Branded content

Bedrijfswagen huren om vaste kosten te verlagen

aangeboden door AVIS
Bedrijfswagen huren om vaste kosten te verlagen Anjali RamnanDanlall
Anjali RamnanDanlall
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

In het Klimaatakkoord van Parijs hebben 195 landen afgesproken om de stijging van de wereldtemperatuur in 2050 onder de twee graden te houden. De CO2-uitstoot van verkeer speelt hierbij een belangrijke rol en daar moeten we met zijn allen aan werken. Fabrikanten door zuinigere en schonere auto’s en bedrijfswagens te maken, rijders door te kiezen voor die schonere versies”, zegt Marc Beers, sales director bij Avis Budget Autoverhuur.

Marc Beers was te gast bij de Business Mobility Week samen met sales manager Barry van der Vinden. Hieronder kun je het interview terugkijken. Tekst gaat verder onder de video.

Lees verder onder de advertentie

Snel handelen

Hoewel 2050 nog best even weg is, is het toch goed om zo snel mogelijk te handelen. Ook al omdat onze overheid met sturende maatregelen komt om de transitie naar schoner rijden te bewerkstelligen. Per 1 januari 2025 gaan bovendien zestien stadcentra, verdeeld over het land, op slot voor bedrijfswagens op diesel met milieuklasse Euro4. Euro5 mag nog tot 1 januari 2027 in deze zogenaamde zero emissiezones komen en voor een hedendaagse bedrijfswagen met milieuklasse Euro6 is de deadline 1 januari 2028.

De overgangsregeling tot 2028 geldt alleen voor dieselbedrijfswagen die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet

Elektrisch blijft welkom

In de loop van 2025 en de daaropvolgende jaren komen er nog ruim tien centra bij. Het is bovendien zeker niet uitgesloten dat zich de komende jaren nog meer gemeenten melden. ,,En let op”, waarschuwt Barry van der Vinden, sales manager bij Avis Budget, ,,De overgangsregeling tot 2028 geldt alleen voor dieselbedrijfswagen die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet. Tenzij je kiest voor elektrisch aangedreven bedrijfswagens. Die blijven gewoon welkom.”

Einde bpm-vrijstelling

Daar komt bij dat bedrijfswagens van na 31 december 2024 geen vrijstelling meer krijgen van de bpm. Dit betekent dat deze bedrijfswagens stevig in prijs stijgen. Ook al omdat hierbij geldt: hoe minder schoon, hoe hoger de op CO2-uitstoot gebaseerde bpm.

Vlootcheck

Er komt heel wat op ondernemers af wanneer ze afhankelijk zijn van hun bedrijfswagens. Wat ga je doen als je een flink wagenpark hebt? ,,Ons advies is: zoek eerst uit wat de bezettingsgraad is van de afzonderlijke auto’s. Rijden ze allemaal evenveel of zijn er ook die minder kilometers maken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de veelrijders te vervangen en de andere wagens er bij te huren. Als een flexibele schil. Alleen wanneer je ze echt nodig hebt”, weet Van der Vinden.

Nu even wachten met kopen en in plaats daarvan huren, kan daarom een slimme oplossing zijn

Niet in beton gegoten

En dat niet alleen: alles rondom belastingmaatregelen, subsidies, zero emissiezones etc. is nooit in beton gegoten. Huren kan een overbrugging vormen totdat de regelgeving helemaal is uitgekristalliseerd. ,,Nu even wachten met kopen en in plaats daarvan huren, kan daarom een slimme oplossing zijn”, aldus Beers. “Huren is bovendien een manier om de bedrijfskosten te drukken omdat je niet vastzit aan een lang leasecontract”, vult Van der Vinden aan.

Jonge bedrijfswagenvloot

Vanzelfsprekend mag de hele Avis-vloot tot 2028 de zero emissiezones in. Beers: ,,Wij hebben alleen hele jonge bedrijfswagens in onze vloot, waaronder elektrisch aangedreven modellen. Schoon, comfortabel en voorzien van alle veiligheidssystemen om de bestuurder te ondersteunen.” Met 38 vestigingen door geheel Nederland is er altijd een Avis vestiging in de buurt. En om het gemak nog groter te maken, zorgt Avis er voor dat hun bedrijfswagens binnen 4 uur bij klanten worden afgeleverd of opgehaald. Ook wanneer je een bij Avis gehuurde bedrijfswagen tijdelijk niet nodig hebt. Op die manier bespaar je meteen op de huurkosten.

Lees verder onder de advertentie

Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf 1 juli dit jaar de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten bijhouden

CO2-rapportage

Tot slot stipt Beers nog een andere nieuwe regel aan: de verplichte CO2-rapportage voor werkgebonden personenmobiliteit. ,,Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf 1 juli dit jaar de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten bijhouden en dit op 1 juli 2025 rapporteren aan de rijksoverheid. Op onze facturen vermelden wij de CO2-uitstoot van het ingezette voertuig en het aantal gereden kilometers zodat deze uitstoot gemakkelijk in de rapportage van de klant te verwerken is. Ook alle gegevens voor de belastingdienst staan netjes en overzichtelijk op de factuur”, belooft Beers tot slot.

Meer informatie over zakelijk auto huren? Bekijk avis.nl.