Job van den Berg
Data- en AI-expert en Co-founder van ai.nl en The Automation Group
Job van den Berg is data- en AI-expert en co-founder van de bedrijven ai.nl (keynotes, trainingen en workshops over AI) en The Automation Group waarmee hij bedrijven helpt om efficiënter te werken en meer impact te maken door het bouwen van AI softwarerobots. Hij is expert-blogger bij De Ondernemer en deelt geregeld zijn inzichten. Altijd pragmatisch, met focus op kansen voor ondernemers.
Binnenkort verschijnen op de website van De Ondernemer video-interviews met deze experts en ondernemers die we in samenwerking met het Nederlandse consulaat in San Francisco hebben gemaakt. Ik neem je graag alvast mee in de belangrijkste inzichten die Remy Gieling en ik vanuit ai.nl hebben opgepikt.
Het gaat niet om de technologie op zich, maar om wat we ermee doen. Omarm AI, maar doe het met een duidelijk doel en een praktische aanpak. Waar in Nederland bedrijven experimenten met ChatGPT zijn bedrijven in Silicon Valley bezig om de taalmodellen achter deze chats toe te passen op hun eigen bedrijfsdata en deze te integreren in hun bedrijfsprocessen. Iedere ceo die we spraken, is hier vol mee bezig. Geen latente maar urgente behoefte omdat hun bedrijf 40 procent efficiënter en productiever kan maken. Een no-brainer voor ieder bedrijf in de zogenaamde Bay-area.
Veel bedrijven zien de taalmodellen als een eenvoudige manier om tijd en kosten te besparen, maar komen steeds vaker van de koude kermis thuis
Op maat gemaakte AI-agents
Zo bouwt Douwe Kiela - een Nederlandse ondernemer die na een promotieonderzoek op Cambridge (momenteel Adjunct Professor aan Stanford University) het bedrijf Contextual AI heeft opgezet - een taalmodel dat op basis van bedrijfsdata en de -context leert hoe het beslissingen kan nemen. Waar moet je dan aan denken?
Deze op maat gemaakte AI-agents kunnen volgens de bedrijfsrichtlijnen contracten controleren, op de juiste manier aanbestedingen schrijven of in de juiste tone of voice en geautomatiseerd marketing- en productteksten schrijven. Retrieval Augmented Generation (RAG) en fine-tuning zijn nieuwe technologieën die zogenaamde ‘hallucinaties’ kunnen voorkomen en generatieve AI echt als een volwaardige werknemer kan laten functioneren. Binnen ons softwarelabel The Automation Group zetten we deze nieuwe technieken in.
Verkeerde inzet taalmodellen kan bedrijf veel schade toebrengen
En dat is nodig ook want een verkeerde inzet van taalmodellen kan een bedrijf veel schade toebrengen. Met name als je deze niet specifiek traint. Veel bedrijven zien de taalmodellen als een eenvoudige manier om tijd en kosten te besparen, maar komen steeds vaker van een koude kermis thuis.
Zo kwam een ongetraind taalmodel van Greetz met ongemakkelijke suggesties voor een ludieke tekst op een kaart en fakkelde de chatbot van pakketdienst DPD ‘zijn’ eigen werkgever af in een geautomatiseerd chatgesprek met een boze klant. Ja, generatieve AI kan je bedrijf moderniseren maar doe dat op de juiste manier is een belangrijk advies aan bedrijven. Spring niet zonder dat je investeert in kennis over taalmodellen zo maar op de generatieve AI bandwagon. We zien nu al dat dit (reputatie)schade aan kan brengen.
Eind dit kwartaal komt ons Handboek AI Strategie uit waar we bedrijven praktische handvatten willen geven voor de AI-transitie
Iedereen gaat softwareprogrammeur worden
We spraken op onze reis ook met Sid Sijbrandij, ceo en oprichter van GitLab: een van de grootste software-ontwikkel tools en -communities. Een zeer succesvolle, uit Nederland afkomstige ondernemer die, volgens Quote, tot de best betaalde ceo’s van de VS behoort.
Sid zegt in ons interview dat iedereen softwareprogrammeur gaat worden. Doordat taalmodellen in staat zijn te begrijpen wat we schrijven of zeggen, zijn we straks in staat om computers te instrueren in menselijke taal. Je hoeft voor basale programma’s of apps geen programmeertaal als Python of Javascript te leren. Vertel wat je wil, en het algoritme schrijft voor jou op de achtergrond de computercode.
Handboek AI Strategie
We zijn dus op een kantelpunt gekomen dat taalmodellen bewezen resultaat op kan leveren. Van reactieve chatbots waar we in tools als ChatGPT een superstagiair krijgen in de vorm van AI; naar AI-agents die onafhankelijke, complexe bedrijfsprocessen kunnen overnemen. Dat laatste is baanbrekend: het kan de productiviteit van een bedrijf aanzienlijk verhogen, maar zal ook impact hebben op de werkvloer.
Wat ons betreft is het in Nederland first things first: de start moet zijn bij het definiëren van de juiste business case om überhaupt te starten: begin klein en betrek je medewerkers tijdens deze reis. Eind dit kwartaal komt ons Handboek AI Strategie uit waarmee we bedrijven praktische handvatten willen geven voor de AI-transitie. Want als we één ding leren van de reis naar San Francisco en Palo Alto, is het wel dat generatieve AI geen hype is maar bewezen impact gaat hebben.
Lees ook: Waarom niet iedereen zijn taken zal willen afstaan aan AI