transparant in je storytelling. Een perfect merk spreekt vaak minder tot de verbeelding dan echte, menselijke ervaringen.

6. Gebruik beelden

Het klinkt cliché, maar een beeld zegt meer dan duizend woorden. Foto's, video's en andere visuele elementen kunnen je verhaal tot leven brengen en de emotionele impact ervan versterken.

7. Blijf evolueren

Een goed merkverhaal is niet statisch. Het groeit en evolueert met je bedrijf. Sta open voor aanpassingen en vernieuwingen in je verhaal naarmate je merk zich ontwikkelt.

8. Roep emoties op

De krachtigste verhalen zijn verhalen die een emotionele reactie uitlokken. Of het nu gaat om vreugde, verdriet, inspiratie of nostalgie; emoties zorgen voor een diepere connectie met je doelgroep.

Conclusie

In een tijdperk waarin consumenten worden overspoeld met informatie en reclame, biedt storytelling een krachtige manier voor bedrijven - groot en klein - om je te onderscheiden. Het gaat verder dan puur en alleen producten of diensten verkopen; het gaat om het delen van een visie, een missie, of simpelweg een menselijke ervaring die aanspreekt bij je doelgroep.

Voor mkb-ondernemers kan storytelling een bijzonder waardevol instrument zijn, omdat het de mogelijkheid biedt om meer een relatie op te bouwen met je klanten. Door authentieke verhalen te vertellen die het vertellen waard zijn, kun je je onderscheiden in een concurrerende markt.

Als je nog niet hebt nagedacht over het verhaal van jouw merk, dan is dit het moment. Gebruik jouw persoonlijke drijfveren, successen en zelfs je uitdagingen. Samen vormen ze namelijk de ingrediënten van jouw unieke verhaal. Een verhaal dat niet alleen aanspreekt bij bestaande en potentiële klanten, maar ook bij potentiële nieuwe medewerkers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws