Blog Won Yip

Won Yip verwacht kaalslag bij ondernemers: 'Het is gewoon op'

Horecaondernemer Won Yip luidt de noodklok voor ondernemers: ‘Het is geen kwestie meer van niet kunnen of niet willen. Het is gewoon op.' Yip verwacht een kaalslag, meldt hij in zijn nieuwe blog. Stoppen of failliet gaan. Desondanks heeft hij een paar tips voor de overheid.

Won Yip 29 november 2021

Won yip horeca dragons den

Won Yip: ,,Iets meer dan een jaar geleden zei ik dat driekwart van de stad failliet zou zijn voordat ik failliet ga. Ik denk helaas ook echt dat er komend jaar een kaalslag komt. Financieel en mentaal. Het is niet meer te doen voor veel ondernemers. Er is geen stip op de horizon."

Dagelijks verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

We liepen net weer een beetje oké: circa 75 procent van de omzet in 2019, voor corona. De steunmaatregelen waren voor mij goed, maar je moet er als ondernemer wel continu bovenop blijven zitten. Ik heb persoonlijk alle overbodige kosten weggesneden. Denk aan sponsoring, dure parkeerplaatsen, overbodige functies. Dat leverde een besparing op van zo’n 15 tot 20 procent van de kosten. Met een lagere omzet met minder kosten ben je dan naar omstandigheden gewoon tevreden.

'Geen toeristen meer. Ik zou ook niet naar een stad gaan als ik weet dat alles om 20 uur dicht moet'

Geen toeristen meer

Dat was toen we om middernacht moesten sluiten. Als dat niet zo was geweest, hadden we zelfs richting de 90 procent omzet kunnen gaan. Maar toen werd het 20 uur dicht. Dan lever je de helft van je omzet alweer in. Die maatregel werd midden in het weekend ingevoerd. Toeristen werden wakker met de mededeling dat de boel om 20 uur zou sluiten en dachten: wat gebeurt hier? Een week later kreeg je echt de draai om je oren. Geen toeristen meer. Ik zou ook niet naar een stad gaan als ik weet dat alles om 20 uur dicht moet.

En nu is het zelfs 17 uur dicht. Dat kost je nog eens 50 procent van je omzet. Reken maar uit: 75 x 50 x 50 procent is nog zo’n 20 procent omzet. Daar gaat de feestmaand. Ik denk dat we zo blijven doorsukkelen tot april en ik hoor steeds meer mensen zeggen: 'Het zal wel'.

Lees ook: Willemsen (KHN): 'Dit is werken met een pappen-en-nathouden-scenario'

'Het is geen kwestie meer van niet kunnen of niet willen. Het is gewoon op. Je krijgt een constante draai om je oren, hoe goed je het ook doet'

Het is gewoon op

Er is wederom niet goed nagedacht over de nieuwe steunmaatregelen. Startups zijn weer de pineut, de TVL is weer gerelateerd aan 2019. Je komt er alleen maar doorheen als je in staat bent de knop om te zetten en je niet gek te laten maken.

Je moet wel, maar ik kan me voorstellen dat een hoop ondernemers nu zeggen: 'Ik trek dit niet meer, laat de boel maar de boel'. Het is geen kwestie meer van niet kunnen of niet willen. Het is gewoon op. Je krijgt een constante draai om je oren, hoe goed je het ook doet.

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 26 november

Kaalslag komende jaar

Iets meer dan een jaar geleden zei ik dat driekwart van de stad failliet zou zijn voordat ik failliet ga. Ik denk helaas ook echt dat er de komende jaren een kaalslag komt. Financieel en mentaal. Het is niet meer te doen voor veel ondernemers.

Er is geen stip op de horizon. Ze hadden natuurlijk allang maatregelen moeten treffen, maar je hoort niets over ventilatie, over opschaling van de zorg. Ze praten er niet over, dat betekent dat het ze niet gaat lukken.

Foto: plein in Breda, Jeffrey Groeneweg, ANP

Brandhaard is op school

Denk er eens over na: de brandhaard is op dit moment op school. Wat gaan we doen? We houden scholen koste wat het kost open en we gaan elders blussen. Maar daar is geen brand. Er moet een andere plossing voor scholen zijn. In China hebben ze vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw een plan ontwikkeld: eerst was alles gericht op ontwikkeling en welvaart van de mensen in de steden aan de kust. Al voor corona is men zich gaan richten op het arme, achtergestelde platteland. De mensen krijgen daar - online - dezelfde kwaliteit onderwijs als aan mensen in de welvarende kuststeden wordt gegeven.

Wat is er nou moeilijk aan om als regering te zeggen: we hebben een probleem met besmettingen op scholen? Geld speelt geen rol. We maken een deal met bedrijven als Coolblue en geven alle kinderen een computer. Volgens mij zouden achtergestelde gezinnen heel blij zijn met die computer. En dan doe je voorlopig al het schoolwerk online. Je trekt de kerstvakantie naar voren en in plaats van half januari begint school weer op 2 januari. Wat is daar moeilijk aan?

'Hoe is het in godsnaam mogelijk dat nu bijna 90 procent moet wijken voor 10 procent?'

Keuzes hebben consequenties

Het is voor mij heel simpel: ik stem niet. Ik heb er geen zin in, geloof meer in mezelf. Je moet het zelf doen. Dat is mijn keuze. Ik weet dat de meerderheid van stemmen telt. Dat is democratie. Rutte krijgt al jaren de meerderheid van de opkomst. Hij is dus al jaren de gekozen premier. Kwestie van accepteren: de meerderheid van stemmen telt. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat nu bijna 90 procent moet wijken voor 10 procent? Ik respecteer ieders keuze, maar keuzes hebben nu eenmaal consequenties in het leven en het leven is vaak verre van eerlijk.

Gokken als beginnend beursbelegger

Men gokt als een beginnende beursbelegger: we kopen een aandeel op een lagere koers en verwachten dat het aandeel snel haar oudere koers weer behaalt. Maar aandelen hebben geen geheugen. Het is nu steeds hopen op een goede uitkomst en hoop is vaak uitstel van teleurstelling. Het kan niet anders dan dat er maatregelen komen die iedereen zal begrijpen. Ik wens iedereen goede gezondheid en succes!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws