Blog Wessel Berkman

Presteren op topniveau: Wat je kunt leren van de F1-teams van Ferrari, Mercedes en Red Bull

Er zijn veel overeenkomsten tussen gamechagers in bedrijven en in de sport. Wessel Berkman, initiatiefnemer van LEF en Level 3 Sales, maakt in deze blog de vergelijking tussen topsporters en topevenementen. Hij neemt de F1 als voorbeeld, omdat daar de verschillen tussen de teams mooi zichtbaar zijn.

Wessel Berkman 19 oktober 2022

Wessel berkman blog lessen sales formule 1 ferrari red bull mercedes

Wessel Berkman

Wessel Berkman is oprichter van De Commerciële Revolutie en tegenwoordig vooral ook één van de trainers bij De Ondernemer Academy, waarvoor hij diverse programma's heeft gemaakt om ondernemers in het midden en kleinbedrijf én zzp'ers te helpen om meer opdrachten binnen te halen. Om het meeste uit je sales te halen geeft Berkman met regelmaat op deze site tips en adviezen voor ondernemers.

Mindset Ferrari, Mercedes en Red Bull

De verschillen tussen Formule 1-teams zijn voor iedereen zichtbaar en voelbaar. Mooi hoe ze er duidelijk allemaal anders in staan. Bij het glorieuze Ferrari, met hun schitterende historie en onuitputtelijke budget, zijn er vaak kleine details net niet in orde. Elke race weer houd je je hart vast en denk je: hoe is het mogelijk? Banden die niet klaarliggen bij een pitstop, andere coureurs hinderen bij het wegrijden, radiodiscussies die lijken op een open debat over wat iedereen wil. Voortdurend wordt er geswitcht tussen plan A, B, C en weer terug, en dat terwijl er ruim 50 man met data-analytics het beste plan uitrekenen! Van een heldere strategie is geen sprake, om van een foutloze executie nog maar te zwijgen. En halen ze toevallig het podium, dan zat het kennelijk een keer mee.

Ook voor Mercedes geldt dat na jarenlange dominantie de swing er wel uit is. Dat zie je, dat voel je. Onvoldoende voorbereid en zonder het juiste materiaal aan de start komen, denken dat het op de oude manier nog wel lukt. En de voormalig kampioen – met zijn grote focus op mode doet hij soms meer denken aan een Instagram- of catwalk-model dan aan een GP-winnaar - wordt regelmatig door zijn teammaat voorbijgereden.

Maar bij Red Bull is het anders. De details, de droom, de drive: alles ademt de wil om te overtreffen. Hier ligt de hartslag een tandje hoger dan elders. Hier vóel je de drang naar de beheersing van het detail. Een extreme focus, onuitputtelijk trainen, en niemand die wegkomt met ‘fouten maken mag’. Bij Red Bull heerst een winnaarsmentaliteit – voor minder doen ze het niet.

LEF, het geheim van game changers ontrafeld

23 november ontrafelen wij het geheim van dé game changers in de zakelijke markt en topsport op het jaarlijkse LEF event in het AFAS Theater in Leusden. Daar mag je al je vragen mag stellen aan topondernemers en wereldkampioenen. Want hoe maak jij het verschil en zorg je voor supersnelle groei? Met een flinke portie LEF!

Creëren van strijd bij Max Verstappen

De verhalen van Jos over Max vroeger zijn om te smullen. Over hoe harde strengheid een kind tot grote hoogte kan brengen. Niet dat gepamper, maar bij niet-winnen naar huis lopen, of alléén in de bochten inhalen, want anders wordt het zo saai. Dus steeds weer die battle creëren, steeds weer die uitdaging om beter te worden. Bloed, zweet en tranen, maar het resultaat mag er zijn: Max Next Level!

Minstens zo mooi vind ik wat dit allemaal bij toeschouwers opwekt. Van vip-boxen vol bestuurders tot tribunes vol operationeel medewerkers, iedereen juicht elke week met hetzelfde enthousiasme, in hetzelfde Max-shirt met bijpassend petje.

Wat me echter verbaast is hoe weinig mensen hierdoor geïnspireerd raken om er op het eigen werk net zo hard voor te gaan. Want dit is voor maar weinig organisaties de dagelijkse realiteit. Zou het niet gaaf zijn om met dezelfde winnaarsmentaliteit elke dag naar je werk te komen? Om zo het verschil te maken dat nieuwe talenten in de rij staan om bij jullie te werken. Dat je je klanten zelf voor het uitkiezen hebt en je dus alleen nog voor droomklanten hoeft te werken. Klanten die jou als partner zien in plaats van als leverancier.

"Wie is bij jullie die superirritante figuur die structureel de juiste vragen stelt, zonder dat zijn/haar baan of dag-fee onder druk komt te staan?"

In de boeken LEF, het geheim van marktverstoorders ontrafeld lees je de verhalen van mensen en organisaties die overtuigend het verschil weten te maken. In aankomend jaar verschijnt deel 3, LEF, het geheim van wereldkampioenen ontrafeld. Hierin gaat het over de magische stip aan de horizon voor iedere sporter: die ene grote prijs of die unieke prestatie. Om dat te bereiken hebben ze vaak zo’n drie tot vier jaar uitgetrokken, opgedeeld in kortere perioden, met een supergedetailleerd executieplan.

Wat is jullie magische stip op de horizon? En als die bereikt wordt, wat is dan de beloning voor jullie teamleden/medewerkers? In welke mate doen jullie concessies op de executie wanneer het er echt even op aankomt? (Of zijn er meer mensen verliefd op hun salaris dan op het product of de dienst die ze leveren?)

Superconfronterende, reflectieve omgeving

De toppers in alle LEF-boeken hebben zonder uitzondering een superconfronterende, reflectieve omgeving voor zichzelf gecreëerd. Met mensen die spiegelen en de waarheid durven zeggen in plaats van maar een beetje mee te praten om de liefde te behouden. Hun motto is: win je niet, dan heb je geen prijs.

Hoe hebben jullie je schurende reflectie-omgeving ingericht? Wie is bij jullie die superirritante figuur die structureel de juiste vragen stelt, zonder dat zijn/haar baan of dag-fee onder druk komt te staan?

Op 23 november in de middag organiseren we in AFAS Live het grote jaarlijkse LEF-event. Dit keer met LEF-ondernemers en wereldkampioenen, onder wie Jasper de Rooij (Simpel), Lucas van Zandvoort (Crocs), Bas van der Veldt (AFAS) en Marit Bouwmeester (wereldkampioen zeilen).

Je hebt dan de mogelijkheid om hen en een aantal andere toppers persoonlijk jouw vragen te stellen. Bijvoorbeeld, welke grote stap kun jij zelf zetten om het verschil te maken? Wat doe je als het even tegenzit? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat is de rol van jouw als manager om je team door het dak te laten gaan? Wat wil jij deze toppers vragen om persoonlijk te kunnen groeien?

LEF, het geheim van game changers ontrafeld

23 november ontrafelen wij het geheim van dé game changers in de zakelijke markt en topsport. Want hoe maak jij het verschil en zorg je voor supersnelle groei? Met een flinke portie LEF!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws