Branded content

Elektrische bedrijfswagen in 2025 serieuze vervanger voor diesel

 
Roy Driessen Segment Directeur LCV bij leasemaatschappij Ayvens. Foto: Mark Litjens Roy Driessen Segment Directeur LCV bij leasemaatschappij Ayvens. Foto: Mark Litjens
Roy Driessen Segment Directeur LCV bij leasemaatschappij Ayvens. Foto: Mark Litjens
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

De ondernemer die nu op zoek is naar een nieuwe bestelwagen heeft het niet gemakkelijk. Diesel? Elektrisch? Zero-emissiezones? Ga er maar aanstaan. Een beetje hulp bij de keuze is welkom. „Iedereen die zich nu bij ons meldt, is bezig met elektrificatie.”

‘Elektrische bedrijfswagens voor het eerst goedkoper in gebruik dan vertrouwde brandstofvariant’, kopte leasemaatschappij Ayvens eind maart dit jaar. Een omslag van jewelste, want tot 2025 liepen de aanschafkosten voor elektrische of brandstofbestelwagens tienduizenden euro’s uiteen. De afschaffing van de bpm-vrijstelling op brandstofmotoren bij bestelwagens heeft een gemiddelde dieselbus zo’n 15.000 euro duurder gemaakt. Hierdoor ligt de aanschafprijs ineens in de buurt van die van een elektrische variant.

Zero-emissiezones om rekening mee te houden

„Daar komt bij dat in veel steden een zero-emissiezone is geopend. Oudere bestelauto’s op brandstof komen daar niet meer binnen, jongere versies hebben ontheffing tot 2027 of 2029, afhankelijk of ze een Euro-5- of Euro-6-motor hebben. Dit en de bpm-heffing maakt dat bijna iedereen die zich nu bij ons meldt, bezig is met elektrificatie van het wagenpark”, zegt Roy Driessen, Segment Directeur LCV bij leasemaatschappij Ayvens.

En dat is voor veel bedrijven best een puzzel. ,,Hoe kunnen we blijven werken op de manier die we gewend zijn? Dit is misschien wel de belangrijkste vraag. Wat is de actieradius, hoeveel lading kan er mee, past er een aanhanger achter? Het zijn vragen die bij ondernemers leven. Wij proberen daar een antwoord op maat op te geven. Elk bedrijf is immers anders”, weet Driessen.

Pas drie procent van Nederlandse wagenpark is elektrisch

Leasemaatschappij Ayvens wil daarom graag een vraagbaak zijn voor ondernemers. Het bedrijf zet alle kennis en diensten die kunnen bijdragen aan de overgang naar elektrisch hiervoor in. „Drie procent van de bedrijfswagens in Nederland is pas elektrisch, maar de vraag groeit. Langzaam, want in 2024 zijn nog veel dieselbussen verkocht aan ondernemers die de overstap willen uitstellen. Met die bestelwagens kan men nog tot 2029 in zero-emissiezones komen, dus tot die tijd zullen er nog veel bestelwagens op diesel rondrijden”, verwacht Driessen.

Ondernemers volgen de elektrische ontwikkelingen op de voet, is de ervaring van Driessen. „Nu door met name de afschaffing van de bpm-vrijstelling de tco (total costs of ownership, red.) van elektrisch in 2025 voor het eerst lager ligt dan bij brandstofbestelwagens, is dat een extra motivatie voor ondernemers en fleetowners om te onderzoeken of overstappen naar elektrisch interessant is.”

1-op-1 vervangen niet altijd mogelijk

De Ayvens-man weet dat 1-op-1 vervangen van diesel door elektrisch niet altijd mogelijk is. ,,Moet je elke dag met vier man en een zware aanhanger op pad? Dan blijft diesel de beste optie. Maar de ontwikkelingen van batterijen gaan snel. Actieradiussen groeien hard, net zoals laad- en trekvermogens. Wij gaan daarom samen met een bedrijf om tafel om het hele wagenpark door te lichten”.

Elke bedrijfswagen uit het wagenpark wordt dan doorgemeten: hoeveel kilometer wordt er per dag gereden, hoeveel stops zijn er, gaan de routes door de stad of door het land. ,,Op die manier is vast te stellen of elektrisch rijden een optie is of dat het bij het oude blijft. Maar ook een mix is goed voor te stellen. Goed plannen is dan de vaak oplossing. Ook daarbij kunnen we helpen. Het is maatwerk en zo hoort het ook.”

Downtime elektrische bus is lager

Driessen heeft het al vaker meegemaakt: wie eenmaal elektrisch heeft gereden, wil eigenlijk niet meer terug als het in de bedrijfsvoering past. ,,Het comfort is hoog, alleen al omdat het stil is in de cabine. Ook de downtime van een elektrische bus is lager. Er is immers minder onderhoud nodig en veel is op afstand (over the air, OTA, red.) te regelen omdat vaak een software update volstaat.”

Bovendien zijn steeds meer elektrische bussen voorzien van de zogenaamde vehicle-to-load (V2)-mogelijkheid om werkmateriaal ter plekke van stroom te voorzien. Of zelfs onderdeel uit te maken van de eigen bedrijfsstroomvoorziening. V2G, vehicle-to-grid waarbij de accu van de bus gebruikt kan worden voor opslag en distributie van stroom wanneer dat nodig is. ,,Het zijn veel bijzondere voordelen en ondernemers zien dat. Het gaat bij de dealer dan ook al een tijdje niet meer over diesel.”

Overstap naar elektrisch gemakkelijker maken

Toch blijft het een hele stap. Hoewel de huidige actieradiussen meer dan voldoende zijn voor het merendeel van de ondernemers, blijft het spannend. Ayvens speelt daarop in met het Switch to Electric’-programma. „Ondernemers kiezen dan eerst voor een dieseluitvoering, op basis van sale & leaseback. Ze kunnen deze inleveren wanneer ze de overstap op elektrisch gaan maken. Ook als dat eerder is dan de afgesproken leasetermijn. Wij rekenen hiervoor geen extra kosten. Dit geeft de ondernemer meer tijd om uit te vinden of elektrisch past en om te zoeken naar de juiste bus. De dieselbussen die wij hiervoor inzetten, hebben nog tot 2029 toegang tot de zero-emissiezones. Dit levert genoeg tijd op om te zoeken naar goede elektrische vervanging”, zegt Driessen tot slot.