ChatGPT is nu zo’n twee jaar beschikbaar voor het grote publiek. Het is dan ook hoog tijd om strategischer om te gaan met AI. Laten we bepalen waar we de tool wel en niet voor willen gebruiken. Deze zeven vragen helpen je om een gedegen AI-strategie op te stellen.
1: Zien we andere oplossingen over het hoofd?
AI overschaduwt soms alternatieve oplossingen, ook als die beter, goedkoper of simpeler zijn. Ondernemers kunnen hun collega’s motiveren om AI in te zetten om administratieve handelingen te automatiseren. Maar daardoor zien ze andere oplossingen over het hoofd. Waarom zouden we collega’s controleren in plaats van vertrouwen? Het is toch raar dat medewerkers de hele dag allerlei ingewikkelde keuzes kunnen maken, maar op het werk vermoeid worden met rapportages en controles?
2: Hoe ethisch is deze AI-toepassing?
Wie strategischer met AI aan de gang wil, denkt langer na over de gevolgen van de inzet van AI. Ondernemers gebruiken bijvoorbeeld algoritmes om nieuwe medewerkers te vinden. Die algoritmes worden waarschijnlijk getraind op basis van bestaande data. Dat betekent dat ondernemers alleen maar meer van dezelfde soort medewerkers krijgen als het huidige personeelsbestand. Dat werkt discriminatie en seksisme mogelijk in de hand.
Wie strategischer met AI aan de gang wil, denkt langer na over de gevolgen van de inzet van AI
3: Stellen we dezelfde eisen aan AI als aan auto’s en chocola?
Steeds meer auto’s zijn elektrisch en steeds meer cappuccino is op basis havermelk, want: het milieu. Steeds meer kleding en chocola is slaafvrij, want: mensenrechten. Het is tijd om dezelfde eisen te stellen aan onze AI-software als aan onze chocola en auto’s. Het is tijd voor ethischere AI. Dus: Claude in plaats van ChatGPT en MissJourney in plaats van Midjourney. Door vooraf voldoende tijd en energie te investeren in ethiek en voldoen aan wetgeving, kan later in het proces sneller opgeschaald worden. Zo zorgt een ogenschijnlijke achterstand uiteindelijk voor een voorsprong.
4: Worden we niet afhankelijkheid van AI?
Veel (online) ondernemers zijn steeds afhankelijker geworden van social media om bezoekers naar hun site te lokken. Nu social media het organische bereik terugdraaien, moeten bedrijven flink investeren om dezelfde bezoekersaantallen te bereiken. De vraag is of je als organisatie ziel en zaligheid wil uitbesteden aan bedrijven als Google, Microsoft en OpenAI. Dat is, zo bewijst de praktijk, niet zonder risico.
KIJK OOK AI at Work, de videoserie van BusinessWise: hoe en waarom werken Nederlandse bedrijven met AI?
5: Word ik niet afhankelijk van AI?
Het is een interessante, historische constante: hoe beter de technologische oplossing, hoe afhankelijker de gebruiker ervan wordt. Ondernemers die vaker teksten door AI laten schrijven, schrijven zelf minder vaak. Maar schrijven helpt om te reflecteren op eigen gedachten. Doordat gedachten op papier staan, is het mogelijk die te ordenen, aan te scherpen en te verdiepen. Schrijven is een oefening in kritisch denken. Voorkom dat je als ondernemer dommer wordt door slimme technologie. Door zelf voldoende te blijven schrijven.
6: Denken ook de grote mensen mee?
Nog te vaak hoor ik dat stagiairs de verantwoordelijkheid voor AI-projecten krijgen toebedeeld. Begrijpelijk, want jonge mensen wekken al gauw de indruk verstand te hebben van nieuwe technologie. Maar het is ook onhandig, want AI verdient aandacht van meer senior collega’s - of beter nog: de leiding van een organisatie. Zo worden misstanden voorkomen én kan worden ingeschat of AI de business versterkt.
7: Is bepaald wanneer de inzet van AI succesvol is?
Er zijn ondernemingen die stoppen met de inzet van AI, zo blijkt uit documenten van Morgan Stanley. Een groot farmaceutisch bedrijf werkt niet meer met CoPilot omdat de CIO merkte dat de AI-tool niet voldeed aan de verwachtingen, althans: niet voor dit budget. Voor je kan bepalen of AI succesvol is, is het nodig om te bepalen wanneer de inzet van AI als succes beschouwd kan worden en welke kosten daar tegenover mogen staan. Ook de inzet van AI kan niet zonder businesscase.
Bekijk hier de voorwaarden.