Het Klimaatakkoord van het kabinet stelt dat Nederland de CO2-uitstoot moet halveren in 2030 en elektrisch vervoer speelt daar een cruciale rol in. Met het huidige beleid lijkt dit niet haalbaar.
Vorige week kwam minister Hermans van Klimaat en Groene Groei daarom met aanvullende maatregelen. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Het kabinet blijft inzetten op elektrisch rijden. Door nu de juiste keuzes te maken, houd je grip op kosten en verlaag je de CO2-uitstoot.
Dit verandert er aan fiscale regels
Bedrijven die vanaf 2027 nog een benzine- of dieselauto rijden, krijgen een fiscale eindheffing gebaseerd op de bruto bijtelling. Je betaalt dan 52 procent van het bijtellingspercentage van 22 procent. Voor een auto van 40.000 euro kom je na een rekensom uit op 4.576 euro per jaar.
De korting op motorrijtuigenbelasting gaat minder snel omlaag, van 25 procent naar 30 procent tot en met 2028. Je betaalt dus 70 procent van het normale tarief. Dat scheelt een paar tientjes per kwartaal.
Dan het bijtellingsvoordeel. Deze is nu nog 17 procent bijtelling over de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde en 22 procent over de rest. Maar vanaf 2026 verdwijnt dit voordeel en is de bijtelling voor elektrische auto’s (EV’s) gelijk aan een brandstofauto. Je betaalt dan 22 procent over het hele bedrag. Goed om te weten: het lagere bijtellingstarief is vijf jaar geldig. Dus kies je dit jaar nog voor elektrisch, dan bespaar je zo maar duizenden euro’s.
Stel je kiest een Skoda ENYAQ iV van 49.095 euro bij een inkomstenbelastingstarief van 35,82 procent.
• Levering in 2025: Netto bijtelling 278 euro per maand
• Levering in 2026: Netto bijtelling 322 euro per maand
Dat is een verschil van 44 euro per maand. Over vijf jaar is dat zo’n 2.640 euro. Niet niks.
Elke euro die je bespaart, is er één
Zoals elke ondernemer anders is, is ook niet iedere auto hetzelfde. De echte kosten zitten niet alleen in de aanschaf. Het gaat juist om het complete financiële plaatje van je auto, oftewel de Total Cost of Ownership (TCO). Kijk dus naar de kosten van de hele periode dat je hem rijdt. Het kan je zomaar verrassen welke auto uiteindelijk de beste is voor jou en je portemonnee. Zoals elke ondernemer weet, iedere euro die je bespaart is er één.
Neem nou de Volkswagen ID.4 en de Volkswagen T-Roc. De ID.4 is in de aanschaf ruim 3.500 euro duurder. Best een smak geld, zou je denken. Maar hier komt de TCO-magie om de hoek kijken. Kijk je naar de leaseprijs op basis van 60 maanden en 30.000 km per jaar inclusief brandstofverbruik, dan is de ID.4 opeens 47 euro per maand goedkoper. Hoe dat kan? Nou, de ID.4 is erg populair en heeft een hogere verwachte verkoopwaarde als tweedehandsauto. Daarnaast heeft een elektrische auto veel minder onderhoud nodig dan een benzineauto en tot 2030 lagere wegenbelasting. Een iets duurdere auto in aanschaf kan door laag verbruik en weinig onderhoud dus een lagere leaseprijs betekenen. Dat maakt het toch een slimmere keuze.
Hybride: de oplossing van gisteren
Hybride voelt vaak als een veilige tussenstap. Je hebt de stille en efficiënte rijervaring van elektrisch, met de benzinemotor voor de lange afstanden. Maar besef wel, ten opzichte van EV is hybride minder duurzaam en fiscaal minder aantrekkelijk. Hybride heeft ook meer onderhoud nodig en fossiele brandstof is relatief duurder dan stroom. Het is echt een oplossing met een houdbaarheidsdatum.
Het is nu tijd om de juiste keuzes te maken
Veel grote bedrijven en overheidsinstanties waar jij wellicht zaken mee doet, zijn druk bezig met verduurzamen. Zij worden afgerekend op hun CO2-uitstoot. En daar horen ook de auto’s van hun leveranciers en partners bij. Door nú te kiezen voor een elektrische auto, voldoe je aan de duurzaamheidseisen van je opdrachtgevers. Bovendien profiteer je als leaserijder nog vijf jaar van het bijtellingsvoordeel. Tot slot zijn de totale kosten van EV over de gehele gebruiksduur lager door lagere onderhouds- en verbruikskosten en belastingen. En dat zie je terug in de leaseprijs.
De tijd om op EV over te stappen is nu. Niet omdat het moet, maar omdat het slim is.