Branded content

Check je bedrijfswagenpark: nieuwe wetgeving zorgt voor extra kosten

 
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Op 1 januari 2025 verandert er veel voor bezitters en berijders van bedrijfswagens. Bijna twintig gemeenten stellen dan een zero emissiezone in voor bedrijfswagens op diesel – met een overgangsregeling tot 2028 voor sommige emissieklassen. Daarnaast verdwijnt de bpm-vrijstelling en is 2024 het laatste jaar waarin je als ondernemer gebruik kunt maken van subsidie op elektrische bedrijfswagens.

Lees verder onder de advertentie
Shaffy Afzal, marketingverantwoordelijke bedrijfswagens bij importeur Stellantis Nederland. Foto: Nina Schollaardt Shaffy Afzal, marketingverantwoordelijke bedrijfswagens bij importeur Stellantis Nederland. Foto: Nina Schollaardt
Shaffy Afzal, marketingverantwoordelijke bedrijfswagens bij importeur Stellantis Nederland. Foto: Nina Schollaardt

De steden die per 1 januari 2025 op slot gaan, behoren tot de grootste centra van het land. Met veel winkels die bevoorraad moeten worden, maar ook met bewoners die graag een pakketje of boodschappen ontvangen of een aannemer nodig hebben. ,,En vergeet niet dat er ook ondernemingen binnen die zero-emissiezones (ZE-zones) opereren. Die kunnen met een oudere diesel dan geen kant meer op, zeker niet na 2027”, zegt Shaffy Afzal, marketingverantwoordelijke bedrijfswagens bij importeur Stellantis Nederland.

Overgangsregeling ZE-zones

Bedrijfswagens met emissieklasse 6, die vóór 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, krijgen tot 31 december 2027 vrijstelling om alsnog een ZE-zone in te rijden. Bedrijfswagens met emissieklasse 5 mogen vanaf 2027 niet meer in de afgesloten stadscentra komen. Heeft je bedrijfswagen emissieklasse 4, dan is 1 januari 2025 de deadline.

Lees verder onder de advertentie

Per 1 januari van volgend jaar betaal je op een bedrijfswagen ook bpm. De vrijstelling verdwijnt dan

Bpm-vrijstelling verdwijnt

,,Maar dat is niet de enige belangrijke ontwikkeling. Per 1 januari van volgend jaar betaal je op een bedrijfswagen ook bpm. De vrijstelling verdwijnt dan. Dit betekent dat je als ondernemer duizenden euro’s duurder uit bent. Het gaat dan al snel over meerprijzen tussen de 12.000 en 20.000 euro. Daarnaast: al koop je na 1 januari 2025 een Euro6-versie, dan nog geldt de overgangsregeling voor de emissievrije zones niet meer voor jouw bedrijfswagen”, weet Afzal.

Elektrisch als alternatief

Het alternatief is de aanschaf van een bedrijfswagen met elektrische aandrijving. Die zijn echter nog niet voor elke onderneming geschikt. Voor bepaalde bedrijven is het belangrijk dat een bedrijfswagen op een dag veel meer kilometers dan het gemiddelde kan maken. Of ze worden ingezet voor ritten die niet vooraf gepland kunnen worden. Denk hierbij aan (spoed)koeriers of bedrijven die noodhulp verlenen, zoals slotenmakers of loodgieters. Met de huidige actieradiussen kan dat teveel tijd aan de laadpaal kosten, laadpalen die overigens niet altijd beschikbaar zijn door de drukke bezetting in de binnensteden.

Een unicum overigens, want het is nooit eerder gebeurd dat echt alle bedrijfswagens tegelijkertijd zijn vernieuwd

Compleet nieuw bedrijfswagengamma

Je zult dus echt moeten onderzoeken wat het beste werkt voor jouw bedrijf. Bijvoorbeeld elektrisch voor de ‘last mile’ in stadscentra en een moderne dieselmotor voor de bedrijfswagens die kilometers moeten maken door het land.

Afzal: ,,Wat dit betreft is er genoeg keuze voor ondernemers. Kijk bijvoorbeeld bij Citroën. Daar staat een compleet nieuw gamma klaar voor de start. Een unicum overigens, want het is nooit eerder gebeurd dat echt alle bedrijfswagens tegelijkertijd zijn vernieuwd. Met de jongste veiligheidssystemen aan boord. Zoals een binnenspiegel met geïntegreerde dodehoekspiegel die dankzij camera’s meer ziet in druk gebied. En met meer comfort dan ooit, onder andere dankzij de speciale comfort stoelen. Berlingo, Jumpy en Jumper hebben door die gelijktijdige lancering bovendien allemaal hetzelfde familiegezicht. En het mooie is: ze zijn allemaal met zowel dieselmotoren als elektrische aandrijving leverbaar.”

Door alles dat per 2025 verandert, merken wij dat er momenteel al veel vraag is naar nieuwe bedrijfswagens

Niet te lang wachten met beslissen

Welke bedrijfswagen het ook wordt, als ondernemer zul je niet te lang moeten wachten met het maken van keuzes. ,,Door alles dat per 2025 verandert, merken wij dat er momenteel al veel vraag is naar nieuwe bedrijfswagens. Er gaat een moment komen dat bestelde bedrijfswagens niet meer leverbaar zijn voor het einde van het jaar. De productie draait door en wij kunnen nu nog ruim inkopen, maar daarna moeten de bestelde auto’s nog op transport en hier worden klaargemaakt voor aflevering. Dat kost een hoop tijd met de huidige vraag naar nieuwe bedrijfswagens”, is de ervaring van de marketing director.

SEBA-subsidie

Om ondernemers snel te kunnen helpen, heeft Citroën veel modellen op voorraad. Hoewel Afzal zegt dat ook die voorraad hard slinkt. Om de keuze iets gemakkelijker te maken en de financiële druk op het bedrijf te verlichten, biedt het merk momenteel 0% rente op financial lease bij voorraadauto’s en slechts 2,9 procent rente op financial lease op de te bestellen en de volledig zelf te configureren bedrijfswagens. ,,Daarnaast kunnen ondernemers dit jaar nog gebruik maken van overheidssubsidie, tot maximaal 5.000 euro, op nieuwe elektrische bedrijfswagens. Het aanvraagloket voor deze zogenaamde SEBA-subsidie opent waarschijnlijk medio april. En ook hier geldt: 2024 is het laatste jaar waarin deze subsidie wordt verstrekt.”

Lees verder onder de advertentie