Juri Hoedemakers - Drs. Hofnar
Bewaker van de werkelijkheid & uitdager van de status quo
Juri Hoedemakers (35) is op de Erasmus Universiteit aan het promoveren op de (comeback van de) hofnar. Hij heeft er de scriptieprijs gewonnen over de waarde van de hofnar in moderne organisaties, wat resulteerde in het boek Gezocht: Hofnar. Dat bereikte plek 3 in de top 100 en werd in 2022 genomineerd als Managementboek van het Jaar. Juri geeft regelmatig lezingen bij bedrijven en andere organisaties, is veelgevraagd gastspreker op (digitale) evenementen. In de functie van hofnar is hij aangesteld bij AFAS Software, Monta, i4talent en Archipel Zorggroep. Vorig jaar startte hij het Het NarrenGilde, gericht op het opleiden en plaatsen van hofnarren/profnarren. Zijn missie: de comeback van de aloude hofnar als instituut in de maatschappij.
De verborgen helden van onze maatschappij
In Nederland zijn er meer dan 100.000 trotse schoonmakers. Terwijl ze misschien niet de schijnwerpers pakken zoals ceo’s of beroemdheden, zijn ze zonder twijfel de ruggengraat van onze maatschappij. Zonder hen zouden onze treinen, ziekenhuizen en kantoren in chaos verkeren. Herinner je je de schoonmaakstakingen nog? Die chaos was geen verre realiteit, maar een dreigend vooruitzicht. Ons dagelijks leven hangt af van de stille, onopvallende inspanningen van deze en vele andere professionals.
Lees ook: Handboek Hofnar nu in de winkels: ‘Drs. Hofnar is een geschenk’
Paragraaf
Het personeelstekort: een crisis in de maakHet personeelstekort: een crisis in de maak
Het CBS rapporteert alarmerende cijfers: driekwart van de ondernemers heeft te maken met een personeelstekort. In een competitieve markt kan het verleidelijk zijn om je te concentreren op het binnenhalen van nieuw talent. Maar de hofnar, altijd alert op de ironieën van het leven, zou zich hardop afvragen: waarom nieuwe kaarten toevoegen aan een spel dat je al verliest? Het behouden van bestaand talent is waar de echte strijd ligt. Als mensen zich gewaardeerd voelen, zijn ze meer betrokken, productiever en loyaler aan het bedrijf.
De kracht van waardering
Waardering gaat verder dan alleen salaris. Het is een diep menselijk verlangen om gezien, erkend en gewaardeerd te worden voor onze inspanningen. Dit geldt dubbel voor werkzaamheden die vaak over het hoofd worden gezien of als vanzelfsprekend worden beschouwd. Co-auteur Sander onderzocht dit fenomeen in zijn masterthesis en ervoer zelf in zijn praktijkonderzoek dat schoonmakers vaak letterlijk niet worden gezien. Wat kun je als werkgever doen om deze mensen toch de waardering te laten voelen die ze verdienen?
Een interessante oefening voor ondernemers is om de namen te leren van iedereen die bijdraagt aan het reilen en zeilen van hun organisatie. Van de kantinemedewerker tot de schoonmaker die na werktijd in de avonden het kantoor weer netjes maakt, elk individu speelt een rol.
Stappen voorwaarts voor ondernemers
- 01.
1 Promoot welzijnsprogramma’s en bied gezondheidsvoordelen. Eén op de vijf gezinnen hebben in deze tijd financiële problemen. Help hen daarbij. Laat zien dat je om hun algehele welzijn geeft, niet alleen hun productiviteit.
- 02.
2 Toon echte waardering voor alle medewerkers in je organisatie. Zeker degenen die dat niet gewend zijn. Benoem hun bijdrage. Laat zien dat het geld wordt verdiend op de werkvloer.
- 03.
3 Organiseer een diner waarbij collega’s die elkaar niet kennen, samen koken en samen eten. Zo leren ze elkaar echt kennen. En ga er maar vanuit: na de eerste keer is een traditie geboren.
- 04.
4 Roep een ‘raad van doorsnede’ in het leven met daarin vertegenwoordigers uit alle lagen van de organisatie. Neem hen mee in de ontwikkelingen, luister naar hun suggesties en vooral: doe er iets mee.
In de woorden van de hofnar, rinkelend met zijn bellen en knipogend naar de koning: ,,Een koninkrijk - of bedrijf - is zo sterk als zijn minst gewaardeerde onderdaan.” Laten we niet vergeten diegenen te waarderen die vaak onopgemerkt blijven, maar wier bijdragen essentieel zijn voor ons dagelijks leven en zakelijk succes. En mocht je nu denken: maar werkt dat dan echt zo? Even een voorbeeldje uit eigen praktijk, van een bedrijf dat ik TechTrend B.V. zal noemen.
Het verhaal van TechTrend B.V.
TechTrend B.V., een toonaangevend technologiebedrijf gevestigd in Amsterdam, worstelde met een aanzienlijk personeelsverloop. Ondanks hun concurrerende salarissen en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, vertrokken werknemers sneller dan ze nieuwe konden aannemen. De directie krabde zich achter de oren, vragend wat ze over het hoofd zagen.
Op een dag merkte Lisa, de ceo, dat terwijl ze op weg was naar een vergadering, de hal stoffig en onverzorgd was. Ze vroeg zich af wanneer de laatste keer was dat ze de avond schoonmaakploeg had gezien of gesproken. Ze besefte toen dat ze niet eens de naam van de teamleider van het schoonmaakteam kende. Gedreven door dit inzicht besloot ze een maandelijkse Werknemer van de Maand-ceremonie te introduceren. Het unieke aspect? Het ging niet alleen om de sterpresteerders in de technologie of verkoop, maar om elke werknemer binnen het bedrijf, inclusief de schoonmaak- en onderhoudsteams.
Werknemers die zich eerder ongezien en ondergewaardeerd voelden, voelden nu dat ze deel uitmaakten van een groter geheel en dat hun bijdrage ertoe deed
De eerste werknemer die de eer kreeg, was Jan, de hoofdschoonmaker. Lisa was verbaasd te ontdekken dat Jan al tien jaar bij TechTrend werkte en talloze avonden had doorgemaakt om ervoor te zorgen dat de kantoren er elke ochtend onberispelijk uitzagen. Tijdens de ceremonie deelde Jan zijn verhaal, hoe hij elke avond trots de gangen schoonmaakte in de hoop dat zijn werk zou bijdragen aan een betere werkomgeving voor iedereen.
De impact van deze erkenning was onmiddellijk. Werknemers begonnen de kleine details op te merken, waardeerden het harde werk van anderen en begonnen zelfs elkaar meer te waarderen. De algemene sfeer binnen TechTrend verbeterde merkbaar en het personeelsverloop daalde aanzienlijk. Werknemers die zich eerder ongezien en ondergewaardeerd voelden, voelden nu dat ze deel uitmaakten van een groter geheel, en dat hun bijdrage ertoe deed.
Lees ook: Verrassende sleutel tot succes: waarom moderne ondernemers een hofnar nodig hebben
Simpel maar krachtig gebaar
Dit simpele, maar krachtige gebaar van waardering zorgde ervoor dat TechTrend niet alleen zijn personeelsverloop overwon, maar ook een hechtere gemeenschap van toegewijde professionals creëerde.
Misschien toch de bedrijfswinst maar eens gaan uitdrukken in meer dan alleen valuta?